Upozornění na technologickou vadu zámku dveří.

Odpovědět
Uživatelský avatar
JBC
Site Admin
Příspěvky: 3701
Registrován: čtv 07 bře 2013, 22:29
Bydliště: Jablonec nad Nisou

Upozornění na technologickou vadu zámku dveří.

Příspěvek od JBC »

Dovoluji si tímto upozornit majitele Fortůček 453, že soudruzi z Hambachu udělali chybu při montáži zámku/kliky dveří, jejímž důsledkem je poškození až přetržení lanka venkovní kliky dveří (možná tu chybu udělali už v projekci).
Když vybalíte novou venkovní kliku dveří, uvidíte že od ní vedou přesně svisle dolů bowdeny s lanky, které kliku spojují se zámkem dveří. Problém je, že ve dveřích tyto bowdeny nevedou přesně svisle dolů, ale musí směřovat šikmo dopředu, odhadem v úhlu asi 30°, aby prošly výřezem v ocelové výztuze dveří.
Když se ta nová klika vezme a jednoduše vrazí do dveří, tak se ty bowdeny nenasměrují do výřezu ve výztuze, ale nejdřív vedou svisle dolů, pak narazí na výztuhu, ohnou se do ostrého oblouku, výřezem projdou skoro vodorovně ... Problém je, že vznikne ten ostrý oblouk - v tom místě se nejdřív vydře silonová vložka v bowdenu, pak začne dřít ocel lanka o ocel bowdenu. Zvítězí bowden - na lanku se předře jeden drátek, druhý drátek ...

Pokud s tím chcete něco dělat (nebo to alespoň zkontrolovat), je potřeba demontovat kliku - na vnitřní straně dveří v místě spodní hrany vnější kliky vyšroubujete jeden šroubek, potom na zadní hraně dveří ve výšce kliky vyndáte malou gumovou záslepku, pod ní najdete šroub a ten povolíte asi o 15 mm (nevyšroubovávat, jen povolit!). Klika i s miskou se pak popotáhne dozadu asi o 10 až 15 mm (na doraz) a potom se táhne kolmo na tento směr, do boku, ven ze dveří. Uvidíte bowdeny s lanky.
Abyste kliku namontovali lépe než ve fabrice, ohněte ty bowdeny pod klikou směrem dopředu, alespoň částečně. Uvidíte, že klika půjde do dveří vrátit mnohem snáze, než bez úpravy. Bowdeny budou správně směřovat do výřezu ve výztuze.
450 City Coupé MC01
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus
52A Crossblade
Odpovědět