Oprava sluneční clony střechy (rolety)

Odpovědět
Uživatelský avatar
PET5
Příspěvky: 50
Registrován: úte 10 říj 2023, 07:12
Bydliště: Zlín

Oprava sluneční clony střechy (rolety)

Příspěvek od PET5 »

Koupil jsem Smart 451 Coupe s několika drobnými závadami, které postupně odstraňuji. Jednou z nich je sluneční clona střechy (roleta), která byla trvale zaseknutá v otevřené poloze a nebylo ji možné zatáhnout.

Hledal jsem nejprve nějaké návody na webu, ale moc tam toho v této souvislosti není. Nakonec jsem ale našel perfektní návod na americkém www.smartcarofamerica.com. Konkrétně se jedná o toto vlákno: https://www.smartcarofamerica.com/threa ... ir.103890/

Jeden uživatel tam podrobně popisuje výměnu vodících lanek sluneční clony s odkazy na doprovodné fotografie. Já jsem výměnu lanek nedělal, ale pochopil jsem podle něj dobře funkci toho sofistikovaného mechanismu clony. Takže jak jsem na to šel?

Sluneční clona je pod střechou na každém svém boku upevněna pěti šrouby.
Obrázek

Jedná se o šrouby s Torx hlavou E15.
Obrázek

Celá sestava clony sice drží pohromadě, ale jen díky dvěma plastovým segmentům, které se mohou kroucením clony snadno zlomit. Proto je nezbytné clonu demontovat tak, abychom stále udržovali její tvar. Neměl sem po ruce žádného pomocníka, který by tu clonu během demontáže přidržoval, takže jsem si pomohl starými látkovými potahy, které jsem nacpal do prostoru mezi zadní částí sluneční clony a sedadly. I když jsem všechny šrouby demontoval, clona stále zůstávala v původním tvaru pod stropem a bylo ji pak možné opatrně vyjmout.
Obrázek

Šrouby, které drží sluneční clonu na stropě jsou uchyceny v plastových sloupcích, které jsou zřejmě nedílnou součástí plastové střechy. Na sloupcích jsou nalisovány plechové objímky s otvorem pro uchycení šroubu.
Obrázek

Během přenášení sluneční clony z auta do domu jsem dbal na to, abych ji udržoval v původním tvaru a nijak nekroutil. Po demontáži vypadala nefunkční clona takto:
Obrázek

Vodící lanko bylo namotáno nesprávně mimo kužel v rohu clony, látka byla v délce cca 10 cm odtržena od plastové lišty. Prostřední šipka ukazuje na místo, kde se látka zasekla na špici hliníkové vodící tyče, na kterou by se měla jinak volně navléct. Ta plastová fajfka se šroubem je jediným prvkem, který drží boční a zadní díl clony pohromadě, a také je vodítkem v místě pro navlečení látky na hliníkovou tyč. Pokud by se zlomila, můžeme clonu vyhodit.
Obrázek

Na opačné straně sluneční clony to bylo podobné. I tady bylo lanko namotáno mimo kužel a látka byla v délce tří centimetrů odtržena. Nebyl zde však takový problém s navlékáním látky na hliníkovou vodící tyč.
Obrázek

V exponovaném místě u přední kladky se lanko již začínalo třepit. Domnívám se, že pokud bude po opravě vše hladce chodit, ještě nějakou dobu by mohlo vydržet. Pro případnou výměnu by se měla hodit struna do badmintonové rakety. Ten amík v odkazu na úvod tohoto příspěvku použil konkrétně strunu Yonex BG80. V aktuální nabídce tuzemských obchodů je několik produktů značky Yonex, ale tento konkrétní skladem nebyl. Nemyslím si, že by měl být problém s použitím podobného produktu.
Obrázek

Opatrně jsem clonu rozmotal na plnou délku. V této poloze by správně měla být lanka po obou stranách namotána na kuželech v rozích clony, ale po předchozím navinutí mimo se na kužel samy namotat nedokázaly.
Obrázek

Abych mohl lanka u rozmotané clony správně navinout na kužely, musel jsem ji nejprve rozpojit v rozích. K tomu bylo potřeba jen odšroubovat plastovou fajfku.
Obrázek

Po odstranění šroubu lze roh clony rozpojit.
Obrázek

Aby se za provozu lanko správně namotávalo, musí být protaženo zářezem v okraji kužele.
Obrázek

Správně namotané lanko bude docela silně našponováno. Při ručním namotávání na kužel jsem si proto tah lanka dočasně uvolnil odpojením pružiny na jeho konci.
Obrázek

Po ručním namotání lanek na kužely jsem oba rohy clony opět spojil. Při namotávání nemusíme být příliš pečliví. Důležitý je jen počet otáček okolo kužele, aby byla obě lanka stále v tahu. Po svinutí a opětném rozvinutí clony se lanka na kuželech sama dorovnají.
Obrázek

K nalepení odtržené látky k plastovému rámu clony jsem použil obyčejné vteřinové lepidlo. Je třeba použít větší množství lepidla, protože jeho část vsákne do látky.
Obrázek

Delší odtrženou část látky na opačném konci jsem lepil nadvakrát. Nejprve jsem nechal lepidlo nasáknout do látky a po zaschnutí jsem ji odtrhl a opakovaně přilepil do silné vrstvy lepidla. Zatím to drží dobře, ale stoprocentně si nejsem jistý, zda navždy. Pokud bych to dělal znovu, vyzkoušel bych zřejmě osvědčené lepidlo DenBraven Mamut. Nemusíme se obávat pohledu na prosáknuté lepidlo, neboť lepená plocha je ukrytá pod plastovým rámem clony.
Obrázek

Po sestavení clony jsem zjistil, že lanka se sice již správně navíjejí, ale látka se na jedné straně clony při navlékání na hliníkovou vodící tyč stále zadrhává. Proto jsem se rozhodl, že tuto tyč demontuji a podívám se na její hrot. Tyč lze demontovat po odšroubování plastového dílu s kladkou. Na spodním konci je tyč uchycena plastovým háčkem, z něhož se musí velmi opatrně vykroutit. Ale pozor!
Obrázek

Aby bylo možné s hliníkovou tyčí kroutit, musíme odšroubovat plastové vodítko (fajfku) na opačné straně v rohu střešní clony. Pokud bychom to neudělali, tak to vodítko zlomíme!
Obrázek

Problematický hrot vodící hliníkové tyče byl sice z výroby zbroušen, ale stále zde byly zřejmé hranaté tvary, které látce moc nesvědčily.
Obrázek

Použil jsem smirkový papír a tu tyč pořádně zbrousil do kulatějšího tvaru.
Obrázek

Po této úpravě se látka na vodící tyč už navléká plynule bez většího odporu. Sluneční clona po opravě vypadá takto:
Obrázek

Montáž clony do auta proběhla opačným postupem jako předchozí demontáž. Přidám ještě obrázek na opravenou clonu v rozvinutém stavu.
Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Uživatelský avatar
JBC
Site Admin
Příspěvky: 3713
Registrován: čtv 07 bře 2013, 22:29
Bydliště: Jablonec nad Nisou

Re: Oprava sluneční clony střechy (rolety)

Příspěvek od JBC »

*1* *1* *1*
450 City Coupé MC01
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus
52A Crossblade
Michalak C7
Uživatelský avatar
Winterwolf
Site Admin
Příspěvky: 2184
Registrován: sob 05 kvě 2012, 22:07
Bydliště: Praha

Re: Oprava sluneční clony střechy (rolety)

Příspěvek od Winterwolf »

Pěkná práce!
Odpovědět