Instalace držáku nápojů do Smart 451

Odpovědět
PET5

Instalace držáku nápojů do Smart 451

Příspěvek od PET5 »

U mého Ropíka (Smart 451.300 ročník 2008, tj. CDI 0,8/33 kW) jsem si pro větší komfort během delších cest pořídil plastový držák nápojů. Nejedná se o originál, ale o čínskou alternativu z Aliexpress. Držák jsem koupil už v roce 2023 za 383 Kč i s dopravou od prodejce s názvem Globle Autoparts Store. V současné době již není odkaz přímo na tento produkt k dispozici, ale stále jej najdeme v nabídce jiných prodejců.

V příslušenství držáku byl pouze šroub pro jeho upevnění do auta, jinak nic. Při zběžném ohledání jsem zjistil, že otočná část se přímo dotýká horního okraje základní části držáku. Kontakt dvou částí z tvrdého plastu by mohl být za provozu zdrojem vibrací a pazvuků, takže jsem hledal způsob, jak obě části od sebe elegantně izolovat. Nejprve jsem uvažoval o plstěných nálepkách umístěných na okraj držáku, ale ty by musely být docela dlouhé, aby pokryly celý úhel otočení horního dílu.

Nakonec jsem našel kýžené elegantní řešení v podobě gumového kroužku, který nyní vložím přímo do spoje obou dílů a tím zamezím jejich kontaktu. Ten kroužek jsem vyhrabal z domácích zásob nepotřebných věcí a zřejmě se jedná o staré těsnění z nějakého mosazného šroubení.
Obrázek

Stisknutím západky jsem oba díly držáku rozpojil a do horního dílu jsem namáčkl ten gumový kroužek. Pak jsem opět oba díly spojil.
Obrázek

Kroužek vytvořil ve spoji dostatečnou mezeru na to, aby se oba díly ani za jízdy po kotárech nepotkaly.
Obrázek

Na spodní straně držáku je nalepen pásek suchého zipu, který držák uchytí pevně ke koberci na podlaze auta. Přibalený šroub tak bude mít hlavně pojistnou funkci.
Obrázek

Montáž držáku nápojů jsem dokončil jeho přišroubováním ke středové konzoli auta. Vše perfektně pasovalo, takže jsem s tím neměl sebemenší problém.
Obrázek

Držák nápojů vyplnil původně nevyužitý prostor mezi středovou konzolí auta a sloupkem řadicí páky. Za jízdy je za všech okolností zcela tichý, takže jsem s ním velmi spokojený. Nejčastěji jej při kratších trasách využívám pro odložení mobilního telefonu, který zastrčím mezi gumové segmenty v otočném horním dílu. Telefon je takto uchycen pružně a nikde se mně za jízdy neklepe o tvrdé plasty.
Obrázek

Možná i díky podložení gumovým kroužkem je horní díl držáku velmi stabilní i v pootočené poloze. V této poloze je samozřejmě aretován přímo konstrukcí otočného mechanismu.
Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: Instalace držáku nápojů do Smart 451

Příspěvek od JBC »

Tady ten čep pro otáčení vypadá jinak, než ve 450. Ve 450 je kulatý se dvěma aretačním zářezy, tady ho mají z úkosem... Bo nejvěší frajeřina ve 450 bylo vyndat ten čep a místo něj dát zásuvku 12 V (zapalovač). ale samozřejmě tak, aby se tím dalo dál otáčet.
Tady by možná šlo přímo do originálního čepu zamontovat alespoň jednu USB zásuvku.
450 City Coupé MC01
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět