NÁVOD - Výměna termostatu u motoru Smart 450

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Výměna termostatu u motoru Smart 450

Příspěvek od PET5 »

Jedním z důvodů větší podzimní údržby našeho Pinďi (Smart ForTwo 450.332 benzin 0,7 l/45 kW) byla nutnost výměny termostatu, který se zaseknul v otevřené poloze. V důsledku toho se motor v zimním období vůbec nedokázal zahřát na správnou provozní teplotu, takže ukazatel na palubní desce se povětšinou držel na nízkých 40 °C a v autě bylo manželce chladno. Takhle jsem to prostě nemohl nechat být.

Pro snazší přístup k termostatu jsem využil situace, kdy jsem pomocí prodloužených šroubů za účelem výměny těsnění pod víkem ventilů dočasně snížil polohu zadního rámu s motorem. Viz toto diskuzní vlákno: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6357

Obrázek

Kvůli výměně těsnění jsem také demontoval celý blok sání a pomocí kovového háčku jsem jej zavěsil na tyč rolety kufru auta. Tím jsem si velmi usnadnil mimo jiné i přístup k termostatu.

Obrázek

Plastové těleso termostatu se nachází v levém předním rohu bloku motoru. Vedou z něj tři gumové hadice, které pak pokračují středem vozidla pod podlahou do jeho přední části. Současně s výměnou termostatu jsem neplánoval výměnu chladicí kapaliny, takže jsem hledal způsob, jak zamezit zbytečné ztrátě kapaliny a zavzdušnění systému. K tomuto účelu by se hodily speciální kabelové svorky (kleště), ale ty jsem neměl k dispozici.

Pomohl jsem si tedy tím, co jsem v dílně našel. Všechny tři hadice jsem v uvolněném prostoru těsně sevřel dvojicí francouzských klíčů a jednou šroubovací svorkou.

Obrázek

Před samotnou demontáží termostatu bude nutné vyjmout čidlo teploty chladicí kapaliny. Je zasunuto shora do tělesa termostatu a pojištěno ocelovou závlačkou. Při manipulaci s drobnou závlačkou ve stísněném prostoru motoru (pokud jej předem nesnížíme a neodstrojíme) se často stává, že nám odskočí a někam zapadne. Proto si na ni znalí uživatelé předem upevní plastovou stahovací pásku, pomocí níž závlačku během demontáže zachytí.

Obrázek

Po odstranění závlačky lze teplotní čidlo z tělesa termostatu vytáhnout. Přitom se nedá zabránit drobnému úniku chladicí kapaliny, která byla sevřením přívodních hadic zřejmě i lehce natlakovaná. Není to ale nic zásadního, odhaduji to tak na jednu malou štamprli.

Obrázek

Čidlo teploty jsem odpojil od přívodního kabelu, neboť toto již nebude potřeba. Nový termostat je osazen vlastním čidlem. Koncovku kabelu jsem preventivně prostříkl deoxidačním a konzervačním přípravkem na kontakty.

Obrázek

Do otvoru po čidle jsem zasunul tenkou hadičku a pomocí 150ml injekční stříkačky jsem odsál většinu chladící kapaliny z termostatu i z uzavřených úseků přívodních hadic. Pokud bych to neudělal, v dalším kroku by vyteklo mnohem více kapaliny. Odhaduji, že jsem takto odsál okolo čtvrt litru kapaliny.

Obrázek

Po odsátí kapaliny jsem uvolnil stahovací pásky a odpojil všechny tři přívodní gumové hadice. I přes poměrně dostatečný manipulační prostor jsem s hadicemi chvíli bojoval, abych je stáhl z trubek termostatu. Vůbec nechápu, jak bych to dělal v případě ponechání motoru ve výchozí horní poloze.

Obrázek

Teprve nyní lze termostat bez obav demontovat. Je k bloku motoru přichycen dvojicí šroubů s hlavou Torx E10.

Obrázek

Při demontáži hadic jsem měl pocit, že gumové hadice jsou na koncích natrženy. Po jejich prozkoumání jsem však zjistil, že se jedná o záměrný obloučkovitý výřez, který má zřejmě usnadnit nasazování hadice. Podle označení na plášti odhaduji, že se jedná o původní termostat z prvovýroby.

Obrázek

Jako náhradu jsem na polském Allegru za 430 Kč zakoupil termostat 20SKV172 od německého výrobce SKV. Odkaz na prodejce zde: https://allegro.cz/nabidka/skv-germany- ... 5592188236

Obrázek

Před osazením nového termostatu jsem z něj vyjmul závlačku a čidlo teploty.

Obrázek

Teprve poté jsem termostat přišrouboval k bloku motoru a připojil k němu všechny tři hadice. K utažení šroubů do hliníkového bloku motoru jsem použil kroutící moment 10 Nm. U hadic jsem nahradil původní stahovací pásky za nerezové v provedení se stahovacím šroubem.

Obrázek

Abych zamezil zavzdušnění systému, doplnil jsem chladicí kapalinu pomocí injekční stříkačky do termostatu a tím i do dosud sevřených hadic. Kapalinu jsem doplňoval pozvolna, aby plnícím otvorem mohly ven odcházet vzduchové bubliny. Kapalinu jsem doplnil až po horní okraj otvoru.

Obrázek

Nakonec jsem do otvoru zasunul teplotní čidlo s předem připojeným kabelem a pojistil jej závlačkou. Tímto jsem s výměnou termostatu hotov a mohu uvolnit svorky z přívodních hadic. V chladicím systému by po zákroku neměly být větší vzduchové bubliny, takže postačí dolít kapalinu do vyrovnávací nádobky na přídi auta bez dalšího odvzdušňování.

Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Winterwolf
Site Admin

Re: NÁVOD - Výměna termostatu u motoru Smart 450

Příspěvek od Winterwolf »

Jde to i bez spuštění motoru dolu, ale musí se sundat saní a škrtící klapka :wink:

Jo a nesmíš mít klimu jinak se tam opravdu nedostaneš 8)
Lukáš
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Od té doby co jsem zjistil, jak snadno si lze svěsit a zpřístupnit ten motor, se už odmítám hrabat ve výchozím stísněném motorovém prostoru a spekulovat, kterým nástrojem a kterou skulinkou se ke šroubku dostanu. :wink:
Petr
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Ano dává to smysl :-)
Lukáš
T505

Příspěvek od T505 »

U 0,8 cdi s klimou to jde taky bez spuštění motoru ale je to o nervy, a potřeboval bych ho zase vyměnit nějak blbne jednou se ohřeje za 5km a podruhý nestačí 15.
motokára 0,8CDI TURBO
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Kluci, úplně odbočím, napíšu něco z úplně jiného soudku (tak mi pak připomeňte, že to mám smazat), ale narazil jsem na to právě teď při čtení Vašich dvou komentářů...

Mám v počítači Avast a ten šmejd mi zabránil načíst fotky z toho Návodu na výměnu termostatu - že prý directupload.net je nebezpečný, bubububu, opovaž se to otevřít, já ti to zakazuju...!!!

Už dva dny máme zpátky funkční fotogalerii! www.smart-club.cz/galerie/
Funguje jako původně tj. někdo z administrátorů (DYK77, JBC, Winterwolf) se tam musí přihlásit, založit nového uživatele, založit jeho složku, dát mu jméno a heslo, ale potom se může uživatel přihlašovat pod svým nickem a heslem a může vkládat fotky, vytvářet podsložky, v galeriích měnit pořadí fotek, psát k fotkám doprovodné texty apod.

Dokonce jak to pan Ilavský opravoval (z původního Flashplayeru to předělal na nějaký úplně jiný engine) tak se mu podařilo zachránit původní obsah.

Vaše názory? (Pak to odsud odmáznem)

P.S. S Winterwolfem jsem se právě bavil na Facebooku, ale názor může připsat kdokoliv další!
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Přesně to mám u Roadstera! Ale nejsou lidi. Mám na dílně rozdělaný dvě auta, už třičtvrtě roku a nejsem schopen nic dodělat. Možná teď přes zimu. Zatím měly zemědělské práce přednost. A třeba rodina mi teď sebrala tři dny, ani jsem neměl šanci!
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

S těmi fotografiemi mám stejnou zkušenost, že antivir tu stránku blokuje zřejmě jen podle nešťastně zvoleného názvu úložiště. Dá se v antiviru nastavit výjimka, ale například v práci nemám administrátorská práva, takže obrázky také nevidím.

Už jsem jednou musel všechny obrázky přesouvat na jiné úložiště, neboť to původní ukončilo provoz. Klidně to ale udělám znovu, pokud budu mít jistotu, že to bude uloženo natrvalo. Proto uvítám zřízení možnosti uložení obrázků do galerie na fóru, kde lze předpokládat, že to zde zůstane po celou dobu existence fóra.
Petr
Odpovědět