NÁVOD - Oprava zkorodovaného podběhu u Smart 450

Šasí, tridion, panely, střecha, ...
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Oprava zkorodovaného podběhu u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

Snad každý uživatel Smartu 450 na tento problém jednou narazí. Po sundání plastového podběhu zadního kola se objeví zkorodovaná část plechového rámu karoserie na zadním konci prahu. Někdy to vypadá jen jako lokálně nabobtnalý lak, jindy se už díváme do bezedné díry. V mém případě se jednalo o nabobtnalý lak v okolí spodního šroubu podběhu na obou stranách auta. Ten se dal špachtlí snadno sloupnout a pod ním se objevil silně zkorodovaný plech, prozatím bez díry skrz.

Obrázek

Asi nejlepším způsobem vyspravení by bylo úplné vyřezání zrezivělé části plechu a přivaření plechové záplaty. Já však takovou možnost v mých domácích podmínkách nemám, takže to budu řešit alternativní cestou sklolaminátové záplaty.

V rámci přípravy podkladu jsem ocelovým kartáčem na brusce odstranil volné části rzi a odlupující se barvy. Domnívám se, že takto napadený plech už není možné mechanicky vybrousit až na zdravou vrstvu, neboť taková na něm patrně nezbyla. Na očištěný povrch jsem následně aplikoval odrezovač Loctite SF 7505. Tento přípravek chemicky reaguje se rzí a vytváří stabilnější povrch pro následné spojení s polyesterovou pryskyřicí. Pod bělavým nátěrem bylo po chvíli působení vidět, jak se původně hnědý odstín rezavého plechu reakcí mění takřka do černého.

Obrázek

Následující den po vyschnutí nátěru jsem ošetřený povrch opět lehce přebrousil pomocí ocelového kartáče v brusce, abych jej zbavil zbytků odrezovače a pak jsem si plochu určenou k aplikaci laminátu ohraničil papírovou páskou. Vymezil jsem ji tak, aby po obvodu zůstala dostatečná kontaktní plocha zdravého plechu.

Obrázek

Na Allegru jsem si koupil 600g balení dvousložkového polyesterového tmelu značky Boll, plněného skleněnými vlákny a současně pořídil i sadu plastových špachtlí. Za tmel jsem zaplatil 118 Kč a kupoval jsem jej zde: https://allegro.cz/nabidka/spachtle-skl ... 5206110126. Špachtle stály 29 Kč a odkaz máte zde: https://allegro.cz/nabidka/spachtle-pla ... 5092559501.

Obrázek

Jednu ze špachtlí jsem si rozstřihl na polovinu, neboť jsem potřeboval ještě menší šířku, která v sadě nebyla. V použití širší špachtle mně totiž bránil šroub vystupující ze středu laminované plochy. Pak jsem se už s chutí pustil do přípravy tmelu a přistoupil jsem k tomu vědecky. Výrobce doporučuje mísící poměr tužidla a tmele 2-3 díly ku 100 dílům bez upřesnění, zda jde o objemové či hmotnostní díly.

Protože nemám správný odhad objemu v oku, vzal jsem si na pomoc digitální kuchyňskou váhu, což byla zásadní chyba. Do víčka od balení tmele jsem kydnul 103 g tmele a na něj jsem pak z tuby vytlačil 3 g tužidla. No již s ohledem na drobnou velikost tuby s tužidlem mně ta dávka přišla až příliš velká. Ale příkaz zněl jasně: „Vrzni tam tužidlo v poměru 3 : 100!“.

No, co vám budu povídat. Nestačil jsem přejít ani deset metrů přes dvůr k autu a špachtle trčela navěky uchycená v tvrdém tmelu jako dva dny utopený Sicilián v betonových botkách. Tak takto to prosím nedělejte.

Obrázek

Pro řádné vytvrzení tmelu ve skutečnosti postačí jen velmi malé množství tvrdidla. Při druhém pokusu jsem tedy hromádku tmelu přejel jen tenkým proužkem tvrdidla, a to mně konečně umožnilo s tmelem pár minut pohodlně pracovat. Přesně jsem to neměřil, ale odhaduji, že to bylo více než pět minut. Více času jsem ale nepotřeboval, takže ani nevím, jak dlouho byl ten tmel ve skutečnosti tvárný. Před aplikací tmele jsem si ještě připravil přířez silné skelné tkaniny ve velikosti mírně přesahující laminovanou plochu.

Obrázek

Namíchaný tmel jsem pak v rovnoměrné silné vrstvě napatlal úzkou stěrkou na laminovanou plochu. Měl jsem předem obavy z toho, že se ze tmele neustále potáhnou skleněná vlákna, a že povrch nepůjde vyhladit. Překvapivě se nic takového nedělo. Přímo do čerstvé vrstvy tmele jsem poté namačkal skelnou tkaninu. Použil jsem tenké gumové rukavice a tkaninu jsem prsty silně zatláčel tak, aby do ní tmel v celé laminované ploše nasákl.

Obrázek

Vzápětí jsem rychle namíchal další várku tmele a ten v další silné vrstvě nanesl na dosud nevytvrzený povrch nasáklé tkaniny. Přibližně po půl hodině byl tmel dostatečně tvrdý na to, abych mohl přebytečné okraje laminované plochy podél papírových pásek oříznout.

Obrázek

Laminovaná plocha se nachází v místě, které bude běžně skryto pohledu za plastovým podběhem zadního kola. Proto jsem nijak neřešil nedokonalost povrchu a pouze jsem jej lehce přebrousil smirkovým papírem.

Obrázek

Obdobně jsem postupoval i na opačné straně auta. Subjektivně mohu říct, že laminované plochy tloušťky cca 3 mm jsou velmi pevné. Zatlačením rukou je vůbec nelze prohnout. Čas a budoucí provoz ukáže, zda se tmel na plechu udrží a zda jsem raději neměl laminovanou plochu zvětšit a třeba i přetáhnout přes navazující kolmé okraje karoserie. Ale jsem v tomto ohledu optimista a věřím v dlouhou trvanlivost této úpravy.

Obrázek

Nakonec jsem opravovanou část karoserie opatřil nástřikem autolaku ve stříbrném odstínu C49L, který by měl odpovídat barvě plechové karoserie našeho Pinďi. Na fotce vypadá čerstvý nástřik světlejší, ale je to spíše optický klam způsobený přímým osvětlením auta zezadu. Za 400ml balení autolaku jsem na Allegru zaplatil 383 Kč. Kupoval jsem jej zde: https://allegro.cz/nabidka/autolak-spre ... 3236423676.

Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Mila198

Re: NÁVOD - Oprava zkorodovaného podběhu u Smart 450

Příspěvek od Mila198 »

Kam se na tebe hrabe Jirásek, se svými pověstmi... Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 0,7/45kW
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Hmm... Já se na pravé straně koukám do bezedné díry - do prahu a protože chybí i spodek prahu, tak vidím až na zem. Tam asi Tvoji metodu nevyužiju. Asi očistím zbývající okraje (co teď jsou pod pružným tmelem) a nalepím tam kus plechu. Na horním konci se budou moct dát i nýty. Akorát pak na plech budu muset vyměřit ten šroub - a nějaký tam smrknout.

A jinak, jako vždycky, perfektně zpracované. I s humorem!! A to je nesmírně důležité! Děkuji!
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

EDIT: Pro nešťastníky, kterým již z důvodu pokročilé koroze odpadl přední šroub pro uchycení plastového podběhu, doplňuji obrázek s upřesněním polohy tohoto šroubu. Obrázek jsem fotil delším ohniskem fotoaparátu asi z metrové vzdálenosti přímo proti směru hrotu šroubu, takže by mohl posloužit také jako šablona pro vyrobení plechové záplaty (neměl by být příliš zkreslený perspektivou). Do roviny plechu podběhu jsem umístil metr, pomocí něhož lze z obrázku změřit i jiné rozměry než ty, které jsem okótoval.

Měřil jsem přesně ty vzdálenosti, které symbolizují rudé přímky na obrázku. Počítejte s tolerancí cca 1-2 mm. Větší nepřesnost může být u výšky 95 mm, u níž jsem musel přenášet roviny (berte ji tedy s rezervou). Měřil jsem od hrotu šroubu a od vnitřní plochy boční stěny karoserie jsem naměřil 41 mm. Od spojnice plechů ve spodním rohu prahu jsem naměřil 106 mm. Od spodní vnější hrany čtvercové matice vpravo nahoře je hrot šroubu vzdálen 76 mm (pozor na to, abyste tu matici neměli pootočenou, já ji měl spodní hranou vodorovně). Stejné vzdálenosti v uvedené toleranci jsem naměřil i na opačné straně auta. Obrázek jsem udělal co největší s ohledem na limity naší galerie.
Užijte si to :wink:
Obrázek
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Ty blázne,Obrázek podívej se do kalendáře!Obrázek Doufám, že jsi kvůli tomu svýmu autu stihnul postavit a ozdobit dětem stromeček?!
Jinak všem krásné svátky, hlavně hodně zdraví, protože to si nekoupíte, a ať se zase všichni v tom novém roce sejdeme! Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Děti jsou již léta ve světě a letos přijedou až před koncem roku. Vánoce tedy trávím jen ve dvojce s manželkou. Je to pohoda. Dnes jsem ten obrázek vyfotil, upravil a publikoval, pak jsem zpracoval na zítřek kapra, právě se chystám navařit kotel vánoční polévky, co ji pak týden dojídám, no a navečer ještě zajedu vyzvednou komponenty pro PC, které budu stavět příteli od švagrové. Hele a pak si sednu, hodím nohy na stůl a budu relaxovat při čtení tohoto fóra... Nj, v tom posledním bodě kecám. :wink:

A samozřejmě tobě a všem, co sem zavítají, z plného srdce přeji hlavně zdraví, štěstí, pohodu nejen v tyto Vánoce, ale i po celý rok 2025 *pivo*
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

No jo, mým dětem už také táhne na 50, ale těmi dětmi jsem myslel ostatní potomky, kteří tu pořád pruděj...Obrázek A ty si dej majzla, aby jsi nakonec vůbec skrz samou práci, měl čas i zemřít... Vánoce jsou svátky klidu a míru... a to já se snažím dodržovat, a tak převážně lenoším... Obrázek a nechápu ostatní, co musí pořád makat?! Obrázek
Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Mílo pohyb je život😉 Ale samozřejmě nesmí se to přehánět. Večer hodím vše za hlavu a budu o svátcích také lenošit. To si piš 😀
Petr
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Peťo, děkuji mnohokrát!! Dodělal jsem domácí vánoční povinnosti a teprve teď mě uvolnili, abych mohl vyrobit tu záplatu.

Kluci (a holky), přeju Vám všem klidné a spokojené Vánoce! Na shledanou v roce 2025!!
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Tak nějak jsem v praxi dnes poznal rčení "karma je zdarma"! Užíval jsem si volna, lenošení a odesílání přání, až na mě přišla babka, že je nahoře chladno. Říkám to není problém, asi chcípnul plamínek, hned ho nahodím. Plamínek chytil, ale bohužel se neudržel, a pozdější pokusy nebyly úspěšné! Tak jsem musel vzít vercajk, demontovat zapalovací trubičku s tryskou, vyčistit ji, aby kotel opět mohl fungovat... Omlouvám se ti Péťo, že jsem tě buzeroval, že makáš i před vánoci... Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Tak to jsi mě Mílo teď fakt pobavil :D Tak snad ti ten kotel bude topit déle než jen po tyto lenošné svátky :wink:

Není za co děkovat náčelníku. Pro mě to bylo jen pár minut práce, která mě navíc baví. Rád jsem pomohl tobě a možná v budoucnu i někomu jinému, kdo namísto kotevního šroubu hledí do bezedné díry v prahu :)
Petr
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Hezky jsi to napsal - bezedná díra! Ta moje fakt nemá ani dno! Ale až nahodím plasty na prahy, bude vypadat naprosto normálně!
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět