NÁVOD - Výměna zadního zavěšení motoru Smart 450

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Výměna zadního zavěšení motoru Smart 450

Příspěvek od PET5 »

V rámci podzimní údržby, no vlastně se to už převalilo takřka do generální opravy, našeho Pinďi (Smart ForTwo 450.332 benzin 0,7 l/45 kW) jsem za účelem výměny těsnění pod víkem ventilů dočasně snížil polohu zadního rámu s motorem pomocí prodloužených šroubů. Viz toto diskuzní vlákno: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6357

Obrázek

Tím se mně okolo motoru otevřel volný prostor, jehož jsem využil k pohodlnější kontrole, opravě a případně výměně ostatních součástí motoru a karoserie. Kvůli viditelné trhlině v pryžové části předního závěsu jsem jej vyměnil za nový, což jsem zdokumentoval v tomto vlákně: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6360

Zadní závěsy motoru vypadaly prozatím funkčně, ale jejich ocelové části byly povrchově zkorodované, a také už měly své roky, proto jsem to vzal z jedné vody a po předním závěsu jsem vyměnil i oba zadní.

Mám již zkušenosti s výměnou zavěšení motoru u novější generace Smart 451 a mohu říct, že v případě Smart 450 je náročnost výměny s ohledem na pozici závěsů zcela odlišná. U 451 je přední závěs snadno přístupný a výměna zadních je docela oříškem. Oproti tomu se u předního závěsu motoru Smart 450 budeme potýkat se horším přístupem, zatímco ty zadní jsou docela pohodlně přístupné. Každopádně je ideální využít příležitosti, kdy budeme mít odstrojenu zadní část auta.

S výměnou zadního zavěšení motoru jsem začal na jeho levé straně. Připomínám, že dokumentuji stav, kdy mám motor spuštěn níže pomocí prodloužených šroubů. Aby mně motor po odšroubování závěsu nekřápnul na palec, podepřel jsem jej heverem v místě pod diferenciálem zadní nápravy. Levý zadní závěs motoru je upevněn dvojicí šroubů Torx E14 do pomocného rámu motoru a trojicí šroubů Torx E12 do pláště převodovky.

Obrázek

Nejprve jsem vyšrouboval šrouby z pomocného rámu a poté trojici šroubů z pláště převodovky. Šrouby byly pojištěny fixačním lepidlem, takže jejich závity dobře odolaly korozi. S uvolněním šroubů jsem proto neměl žádné problémy.

Obrázek

Po vyjmutí levého zadního závěsu motoru jsem mohl podrobně prozkoumat stav jeho gumové výplně. Přestože by ještě pár let dokázal plnit svou funkci, už se v jeho nejvíce namáhaných místech začaly objevovat drobné trhliny.

Obrázek

Oblíbil jsem si nakupování náhradních dílů na polském Allegru. Jednak tam většinou narazím na lepší ceny než u nás, ale hlavně proto, že tam mám dopravu zdarma. Proto i v případě zadních závěsů jsem zabrousil do jednoho s polských kvelbů a zakoupil produkt španělské firmy Metalcaucho, která má levý zadní závěs v katalogu pod číslem 05470. Zaplatil jsem za něj 677 Kč. Tato nabídka bohužel nebyla v době přípravy tohoto návodu již platná, takže odkaz na ni již nepřipojím.

Obrázek

Přestože nový závěs byl opatřen nějakou povrchovou úpravou, pravděpodobně pozinkováním, nezůstal jsem jen u toho a přidal jsem k ní dva nátěry univerzálního antikorozního emailu. Jestli se ptáte, proč zrovna v té slaďoučké modré barvě, tak vězte, že jsem dvě nenačaté plechovky vyhrabal z domácích přebytků. Škoda by byla je nevyužít, že?

Obrázek

Montáž závěsu jsem provedl v opačném pořadí, v jakém jsem jej demontoval. Nejprve jsem jej přišrouboval k plášti převodovky. Šrouby Torx E12 jsem pojistil modrým lepidlem na spoje. Pro utažení těchto šroubů je předepsán moment 23 Nm.

Obrázek

Teprve poté jsem závěs uchytil k pomocnému rámu motoru pomocí šroubů Torx E14, k jejichž utažení je předepsán moment 58 Nm. I zde jsem na závity aplikoval pojistné lepidlo.

Obrázek

Po upevnění všech šroubů levého závěsu jsem mohl vyndat hever, jenž motor do této chvíle podpíral. Při výměně zavěšení motoru jsem měl z pomocného rámu sejmutou komoru vzduchového filtru (kvůli předchozí demontáži intercooleru), která tak na snímku níže nebrání celkovému pohledu na nový závěs.

Obrázek

Jiné tvary, ale stejný počet a velikost šroubů, jsem identifikoval u zavěšení motoru na pravé straně auta. Motor jsem v tomto případě podepřel heverem pod jeho blokem, kousek napravo od olejového filtru. S demontáží jsem zde opět začal uvolněním dvojice šroubů Torx E14 u pomocného rámu motoru.

Obrázek

Teprve následně jsem vyšrouboval trojici šroubů Torx E12, které držely závěs na bloku motoru. Jak je vidět na následujícím obrázku, také u pravého závěsu motoru jsem po bližším zkoumání našel začínající trhlinu v jeho gumové výplni.

Obrázek

Oba zadní závěsy jsem kupoval současně od jednoho prodejce na polském Allegru. Pravý závěs je opět produktem španělské firmy Metalcaucho, která jej má v katalogu pod číslem 05471. Zaplatil jsem za něj 604 Kč. Produkt byl v době přípravy tohoto návodu stále v nabídce prodejce, viz zde: https://allegro.cz/nabidka/metalcaucho- ... 4415747316

Obrázek

Dva štětcem napiplané nátěry univerzálního antikorozního emailu i zde zvýšily účinnost ochrany závěsu proti rzi. Závěs se tvarem od toho původního příliš neliší, takže šup s ním do auta.

Obrázek

Montáž pravého zavěšení motoru proběhla opět opačným postupem vůči jeho demontáži. Nejprve jsem momentem 23 Nm utáhl trojici šroubů Torx E12 do bloku motoru a teprve poté momentem 58 Nm zbývající dva šrouby do pomocného rámu. Neopomněl jsem přitom na aplikaci modrého fixačního lepidla.

Obrázek

Výměna zadního zavěšení motoru byla v případě benzinové varianty Smart 450 skutečně snadná. Závěsy mě finančně nezruinovaly, takže jejich výměny po dvaceti letech provozu rozhodně nelituji, přestože by ještě chvíli vydržely. V tomto případě jsem s výhodou využil pohodlného přístupu po demontáži zádi auta a po snížení rámu s motorem.

Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Mila198

Re: NÁVOD - Výměna zadního zavěšení motoru Smart 450

Příspěvek od Mila198 »

Tak jsi se Péťo na trochu delší dobu odmlčel, tak si říkám, už toho makání má plné zuby, a dá si pohov, ale to jsem se šeredně přepočítal! Ty jsi nezmar! A opět se podivuji co všechno ještě vyměníš na to svým Pinďovi?! Škoda, že nejsi blíž, chodil bych se na to tvé repasování dívat, asi by to bylo lepší, jak se dívat na zprávy! A kvituji tvůj způsob nákupu náhradních dílů na Allegru, i já tam nakupuji hodně věcí, nebo jenom zjišťuji, za kolik bych to tam pořídil... Jako například teď, když mě začala zlobit Berla, tak jelikož nemám dílnu, jako ty, jsem šel k sousedovi do dílny, aby mi vyměnil svíčky... On zajel do Jablonce ke svému dodavateli, a přivezl svíčky za 600 Kč, a tak jsem se jen tak mimochodem podíval, co by stejné svíčky stály na Allegru, a zjistil jsem, že jen 200 Kč!!! Ale on to bere, protože jeden den zavolá, a druhý den náhradní díl má... a cena ho nezajímá... a vo, vo, vo tom to je!
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

No podle mé zkušenosti je Allegro fajn i z pohledu rychlosti dodání. Není to sice do druhého dne, ale do třetího se běžně dostávají. A u některých produktů mají fakt výrazně lepší ceny, k tomu tam dostávám stále slevové kupóny, takže to jsou další úspory v tom mém utrácení.

Víš Mílo, teď jsem se odmlčel i proto, že jsem byl dva týdny nějaký nachlazený (vlastně docela dost) a do studené garáže jsem prostě nemohl. Mám najednou rozdělaných několik dalších servisních úkonů, ale kvůli té chorobě a zimě je nyní nemohu dokončit. Ale jen jak to půjde, budu v tom pokračovat :wink:

Dost času jsem mezitím věnoval tomu, abych všechny obrázky ze všech předchozích návodů uložil do zdejší galerie fóra, aby se zde bezpečně uchovaly pro časy příští. Už jsem jednou zažil to, že webové úložiště prostě zavřelo krám a já musel vše znovu nahrávat jinde a v diskuzních příspěvcích měnit odkazy. Také zde jsem nyní všechny odkazy u obrázků měnil. Je jich zde už více než pět stovek. Ty fotky z předchozího úložiště se totiž některým lidem s konkrétním antivirem blokovaly. Nyní by je již měli vidět všichni.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Tak to vůbec netuším, jak ukládat fotky sem?! Obrázek Já používám Rajče, a doufám, že nezkrachuje....
Miloš

JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Teda Peťo, Ty jsi šílenec! Přezdrojovávat předchozí články ... A tolik fotek! A hele - pokazit se něco může i u nás, ne že ne! Třeba to, že mě klepne a na jaře nikdo nezaplatí za webhosting a doménu.
Bylo by potřeba vymyslet, jak doménu napsat na víc lidí, ale ne tak abychom museli založit spolek. Tam se ta doména zapíše snadno, ale taky je s tím spolkováním spousta povinností, který rozhodně nikdo dělat nechce.

Miloši, abys mohl ukládat fotky sem, musí Ti někdo z nás ve fotogalerii založit účet, vytvořit Tvoji složku a nastavit heslo.
Zatím se můžeš podívat, jak to tam vypadá - www.smart-club.cz/galerie/

Tam je dobrý, že k fotkám můžeš dělat doprovodné texty (popisky), takže když si ve své složce vytvoříš podsložky (jednotlivá alba), můžeš v popiskách napsat celý příběh - třeba jako tady: https://www.smart-club.cz/galerie/index ... -jaro-2017 Otevře se Ti galerie a abys viděl celé texty, musíš kliknout na obrázek, aby se maximalizoval -> uvidíš text. Pak musíš jít na další fotku tlačítkem DALŠÍ nahoře.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Já asi zůstanu u toho Rajčete, ne že bych předpokládal Petře, že tě přežiju, ale ja se říká, starýho psa novým kouskům nenaučíš! Obrázek
Miloš

Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Jak se říká, nikdy neříkej NIKDY! A už se to stalo,Obrázek na Rajčeti mi přejmenovali všechny fotky, a na fóru všechny fotky zmizly! Dohadoval jsem s nějakou babou z Rajčete, ale výsledek je NULA!
Tak tě Petře prosím, jestli by jsi mi mohl založit v galerii můj účet, abych opět nedopadl, jako u Postimage.org a Rajčete... Děkuji. Obrázek
Miloš

Odpovědět