NÁVOD - Výměna brzdových trubek u Smart 451

Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Výměna brzdových trubek u Smart 451

Příspěvek od PET5 »

Poslední návštěva stanice technické kontroly nedopadla u našeho Ropíka (Smart 451 CDI) podle očekávání. Dostal jsem třicet dní na odstranění vůle v kulovém čepu u pravého předního kola a k výměně zkorodované brzdové trubky u levého předního kola. Co naplat, už jsem měl zkušenost s výměnou brzdové trubky u Smart 450, potřebný materiál i nástroje, tak jsem se do toho pustil svépomocí.

V případě Smart 450 jsem měnil jen trubku jedné ze zadních brzd, což jsem popsal zde: NÁVOD - Výměna zadní brzdové trubky u Smart 450. Za sadu na výrobu brzdových trubek jsem na Allegro zaplatil 1776 Kč, odkaz zde: Sada pro lisování/rozšiřování brzdových trubek z mědi a pevných trubek.

Obrázek

Výměna brzdových trubek u přední nápravy je oproti té zadní horší v tom, že si vyžaduje demontáž spodního plastového krytu auta (minimálně částečné svěšení jeho předního dílu). Tento úkon jsem popsal v samostatném návodu zde: NÁVOD - Demontáž spodního plastového krytu u Smart 451.

Obrázek

Výměnu brzdových trubek jsem tentokrát dělal současně s výměnou spodních ramen přední nápravy, a ještě dalších dílů, takže jsem měl z tohoto důvodu demontovány také brzdové třmeny. Pro výměnu trubek předních brzd by demontáž třmenů nebyla nutná. Brzdovou trubku totiž odpojíme ve spoji s brzdovou hadicí, nacházejícím se v podběhu předního kola. Koncovku hadice jsem si přidržel plochým klíčem velikosti 17 a šroubení trubky jsem uvolnil speciálním klíčem s otevřeným očkem velikosti 11.

Obrázek

Abych zamezil zbytečnému úniku brzdové kapaliny, utěsnil jsem trubku dočasně převlečnou maticí M10×1, vycpanou kouskem PE fólie.

Obrázek

Když jsem si po demontáži spodního krytu auta prohlédl vedení brzdových trubek k zadní nápravě, bylo hned jasné, že u jedné trubky přední brzdy nezůstane. Na hlubokou korozi jsem narazil také v místě uchycení jedné z trubek zadních brzd.

Obrázek

Je zajímavé, že zkorodována byla jen jedna ze dvou souběžně vedených brzdových trubek. Jen o centimetr výše uchycená trubka byla stále jako nová.

Obrázek

Jednalo se skutečně o hlubokou korozi s velkou pravděpodobností vzniku fatální poruchy brzd. Bylo to, jak se říká, „za pět minut dvanáct“. Nakonec jsem byl rád, že mě technická kontrola přiměla se na ty brzdové trubky podrobněji podívat.

Obrázek

Inkriminovanou trubku zadní brzdy jsem odpojil ve šroubení uchyceném na vnitřní straně prahu před levým zadním kolem.

Obrázek

Obě z vyměňovaných trubek (ale i další dvě, které měnit nebudu) jsou napojeny do bloku ABS a to tak, že k jejich šroubení se bez demontáže tohoto bloku nelze dostat. Jsou do bloku přivedeny shora a touto stranou je blok orientován k podlaze karoserie. K podlaze je blok přichycen plechovým rámem a dvěma šrouby po jeho okrajích. S vyšroubováním ještě chvíli počkám, neboť nejdřív budu muset odpojit od bloku nepoddajné přívodní trubky vedoucí z brzdového válce.

Obrázek

Šroubení těchto trubek na boku brzdového válce jsou docela dobře přístupná. Po jejich uvolnění začne z okruhu vytékat brzdová kapalina, takže je třeba pod auto umístit záchytnou nádobu.

Obrázek

Aby kapalina vytekla rychleji, sejmul jsem ze zásobní nádržky její zátku. Jakmile přestala kapalina z uvolněných šroubení kapat, vyšrouboval jsem je úplně a trubky od brzdového válce odpojil. Pak jsem konečně uvolnil šrouby plechového rám ABS bloku a blok jsem se stále připojenými trubkami svěsil níže, kam to pružnost trubek umožnila.

Obrázek

Blok jsem ve svěšené poloze podložil kolem a dřevěným hranolem. Tím jsem získal oporu a docela slušný přístup ke šroubení všech čtyř výstupních trubek vedoucích k jednotlivým brzdám. Obě trubky určené na výměnu jsem nyní od ABS bloku odpojil (na snímku označeny šipkou).

Obrázek

Brzdové trubky nebyly nijak složitě propleteny mezi součástmi auta, takže šly snadno vyjmout. Zbytky brzdové kapaliny z trubek jsem vypustil do sběrné nádoby. Šroubení jsou zachovalá, a proto je mohu u nových trubek opětovně použít.

Obrázek

Pomocí provázku jsem odměřil a uřezal potřebnou délku nového měděného potrubí. Ještě přesnější metodou měření by bylo použití plastové struny, která by se protáhla vnitřkem trubky.

Obrázek

Na potrubí jsem navlékl šroubení a pertlovacím nástrojem jsem upravil konec potrubí do tvaru hříbku. Podrobný popis použití tohoto nástroje jsem uveřejnil v tomto diskuzním vláknu: NÁVOD - Výměna zadní brzdové trubky u Smart 450.

Obrázek

Trubku s upravenými konci jsem se následně pokusil vytvarovat do tvaru blízkého originálu. Neměl jsem k dispozici speciální ohýbačku, takže jsem se raději vyvaroval malým poloměrům a ohyby jsem udělal pozvolnější. Ničemu to nevadí, okolo trubek je v autě dostatek volného prostoru.

Obrázek

Druhá trubka k zadní brzdě byla tvarově jednodušší než ta přední.

Obrázek

Trubky jsem připojil k bloku ABS a ten přišrouboval zpět k podlaze auta. K přední trubce jsem podle původní předlohy uchytil klipy s kabelem od čidla ABS.

Obrázek

Podobně jsem výměnu brzdových trubek dokončil i u té zadní.

Obrázek

Po výměně trubek jsem naplnil zásobní nádržku brzdovou kapalinou a postupně jsem odvzdušnil brzdy u všech čtyř kol.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Odpovědět