Připojím sem svůj příběh, když už tady to téma je. Píšu o tom sice na Fb, ale nikdo se tam moc nechytá, tady to aspoň nezapadne.
Koupil jsem nový výfuk, starý uhnil. Koupil jsem nové lambdy,staré nešly za Krista povolit. Výfuk je druhovyroba Polsko, trochu hlučnější, leč za rozumné peníze. Lambdy jsou NGK 96146. Měly by být kompatibilní, chtěl jsem po eshopu nabídnout sondy dle VIN, tyhle mi byly nabídnuty. ChatGPT dohledal na webu NGK, že můj motor je uveden jako kompatibilní.
Tak a teď. Po asi 150km vyskočila tahle chyba. Pátral jsem, četl jsem, ano, přiznávám, i s umělou inteligencí jsem diskutoval, leč se vždy snažím zachovat si vlastní rozum, ale leckdy z toho cosi chytrého vyleze.
Podezření mám na dvě věci. Za prvé netěsnosti v přechodech svody/vyfukova trubka /výfuk. Jsou tam dva takové ty "donuty". Těsnění, co vypadá jak slisovaná drátěnka na nádobí. Mám podezření, že to tam úplně dokonale netěsní, donuty jsem dával nové. Očekávám, že časem sednou dokonale díky teplu a zanesením spalinami. Chyba mi totiž vždy vyskočí při prudkém ubrani plynu za jízdy, takže selským rozumem dedukuji, že by mohlo dojít k chvilkovému podtlaku ve výfuku a tím pádem k přisátí falešného vzduchu a lambda zařve. Chybu vymažu a 200km pohoda. Řešení to ale není.
F5
Druhé podezření mám na ne úplně kvalitní katalyzátor od polských soudruhů. Jelikož i lambda za katem mi docela chodila v rozptylu,což by neměla. Ne tedy jako ta před katem, ale chodila. Zkusil jsem ze srandy napichnout svou Fabii 3 a tam lambda ta katem drží napětí a NEHNE se. Takže tady mi hodila tip umělá inteligence a sice na tzv "lambda spacer". Je to fitinka, která se šroubuje do jímky lambdy a do ní teprve lambda. Účelem by mělo být oddálení sondy od přímého proudu výfukových plynů a tím pádem k urcitemu "vyhlazení" průběhu. Dělají se verze bez a s mini katalyzátorem. Vzal jsem tu druhou :
https://race-shop.cz/fitinky-navarovaci ... 18x15.html
Montáž je triviální. Mam to tam. Po startu studeného motoru zadní lambda kmitá VÝRAZNĚ méně, téměř vůbec. Vliv to tedy má. Uvidím zítra jak ohřeju motor, píchnu diagnostiku, mrknu na průběh napětí na sondě. Ten mini kat by měl zvyšovat účinek katu hlavního, pokud je nekvalitní, případně se jedná o nějaké laděné výfuky. Uvidíme.
Setkal se s tím už někdo?
EDIT : ráno na teplém motoru. Přední lambda kmitá 0.1 až 0.9 V. Zadní drží konstantní napětí 0.1V, někdy skočí na 0.11. Směs ŘJ podle diagnostiky neobohacuje. Chyba ZATÍM nevyskocila. Budeme jezdit... Spacer ale evidentně zadní lambdu výrazně odstínil. Před tím se držela někde v rozmezí 0.4 až 0.55V (lehce kmitala)
ForTwo 451 52 kW, 2008, černý.
Opava