Nový návrh na podporu financování Smart-clubu

srazy, propagace, financování

Co si myslíte o mém návrhu?

Anketa končí za úte 30 čer 2009, 23:00

Dobrej nápad - až něco prodám zaplatím to 1% taky
1
33%
Dobrej nápad - zatím neprodávám, ale souhlasím s tím, že ti, kteří tady vydělávají by mohli přispívat více
1
33%
Je to hovadina - já jsem zaplatil členský poplatek a tím to pro mne končí
1
33%
Je to hovadina - nepřispěl jsem ani členským poplatkem ani nebudu přispívat jinak - fórum by mělo fungovat zdarma
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 3

Greg
Kontaktovat uživatele:

Nový návrh na podporu financování Smart-clubu

Příspěvek od Greg »

Ahojte všichni Smaráci - měl bych takový návrh na podporu financování Smart clubu. Vím, že členské příspěvky jsou zcela dobrovolné, někdo dá, jiný ne, každý má svůj nátor, že jo...

Já když se na to dívám z tržního hlediska, tak mě napadlo, že na financování těchto stránek by se "měli" poddílet především ti, kteří mají ze stránek nejvíce užitku - tudíž bych navrhoval, aby po vzoru prodejních serverů platili nějaký zanedbatelný poplatek z prodeje ti, kteří zde na stránkách prodají nějaké své věci (protože při neexistenci těchto stránek by buď zaplatili o dost víc jinde (viz vyděrači z Aukra), nebo třeba prodali za míň, případně vůbec... :x

Myslím, že když si tak orientačně odhadnete kolik se v rubrikách prodám a koupím měsíčně "protočí tisíc" tak si myslím, že i "blbé" jedno procento z hodnoty prodaného zboží, které je pro prodejce zanedbatelné už Smart-Club pozná.

No abych tady jenom nekecal, tak půjdu příkladem a posílám na účet Smart-clubu provizi za věci, které jsem tady prodal (prozatím v hodnotě cca 20500 Kč) - tedy prvních 205Kč

Jura G
WWW.SMART-DILY.CZ
Kompletní služby okolo Smartů
Individuální dovoz z Německa, diagnostika, servis, náhradní díly, vrakoviště, příslušenství, povinné ručení ...

Ostrava-Hrabová, 500m od Makra
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Ahoj. Když jsem tvůj příspěvek četl, myslel jsem asi tak v půlce, že směřuješ k tomu , aby přispíval každý kdo přesáhne určitý počet příspěvků, ale byl jsem vedle :-)
Těch nápadů jak přispívat, tu padlo už opravdu hodně a dá se říci, že co člověk to jiný názor. Tvůj nápad zní zajímavě, vlastně by to bylo i spravedlivé.
Jeden háček je asi v tom, že nevím o nikom kdo by si inzerci a vybírání procent vzal na starost. Řada z nás máme fórum jako zpestření pro volnou chvíli a vyčištění hlavy a tohle je další úkol na všechny ty denní úkoly od kterých jsem sem dnes utekl :idea:
Druhý háček spočívá v tom, že jsou tu dvě skupinky, přičemž první si myslí, že na účtu je peněz dost a další přispívání by se mělo zarazit a druhá skupinka tomu nechává volný průběh, tedy pokud někdo chce přispět, a přispěje. Pravda je, že peníze na pokrytí nutných výdajů máme a to nám v tuto dobu stačí. Máme i určitou rezervu na nákup reklamního materiálu , z jehož prodeje se nám výdaje vrací s malým výdělkem zpět do kasy.
Osobně se hlásím k té druhé skupině, ale zároveň respektuji názor skupiny první a říkám si, že dokud nevznikne nápad jak větší finance reálně využít, je zbytečné pod Club hrnout peníze za každou cenu, např. zavést povinné fin. příspěvky, nebo zpoplatnit podávání inzerce atd..
Nebudu dále mluvit za druhé. Již dříve jsem psal, že jsem pro jakoukoliv změnu, pokud po tom bude ohlas. Na žádost členů byla novými moderátory například roztříděna kategorie servis a vychytali se různé mouchy, které usnadňují vyhledávání ve fóru, změnil se třeba také hostitel webových stránek a jiné. Každý den autorizujeme nově zaregistrované členy a třídíme je od spamu. Někdy čas mám, někdy jsem rád, že stihnu na fórum alespoň nahlédnout a vyřešit ty spamy, natož ještě vymáhat a počítat procenta z prodeje :oops:
Tím bych to pro teď uzavřel. Jsem zvědav jestli se k tomuto tématu ještě někdo vyjádří. Já děkuji, že jsi se nad něčím takovým zamyslel a napsal svůj nápad. :wink:

PS1 zatím jsem nehlasoval :arrow:
PS2 za příspěvek samozřejmě díky :wink:
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

hlasovat nemuzu, protoze sem tam nenasel pro me vhodnou odpoved.

prispevek sem platil zatim 2x, za pul roku pocitam, ze zaplatim dalsi. inzerce sem mel a mam hodne. prispevky, ktere sem zaplatil jsou asi neco malo pres 0,6%. ja verim tomu, ze ti co si odemne neco koupili, tak jim to prineslo uzitek a snad jsou i radi, ze sem to tu nabidl. na nekterych vecech co sem koupil, tak sem nemel nic, jen starosti navic. tak by ti kupujici asi nebyli radi, ze jim o 1% zvedam cenu, zvlast kdyz soucasne s tim zaplatili i clensky prispevek. a zase delat nejake vyjimky ... to by sme se do toho uz zamotavali. nejsme tu parlament a stat, aby sme prijimali zakony a opatreni.
zustanme u fora a klubu co by mista pro odpocinek a relaxaci. vem si, ze uz ted tu maji admini tolik prace o co se musi starat, ze i kdybys zavedl 3% poplatek, tak by to urcite porad nestacilo na uhradu jejich mzdy, pripadne, aby nikdo nezavidel, tak pri najmuti externi firmy by se mohlo forum za pul roku zavrit, protoze by na to nebyly penize.
financovani je ted opravdu dobrovolne a je to jen a jen na svedomi lidi, kteri sem chodi, jestli poslou penize nebo ne. nekterym toto forum pri oprave auta usetrilo tisice a desetitisice a myslis, ze neco poslali? vubec. chodi sem, sosaji informace a vubec je prispevek netrapi. tady v cr lidi nemaji zadne svedomi, i kdybys zavedl % poplatky, tak ver, ze se tu bude vymyslet vsecko mozne, aby se ten prispevek nemusel zaplatit. budou ti tvrdit, ze to prodali mimo forum, tak proto chteji inzerat stahnout. a zase platit neco predem ... nektere veci se tu slevnuji - napr auta. stejne treba u tech aut neni toto forum primarnim mistem prodeje, tak proc by za to platili. tim by zase pro nekoho ubyla moznost koupe smarta, ktery prosel forem a je od clena.
ja sem se smiril s tim, ze nekteri penize poslou a nekteri ne. zatim je na uctu penez dost. neco budou stat nove sluzby a prevedeni webhostingu. zbytek penez na uctu se aspon muze pouzivat na vyrobu tricek a vlajek a dalsich reklamnich veci klubu. mozna si to neuvedomujete, ale nez ted byly penize na ucte, tak do toho musel dyk vzdy napred vlozit svoje penize a az to vse prodal, tak mu v tom lezely. mel s tim vsim jen praci, starosti a jeste do toho vrazel penize navic, ktere nikdo nevidi (cestovne, cas, telefony, apod.). doted se krom dusevni utechy a pochvaly z dobre odvedene praci nedockal zadeho jineho hmotneho ci financniho oceneni. Samozrejme v tom neni sam, i david a gibon se podileli napr. na zorganizovani posladniho srazu. neni to na prvni pohled vubec videt, ale ja znovu opakuju, ze provoz klubu a fora skryva obrovske mnozstvi casu a prace.

dekuji za pozornost 8) :lol: :lol:
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
Greg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greg »

No já jsem to nemyslel jako že by měl vzniknout nějaký "aparát" 8E který bude hlídat, kdo zaplatil a kolik, ale že by to mohlo být alternativou k placení členských poplatků.

Samozřejmě placení provize je naprosto dobrovolné, tak jako členské příspěvky (tzn. žádné handrkování se s neplatičema a zráta času hlídáním kdo zaplatil a kdo ne - což by určitě bylo jak tvrdíte kontraproduktivní)

Členské poplatky si myslím, že by mohly být spíše motivovány těmi Smart věcmi, co necháváte vyrábět (kdo zaplatí členský poplatek dostane nějakou tu vlaječku, nebo nálepku, rámeček na SPZ, parkovací kotouč se Smartím logem atd.) - aby ti lidi za své peníze alespoň symbolicky něco dostali. V některých klubech to tak normálně funguje a financování provozu webu (hosting a případně i nějaká odměna pro adminy) je hrazeno komerčně - reklamou, případně inzercí. I když je potom členský poplatek dobrovolný - více lidí ho zaplatí, než když je jen tak, protože si tím i "koupí" nějaké věci, se kterými každý vidí, že "patří do klubu". Zároveň lze tyto věci nechat udělat levněji, protože se jedná o větší sérii, než pár kusů pro pár lidí, kteří se na fóru domluví.

Nerad bych abyste to brali, jako že Vám já "Smartnováček" *pisk* chci vrtat do zaběhlého modelu fungování a financování fóra, nebo tak něco - jsou to pouze mé osobní názory a nápady a budu rád, když se k nim věcně kdokoliv vyjádří

Jura
WWW.SMART-DILY.CZ
Kompletní služby okolo Smartů
Individuální dovoz z Německa, diagnostika, servis, náhradní díly, vrakoviště, příslušenství, povinné ručení ...

Ostrava-Hrabová, 500m od Makra
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

my te zase jako smartnovacka nechceme zpucovat za to, ze se nam vrtas do organizace *;-)

dobrovolne at si posle kdo chce, kolik chce at si k te castce prijde jakymkoli zpusobem ;-)

vyhodu pro ty, co poslali prispevek uz jsme uplatnili na srazu pri prodeji vlajek.
ja bych rekl, ze se momentalne neuvazuje o vyrobe hromad reklamnich predmetu, ktere by se rozdavaly. ono je to potom o tom, ze se posilaji prispevky prave proto, aby se jakoze dostalo neco zadarmo. my si tady na marketing a oblbovani lidi nehrajeme. ja vim, o co ti jde, ale jsme neziskova organizace, nepotrebujeme vydelavat. staci, kdyz bude na provoz a nejaka mala rezerva. treba ted sme platili kolem srazu nektere veci.

znovu opakuju, prispevek je dobrovolny a skutecne z neho neplatime zadne odmeny za praci lidem z klubu.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
Obrázek Obrázek
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Jak napsal Xlukas, tak to je.
Jinak ani já nemám zájem cepovat nováčky, a už vůbec ne, kvůli nějakému nápadu. Někdy jsou ty nápady použitelné a člověk se dozví jak fórum vidí někdo z pozice čerstvě zaregistrovaného, protože ten kdo tu je nějaký pátek pravidelně, tak na to pohlíží zase jinak.
Jen jsem chtěl ještě dodat, že původně příspěvky vznikly tak, že jsme s klukama začali řešit placený hosting a vycházelo to, že by každý musel dát ročně třeba 1000,-Kč . A tak jsme to pustili do "éteru" s tím, že když dá několik lidí třeba stovku, tak i náš příspěvek se omezí jen na to kilo. Překvapením bylo, když zájemců o příspěvky bylo víc než jsme čekali a také příspěvky byly vyšší než se kterými jsme kalkulovali, takže vznikla právě ta rezerva na výrobu reklamních předmětů, aby se nemuselo sahat do vlastní kapsy.
Zatím to takto funguje celkem obstojně a já osobně vidím výhodu v tom, že sice nemáme tolik financí, abychom dávali něco grátis nebo zvýhodněně, ale zase jsme nezávislí a bez závazků např. vůči sponzorům. Jako Club jsme relativně malý , protože Smart byl v ČR před pár lety na zpět velkou raritou. Situace se trochu změnila a Smartí komunita se rozrostla, nicméně aktivních členů tu zůstává poměrně málo a ti většinou příspěvek dali, takže jakékoliv další zpoplatnění, by byla hůl na ty jenž už přispěli. Lukáš taky dobře napsal, že jsme vlastně rádi když zde v inzerci něco někdo nabídne, protože to fórum zatraktivní a sleduje jej více lidí. Myslím, že jakékoliv povinné poplatky by Smart fórum nejspíše dostaly zpět na začátek, kdy tu byla opravdu jen hrstka nadšenců :idea:

Děkuj za pozornost, předávám slovo :)
Obrázek Obrázek
Oldrich Salek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oldrich Salek »

Tak jsem si to tady přečetl některé názory i dvakrát a nevím co k tomu říci ale myslím si že tento klub je pro zapálené blázny (jako jsem já) malých vymakaných vozítek a ne spolek obchodníků a i zde se může objevit někdo kdo si myslí že se tu může nabalit ,ale většina je tu z jiného důvodu.A proto si myslím že ten dobrovolný příspěvek není špatná věc,i já důchodce jsem přispěl aniž bych čekal nějaké výhody,prostě jsem chtěl protože se mi tady líbí a myslím že i já mohu někomu pomoct ,třeba jen radou z mé dlouholeté praxe černého řemesla a předat zkušenosti aniž bych za to něco čekal ,nebo jsem rád když se i něco nového naučím nebo dozvím,což už se i hodněkrát stalo.A zrovna já už i využil služeb jednoho ml.člena který tu taky sem tam něco prodá a myslím že na mně nezbohatnul a mi pomohl svou ochotou a časem velice.Proto si myslím i my češi se musíme naučit být k sobě trochu vstřícnější a nečekat pořád jestli se mi to vrátí nebo se mi to oplatí .Prostě jsou lidi kteří chcou a dají a jsou ti kteří nedají nikdy, ale líbí se jim se tady dobře bavit a brát dobré nápady a rady. Hlavně at¡je tu stále dobrá parta a lidičky se kterými je o čem pokecat a s kterýma se chci scházet , proto tady jsme a Smartům fandíme a milujem je dik Olda
omlouvám se nehlasoval jsem,moje kolonka tam není a nic jsem tu ještě neprodal
Naposledy upravil(a) Oldrich Salek dne pon 17 srp 2009, 23:36, celkem upraveno 1 x.
FOR TWO 800CDI SPORTLINE WEBASTO
FOR TWO COUPE BLACK
Toyota RAV 4
houska
Smart ACE

Příspěvek od houska »

*1* *1* *1*
houska mi už neříká pane
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Obrázek
Obrázek Obrázek
Michal71

Re: Nový návrh na podporu financování Smart-clubu

Příspěvek od Michal71 »

Greg píše:Ahojte všichni Smaráci - měl bych takový návrh na podporu financování Smart clubu. Vím, že členské příspěvky jsou zcela dobrovolné, někdo dá, jiný ne, každý má svůj nátor, že jo...

Já když se na to dívám z tržního hlediska, tak mě napadlo, že na financování těchto stránek by se "měli" poddílet především ti, kteří mají ze stránek nejvíce užitku - tudíž bych navrhoval, aby po vzoru prodejních serverů platili nějaký zanedbatelný poplatek z prodeje ti, kteří zde na stránkách prodají nějaké své věci (protože při neexistenci těchto stránek by buď zaplatili o dost víc jinde (viz vyděrači z Aukra), nebo třeba prodali za míň, případně vůbec... :x

Myslím, že když si tak orientačně odhadnete kolik se v rubrikách prodám a koupím měsíčně "protočí tisíc" tak si myslím, že i "blbé" jedno procento z hodnoty prodaného zboží, které je pro prodejce zanedbatelné už Smart-Club pozná.

No abych tady jenom nekecal, tak půjdu příkladem a posílám na účet Smart-clubu provizi za věci, které jsem tady prodal (prozatím v hodnotě cca 20500 Kč) - tedy prvních 205Kč

Jura G
Návrh možná dobře myšlený, ale to by se musel k tomu vytvořit portál, který by to hlídal a byl formulován jako i-obchod, jinak je nekontrolovatelné zda se to prodalo přes inzerát tady nebo jinde a také se určitě najde někdo, kdo zaplatí a druhý ne a jak ho chceš trestat, že nezaplatil? Je to asi, jako v politice zakážu jednu stranu, vznikne druhá, to jest příměr k tomu, že by třeba ten, co nezaplatí, byl vyloučen z členstva tady.
SMART CityCoupe 0,6 (40)
matkal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkal »

Já se tedy přihlásím, ačkoli jsem se shodou okolností dostal do pozornosti v jiném místě fóra a nemám pozornost rád, ale i přesto vyslovím zde nepopulární názor.

JÁ NEZAPLATIL.

Vlastním už léta Klub Komunikátor. Je to snad poprvé, nebo podobně, co jsem vůbec vyslovil slovo "vlastním". Vznikl totiž samovolně, jen pomocí webu, později fóra. Dnes je transformovaný do obřího projektu myNokia.cz, lidi v něm určují, co se bude dít a jsou léta, kdy je to slabší a léta kdy to jede. "Moje/naše" fórum má 14tisíc členů.
Scházejí se v něm nadšenci do tehdy neznámého přístroje, spojuje je společný zájem, pivko, láska k telefonům a podobně. Taky máme bazar. Je v něm zakázaná komerční inzerce, vše je zdarma, jak taky jinak.

Nic nikdy nikdo neplatil. Hamba by mě fackovala, kdybych si vzal od členů korunu za to, že jsem "naprogramoval" fórum, že organizuji srazy, že denně vyřídíme s kolegy redaktory desítky dotazů v poradně.

Za co tu máme platit? Za to, že jsme v klubu? Za to že si tu vzájemně vyměňujeme informace? Za to že ten kdo ví, poradí?
Nebo jsme parta kamarádů, co to dělá z lásky ke Smartu?
Dále: Proč platit?. Za co? Jaký náklad má fórum? Já pracuji v ICT celý život a vím co má své náklady. Vím co stojí hosting, vím kolik stojí phpBB fórum. S tím co máte v kase vystačíte roky.

Vrcholem tu je věta: Co by měl proboha kdo dostat za to, že zorganizoval sraz?? Že tomu věnoval čas? No to snad byla jeho volba! Jestli tu chce někdo pořádat srazy a čekat odměnu, pak a si otevře marketingovou agenturu.

Závěrem: Jestli je to tu cokoli jiného, než zájmová organizace, pak já tu nemám co dělat. A takovou já vidím jako neziskovou, bez nároku na odměnu.
A s určitými povinostmi členů, každý pomůže jak může a někdo vůbec.
Proto já chci zkusit udělat sraz, protože chci něco dát ostatním za to, že oni dávají mě díky tomuto fóru.
Naposledy upravil(a) matkal dne pon 13 zář 2010, 00:27, celkem upraveno 1 x.
eezee

Příspěvek od eezee »

tak treba ja ZAPLATIL a nic za to nechci.....

uz jsem se tu dozvedel tolik informací a zajimavosti, ze nejaka koruna na "provoz" je samozrejmost. Ani vlastne poradne nevim jestli je nejake "clenstvi" v klubu nebo se plati na provoz webu... :oops:

to je jedno, at žijeme..... :)
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

prispevek je ciste dobrovolny. nikoho nenutime, aby neco platil. je to o svedomi kazdeho z nas co na stranky chodime a cerpame z nich informace. sice informace, tere sem dal nekdo jiny nejenom my. my ty informace jenom shromazdujeme na jednom miste a snazime se je udrzovat a navadet vas na ne.

zadne odmeny za organizaci srazu si nebereme. navic jeste z vlastni kapsy klub neprimo dotujeme. nikdy sme si uhradu zadnych nakladu nenarokovali.

penize, ktere jsou zaslane od vas clenu klubu, tak se pouzivaji na spravni poplatky, na tisk vlajek, tricek, samolepky, provoz webu - ciste jen naklady, poslali jsme nejakou tu korunu i na povodne. nekdy se hradi taky parkovaci poplatky v ramci srazu, aby se to nekomplikovalo individualnima platbama, poplatky za zabor verejneho prostranstvi, vyrizeni agendy, atd. to samozrejme plati pro oficialni srazy poradane klubem, coz je prave jvv a psk. veskere naklady se snazime minimalizovat a dari se nam to. co jde, to urveme zadarmo. myslim si, ze vybrane penize nerozhazujeme a kdokoliv z platicich clenu klubu ma pravo aby vedel kam se jeho penize dostaly.

matkal tady nekde psal, ze petr chrobak nase forum moc nemusel. presto na klub prispel a to nemalou castkou. ze vsech navstevniku stranek poslalo prispevek jen minimum z nich. ostatne seznam prispevatelu naleznete v prislusnem tematu clenske prispevky.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
Obrázek Obrázek
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Lukáši *1*

Součastná částka by na placení webu stačila roky, to je pravda, ale např. loni se za 10.000 nakoupili smartí kalendáře a bylo jich ještě málo. Proč by to měl někdo hradit jen ze svého a pak čekat než vše prodá a investice se mu vrátí? Proč neumožnit ostatním dobrovolně se podílet na provozu klubu se vším všudy ? Dobrovolné příspěvky jsou dobrým kompromisem mezi žádnou nebo povinnou platbou. Nechápu proč do toho vrtat takovýmto stylem.
Obrázek Obrázek
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Všechny vybrané částky byly investovány do propagace klubu, zaplacení domény, atd..., každý má právo se zeptat co se s penězi děje, a myslím že i dost často tady je napsáno za co konkrétní částka byla vynaložena.

Nikdo nedostává žádné odměny za pořádání srazu a ani za to není nijak placený, rovněž tak administrátoři neberou žádnou "výplatu".

Veškerá práce pro forum je dobrovolná a zadarmo, rovněž tak příspěvky na provoz fora jsou dobrovolné.
Odpovědět