Brzdy

Brzdy, ložiska, zavěšení kol, odpružení, ...
Odpovědět
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Asi před rokem jsem se na fóru ptal, jaké brzdové kotouče a destičky byste doporučili nebo nedoporučili. Pokud se dobře pamatuji, rozumnou odpověď mi nikdo nenapsal (ale třeba jsem zapomněl a někomu křivdím). Každopádně:

Koupil jsem kotouče a destičky od německé firmy ATE. Jak kotouče, tak destičky byly vyrobeny v České republice (podle nápisů na krabicích). Jak u kotoučů, tak u destiček byl přiložen podrobný návod na jejich výměnu - i s obrázky. Sice návody byly dost univerzální, i pro jiná auta, ale dobře srozumitelné a méně znalý vyměňovač se tam dozví i takové podrobnosti, jako že se někam nemá patlat vazelína, ale plocha se má proti korozi nakonzervovat tenkým filmem jemného oleje apod.

Sice je mám teprve třičtvrtě roku, ale auto stojí na ulici a když jede, tak ve všech možných režimech, tak snad můžu hodnotit. Takže:
- kotouče prakticky nereznou. Sice se na nich po dešti objeví orezlé kapky, ale brzděním zmizí beze stopy (na rozdíl od nějakého čínského eXtraHyperFullBreak šmejdu).
- brzdí to normálně, určitě o 100 % lépe, než když se jezdí s nějakou orezlou mrchou, kde činná plocha představuje maximálně polovinu původní plochy.
- samozřejmě, když je to nové, tak to nehází, "nekope" ... a tak je to dosud.

Abych jenom nechválil - tato sada má také nějakou tu špatnou vlastnost - když kotouče při parkování zmoknou a rozjíždíte se s mokrými kotouči a destičkami, tak to brzdí neúměrně moc a hnusně prudce to brzdí, dokud to po třetím brzdění neuschne.

Čili, pokud se mě někdo zeptá, kotouče a desky ATE mu můžu doporučit!
Naposledy upravil(a) JBC dne stř 28 led 2015, 11:37, celkem upraveno 1 x.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Kotouče ATE, Zimmermann a další značky se dělají v http://www.eurac-group.com/machining.html Hradec Králové, podle toho pro koho to je se na to vyrazí znak konkrétního "výrobce" a dá se to do krabice určité značky.
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Nebyl jsem si tím úplně jistý, proto jsem to nezmiňoval.

O.T. Je "hezké", když "pobočka" sídlí v Hradci a jejich webovky nemají českou variantu. Šmejdi!
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

JBC píše:Asi před rokem jsem se na fóru ptal, jaké brzdové kotouče a destičky byste doporučili nebo nedoporučili. Pokud se dobře pamatuji, rozumnou odpověď mi nikdo nenapsal (ale třeba jsem zapomněl a někomu křivdím).
tak to rozhodne krivdis ;-)

tady jsou jasne napsane a otestovane kombinace kotoucu a desticek :-)
to je snad za vsechny odpovedi, ne?
http://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtop ... &start=216
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Lukáši, rozhodně nekřivdím. Jen jsem v předchozím příspěvku tu úvodní větu nenapsal úplně celou, tak ji teď doplním: Asi před rokem jsem se na fóru ptal, jaké brzdové kotouče a destičky byste doporučili nebo nedoporučili, aby ty kotouče moc nerezly! Záleželo mi na odolnosti vůči reznutí!
Tu tabulku samozřejmě znám a nastudovanou jsem ji měl předtím, než jsem se zeptal. Jenže na moji hlavní otázku tabulka vůbec neodpovídá, tudíž mi byla k hovnu. Ptal jsem se na osobní zkušenosti. Protože jsem je nenašel. A proto jsem ten dnešní příspěvek o ATE napsal! Aby si někdo mohl přečíst o osobní zkušenosti.
Já vím, někdo jiný bude hledat jinou zkušenost - jestli se to při brzdění postaví na přední, jestli se to moc nehřeje, jestli to je růžové ... Já napsal o svém pohledu a své zkušenosti.

U žádného mého auta se mi nikdy nepodařilo kotouče ošoupat. NIKDY! Vždycky buď zrezly, nebo se zvlnily. Stejně tak jsem nikdy nedokázal ošoupat destičky. Buď jsem je vyhodil při výměně kotouče, nebo se někdy stalo, že odpadlo obložení.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

JBC píše:O.T. Je "hezké", když "pobočka" sídlí v Hradci a jejich webovky nemají českou variantu. Šmejdi!
To asi neřeší, protože oni stejně nic nikomu neprodají, dodají to tomu "výrobci" který si to objednal.
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Já od nich nechci nic kupovat. Chápu, že některé firmy prodávají jen přes prostředníky, protože se nějakým maloobchodem nechtějí zabývat. Ale chci si přečíst takové to kdy vznikli, z čeho vznikli, co dělají ... Mají tam ty kecy v angličtině, tak proč by to, sakra, nemohli mít česky? Když pobočka sídlí v Česku ... Stejné je to s tou firmou, co vyrábí gumové koberce (i do Smartů). Mmch ty gumové koberce jsou vynikající a mě by zajímalo, jestli na tom má zásluhu soudruh Němec, nebo soudruh Čech.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
mugwai59
Smart ACE

Příspěvek od mugwai59 »

Heled, parkovaval jsem pred barakem na zamkove a nejezdil prilis caso, vsecko bylo ok, ted parkuju na dvore na travniku a rezne vsecko (vlhko ze zeme, rosny bod, vsecko blbe, zere to kotouce:)).
Nerikal si tu nekde, ze litas ? Neparkujes casto a dlouho nekde na travniku na letisti ? Nebo si Te s nekym pletu ?
Smart ForTwo Cabrio Pulse 2003 / 0.7 l / 45kW / 21.1.2015 - 107100 km - 5,3l/100km / NAT_Obrázek
Smart ForTwo Cabrio Passion 2001 / 0.8 l / 30kW / 26.4.2016 - 106400 km - 4,4l/100km / DIESEL_Obrázek
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Jo, lítám. Ale ne jako dopravní pilot, ale pro zábavu, na rogalu. Sice auto stává na letišti, ale maximálně tak čtyři, pět hodin, buď ráno nebo večer, párkrát za sezónu celý den. A prakticky vždycky je hezké počasí, páč kdyby bylo ošklivo, tak se neletí, alébrž jede domů. Pravda, po ránu rosa bývá, někdy zatraceně moc, ale těch pár hodin nemá vliv.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
mugwai59
Smart ACE

Příspěvek od mugwai59 »

Tak to je dobra zabava rogalo, ja jsem zatim zustal (v tomto zivote) u modelu, satci mi na vyblbnuti bohate, kolikrat si rikam (po rane do zeme zavinene zkratem mezi mozkem a rukama), ze bych v tom sedet nechtel :D .
Era kde sedis vyzadujou o moc vic discipliny nez modely, i kdyz zakony letu, padovka a vztlak jsou vicemene totozny:).
Lisi se jen silou vetru co Te sunda z oblohy :D ..

No ja jen ze ted parkuju na dvore na travniku a reznou mi kotouce vic jak na zamkove dlazbe kdysi pred barakem, preci jen ten odpar z travy je vyssi nez z pareneho betonu:).
Jen takovy napad proc by to mohlo delat ..
Smart ForTwo Cabrio Pulse 2003 / 0.7 l / 45kW / 21.1.2015 - 107100 km - 5,3l/100km / NAT_Obrázek
Smart ForTwo Cabrio Passion 2001 / 0.8 l / 30kW / 26.4.2016 - 106400 km - 4,4l/100km / DIESEL_Obrázek
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

No vidíš. Já když stojím před barákem na asfaltu, tak trochu silnější d隝 se od toho asfaltu odráží a kotouče mám nejmíň ze spodní půlky mokrý a zas.aný od písku, co předtím ležel na tom asfaltu.
Alespoň na zimáky (plecháče) jsem si chtěl dát pokličky, co zakryjou všechny díry v disku, ale ty mercedesí mi nějak nepasujou na předek - mezi límcem pokličky a ráfem mám skoro centimetr mezeru, což se mi tak strašně nelíbí, že je tam raději nemám.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

JBC píše:...Sice návody byly dost univerzální, i pro jiná auta, ale dobře srozumitelné a méně znalý vyměňovač se tam dozví i takové podrobnosti, jako že se někam nemá patlat vazelína,...
:lol:

Souhlasím s tvými poznatky.
Krom destiček a kotoučů ATE vyměněných u Smartíka i Citroenu, jsem u Citrouše měnil i pakny na zadní nápravě. S paknami šly na výměnu i lanovody ruční brzdy, původně jsem jako náhradu objednal TRW, ty ale nepasovaly, až pak ty další za které jsem je vyměnil, tedy ATE pasovaly dobře. Od ATE používám i brzdovou kapalinu SL.6 , je vhodná pro systémy s ABS ...
http://www.autodoplnky-prodej.cz/4270-b ... r-1-l.html
Se vším zatím max. spokojenost.
S čím jsem nebyl spokojen byly kotouče Brembo Max, či destičky Ferodo Primer - katastrofa. Po dvou letech šly ven.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

mugwai59 píše:Lisi se jen silou vetru co Te sunda z oblohy :D ..
Jo, modely snesou mnohem víc. Vem si, že na přistání mám povolený vítr kolmo k dráze max. 3 m/s. Přesně v ose dráhy pak 8 m/s, ale to už se tady u nás stejně nedá lítat "na kochání se", protože mezi kopcema se to mele a jebe to s člověkem ze strany na stranu, nahoru a dolů ... Jsou lidi, kteří to mají rádi. Já to nesnáším.
Naposledy upravil(a) JBC dne sob 31 led 2015, 13:13, celkem upraveno 1 x.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
mugwai59
Smart ACE

Příspěvek od mugwai59 »

A no to zase jo, snesou, pac maji maly plosny zatizeni a jsou tim padem relativne pevny:).
Ale sunda je daleko slabsi vitr nez Tebe, tak to bylo mysleno, nebo-li Ty mas vice dni v roce kdy muzes letet, ja s modelem min:).
(pokud to nechci mit v jednom kuse rozbity)
A cim mensi tim choulostivejsi na vitr, kdyz funi fest tak malej modylek do metru rozpeti radiem rizenej uz pomalu neuridis:).
------------------------------------------------
Kotouce pred vodou neubranis a litina je na rez proste hakliva, jakakoliv:).
Je to neustale obrusovany kov a ten je na vlhko haklivy, chyta lisku do 2. dne, to se obavam ze je predem prohrany boj, leda bys sehnal nejaky nerezovy co by zase ale brzdily (nerez neni porezni jako litina) :D ..
Winterwolf
Site Admin

Re: Brzdy

Příspěvek od Winterwolf »

Ahoj,
jelikož jsem včera málem opřel cvrčka o felicii co mi nedala přednost tak by mě zajímalo jestli máte podobně blbou zkušenost s kritickým bržděním.

Přijde mi že se auto chová prostě jinak než by mělo. Když zpomaluji normálně tak brzdí bez problému, jakmile se "sepne" ABS tak auto skoro nebrzdí a je dost velký problém ho zastavit :x Stalo se mi to párkrát v zimě na sněhu,ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Včera jak bylo jen mokro tak mě to hodně rozhodilo.

Můžete mi někdo potvrdit , že Smart prostě tak blbě brzdí a nebo je chyba u mě v ABSku :?:

Díky
Lukáš
Lukáš
Odpovědět