Dovolím si reagovat jako první (a možná i poslední).
ad 1) Takové riziko samozřejmě existuje. Ale hodně dílů podvozku a pohonu (skoro všechny) je společných s Fortůčkem z té doby, takže počet vozidel v provozu je pořád dost velký na to, aby někdo náhradní díly vyráběl. Třeba vodní pumpa se dá najít asi od osmi výrobců, brzdy také. Nebo trubky na přívod oleje do turba. Méně časté díly má jen Mercedes, ale zatím jsem sehnal VŠE, co jsem potřeboval.
ad 2) O tom jsem nikdy neslyšel, jenom o tom, že ve dvou žlábcích na tridionu v oblasti střechy jim praskala barva a pak to tam rezlo, v pozdějších verzích je to od výroby zamáznuté silikonem
ad 3) Nemá. Spolehlivost je stejná a životnost motoru asi dokonce kratší, než u 60 kW. Sice to v jednoduchém pohledu nedává logiku, ale já se domnívám, že to je dáno tím, že i řidič se 45 kW chce jezdit jako závoďákem, tak ten motor dlouhodobě honí ve vysokých otáčkách (aby to jakžtakž jelo). U 60 kW nemá tak velkou "potřebu" to honit.
Sice nevím, jaký to bude mít vliv na životnost, ale nechal jsem 45 kW načipovat a teď jsem s výkonem spokojen, málokdy ten motor vytočím, skoro pořád jedu v optimálních otáčkách a naopak spíš hlídám, abych nejel na nízké otáčky s příliš velkým přeplňováním.
Když chcete "udržovat ho ve 100% stavu a během hezkého počasí se svézt" tak Vám životnost může být ukradená - to za rok najedete třeba jen dva tisíce km, tak než se nějaká životnost vyčerpá, tak už budete v důchodu.
Je mnoho věcí, které budete zvažovat, než si ho koupíte - stahovací střecha/hardtop, coupé/normální, 60 kW/45 kW - se klidně ptejte, určitě se Vám dostane odpovědi.
Třeba to, jestli stahovací střecha/hardtop - kdybych měl auto jen na léto a bydlel v domku s garáží, asi bych si koupil stahovací střechu. Když to parkuje na ulici za každého počasí, zdá se mi hardtop praktičtější. Jenže - stahovací střechy se všechny srazily - na šířku jsou nejmíň o centimetr scvrklé, takže pak vyjíždějí z tesnění, určitě netěsní a vypadají blbě. Jenže - existuje firmička (někde v Holandsku nebo kde, musel bych hledat), která šije nové potahy na stahovací střechy, takže kdyby si člověk koupil fakt pěknýho zachovalýho Roadstera, tak by člověk klidně utratil peníze i za nový potah střechy.
Jo, je to těžký se správně rozhodnout. Moje pocity rozhodně vystihuje
TENHLE ČLÁNEK.
EDIT: V Plzni jezdí Smartů hodně ale málo se kamaráděj. Blbá doba. Do Zbirohu to ale není daleko, tam je chlapík, který se v nich vyzná, má správnou diagnostiku ...