Pro zapamatování postupu demontáže, neboť to určitě nedělám naposledy, jsem vytvořil toto vlákno s popisem a fotodokumentací. Připomínám, že nejsem profesionální automechanik, takže mohu používat nezvyklé postupy a nesprávné pojmenování součástí. Takže pojďme na to!
Demontáž zádi jsem v dokumentovaném případě prováděl až ve fázi, kdy jsem vyměnil závěsy motoru a komplet zadní brzdy. Auto jsem měl proto předem zdviženo na ocelových stojkách a měl jsem demontovány lemy prahů a plastové podběhy kol. Postup demontáže těchto dílů jsem popsal zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewto ... 35#p173035

V místě prahů je zadní plastový blatník upevněn vespod dvojicí šroubů. K jejich uvolnění jsem použil Torx bit velikosti 25.

Následně jsem stejným způsobem uvolnil šrouby u blatníku na opačné straně a poté vyšrouboval tři šrouby v označených místech na zadním nárazníku auta.

Prostřední šroub se od těch krajních liší jemným závitem a rozšířenou částí pod hlavou. Bude dobré si to zapamatovat.

Ze spodního okraje nárazníku vystupují zevnitř dvě plastové úchytky, které je třeba pouhým zatažením směrem dolů uvolnit ze západky.

V dalším kroku demontáže jsem vyšrouboval dvojice šroubů u obou blatníků po bocích kufru auta a servisními otvory z kufru jsem odpojil kabely vedoucí do zadních svítilen. Za účelem sundání pravého zadního blatníku bylo nezbytné odšroubování uzávěru nádrže paliva, který je větší, než je otvor v blatníku. Aby do nádrže poté něco nespadlo, je vhodné otvor alespoň provizorně ucpat hadrem.

V této fázi se nejčastější postupy uživatelů liší, neboť docela složitě sundávají plastovou karosérii z víka kufru s nutným rozpojením osvětlení SPZ. Já jsem na to šel jednodušším způsobem, a to tak, že jsem si drátem uchytil víko kufru v pootevřené poloze. Tím jsem získal nezbytný prostor pro vytažení zbytku karoserie.

Zbytek plastové karoserie, tedy oba zadní blatníky spojené nárazníkem, jsem si nejprve jen uvolnil. Přední hranu blatníků jsem postupně od prahů vzhůru odtrhl kolmým směrem od vnitřního plastového kotevního profilu na plechové části karoserie a celek jsem pak mírně posunul vzad.

Široká mezera po uvolnění pravého blatníku nyní umožňuje pohodlné odpojení kabelu vedoucího k zámku víčka nádrže. Na konektoru je z boku pojistka, kterou je nutné před vytažením stisknout.

Závěrečný krok demontáže zadku auta je vhodné dělat ve dvou lidech, abychom měli v rukou větší cit a plast karoserie se zbytečně nenamáhal. Já jsem to ale musel zvládnou sám. Nejprve jsem uchopil pravý blatník a přetáhl jsem jej přes okraj pootevřeného víka kufru. Pak jsem tento blatník mírně svěsil a celou sestavu karoserie jsem uchopil a posunutím vlevo jsem ji přetáhl přes okraj víka kufru na levé straně.

Měl jsem trochu sevřený zadek, ale vše šlo překvapivě hladce a nepoškozenou záď auta jsem nyní mohl položit na zem garáže. Předpokládám, že takto snadno by to nešlo v případě, pokud bych neměl předem demontovány plastové podběhy kol.

U uzávěru nádrže již nemám spojující pásek, který jej obvykle drží na víčku v blatníku (mám už ale připraven na výměnu originální zbrusu nový kompletní uzávěr), takže jsem mohl nyní uzávěrem nádrž utěsnit. Plechy karoserie pod blatníky vypadají i po letech provozu dobře a postačí u nich jen očištění prachu.

V pořádku je také karoserie na levé straně auta, kde se pod blatníkem nachází vzduchovod sání motoru s těsnící gumou.

Zadní hrana karoserie je však uprostřed již lehce chycena počínající rzí. Před zpětnou montáží zadku toto místo obrousím a natřu antikorozní barvou.

Sundáním zádi auta jsem získal částečný přístup k součástem výfuku motoru. Hodlám měnit lambda sondu, kterou vidíme na potrubí těsně za turbodmýchadlem. Pro ještě snazší přístup k sondě proto nyní navíc demontuji zadní ocelovou výztuhu nárazníku. Ale to zdokumentuji později v samostatném vlákně diskuzního fóra.