Dnes začnu úkonem, který možná už většina z vás zvládá i poslepu, protože jím začíná i běžná údržba motoru, jako je třeba výměna zapalovacích svíček. Ano, jedná se o demontáž karosérie na zádě auta, neboli o „sundání zadku“.
Já obvykle tento úkon začínám uvolněním šroubů v přední části blatníků (po jednom šroubu na každé straně). Původně zde byly použity ocelové šrouby s kulatou torx hlavou, ale ty časem zrezavěly a já měl velké problémy je uvolnit. Proto jsem je vloni nahradil nerezovými šrouby M6 × 45 mm s klasickou šestihrannou hlavou. Ty lze i po čase uvolnit snadno.

V dalším kroku vyndám šrouby u držáku v místě přechodu blatníku do středního dílu zadního nárazníku (na jeho spodním okraji). Opět zde máme po jednom šroubu na každé straně auta. Originální šrouby mají hlavy pro torx velikosti 25.

Zbývá nám již jen trojice šroubů u nárazníku pod víkem kufru. Jedná se o speciální šrouby s distančními úseky a pružnými podložkami. K jejich odšroubování použijeme torx bit velikosti 25.

Po odstranění všech šroubů lze nyní kompletní sestavu blatníků a nárazníku sundat. Blatníky jsou u horního okraje na každé straně ještě přichyceny k ocelovému skeletu auta dvojicí plastových klipů. Abychom klipy neulomili, musíme při demontáži blatníky opatrně táhnout směrem vzad a současně je mírně pootáčet ve směru otáčení kola auta dozadu. Povytažením o přibližně 3 cm by se měly blatníky uvolnit a lehkým rozevřením do boku (ve směru od auta) je lze vyvěsit z klipů. Tím se nám uvolní kompletní sestava zádě, kterou jsme celou dobu přidržovali ve vyvážené poloze, aby se příliš nezkroutila.

Uvolněnou záď auta uložíme na vhodné místo ideálně v původní poloze. Při manipulaci s plastovými díly mějte na paměti, že ty vlivem stárnutí a zejména mrazem křehnou.

Pinďa již dříve prošel rukama nějakých kutilů, kteří zřejmě při demontáži zádi postupovali systémem pokus-omyl. Na obou stranách má všechny klipy vylámané a některé dokonce chybí. Blatníky tedy pevně držely jen na předních šroubech. V rámci údržby samozřejmě dostane klipy nové. Jen je musím někde sehnat. V nejhorším je koupím na AliExpress, kde mají nejmenší balení 50 ks.

Na detailních snímcích vidíme způsob zavěšení klipů v bocích blatníku. Klip má kulatou hlavu, která po posunutím projde rozšířeným otvorem v závěsu blatníku.

Pro lepší přístup k motoru lze také poměrně snadno demontovat hliníkovou výztuhu zadního nárazníku. Tedy pokud její šrouby nebudou extrémně zarezlé.

Výztuha je na každém konci upevněna trojicí šroubů s torx hlavou pro bit velikosti 45. Šrouby držely docela fest, ale nakonec povolily i bez toho, aniž bych musel aplikovat nějaké penetrační mazivo. Rozhodně je nutné použít neopotřebovaný bit, který při vysokém namáhání nevyskočí z drážky, nebo ji nepoškodí.

Kontakt s železem hliníku obecně příliš nesvědčí. V místě spojení hliníkové výztuhy s ocelovým šasi auta se vysrážela podivná bílá sůl ze vzájemné reakce. Předpokládám, že to nebude sůl posypová, neboť nikde jinde ji v autě nenacházím. V rámci údržby budu muset železo odrezit a pořádně natřít, aby lak vytvořil separační vrstvu mezi oběma kovy.

Demontáží výztuhy blatníku se nám otevřel prostor pro pohodlný přístup k obou lambda sondám, přírubě výfuku, turbu a ke spodní trojici zapalovacích svíček. Já však budu potřebovat ještě lepší přístup k motoru, který získám jeho částečným svěšením pomocí delších kotevních šroubů. Ale o tom si povíme v samostatném vlákně.
Otázka: V souvislosti s demontáží výztuhy zadního nárazníku bych chtěl požádat o radu zkušenějších, čím ochránit závit kotevních šroubů výztuhy, aby nezarezly a bylo je možné po letech snadno vyšroubovat. Napadlo mě použít měděnou vazelínu, nebo modré pojistné lepidlo na šrouby. Nevím ale, zda vazelína vydrží a zda by použití lepidla nebylo příliš riskantní. Na závitech kotevních šroubů jsou v mém případě patrné zbytky nějaké zaschlé šedivé hmoty. Díky za případné rady!