NÁVOD - Uchycení spodního plastového krytu u Smart 450

Šasí, tridion, panely, střecha, ...
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Uchycení spodního plastového krytu u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

U našeho Pinďi (Smart ForTwo 450.332 benzin 0,7 l/45 kW) jsem již třetím majitelem, takže neznám jeho celou servisní historii, ale zjevně na něm podepsaly i ruce méně zručných opravářů. Viditelné je to mimo jiné na různých drobných poškozeních, které byly způsobeny neodborným postupem při demontáži komponent.

Jedním z takových případů je spodní plastový kryt auta, který je v místě prahů uchycen ke karoserii šrouby do speciálních plastových hmoždinek. Vzorový úchyt vidíme na obrázku níže.

Obrázek

Jenže ne všechny kotevní body u krytu mého vozu zůstaly v bezvadném stavu. U části z nich došlo zřejmě neodbornou demontáží k odlomení plastu okolo otvorů pro šrouby. Původně jsem si říkal, že se pokusím chybějící části plastu navařit, ale nesehnal jsem stejný materiál, a také by s tím bylo mnoho práce. Rozhodl jsem se proto vyrobit podložky pod šrouby, které by podchytily všechny zbytky plastu okolo otvorů, byly by pevné a současně by nepodléhaly korozi.

K tomuto účelu jsem si vybral plát z houževnatého PVC tloušťky cca 2,5 mm. Z něj jsem vyřezal podložky tvaru odpovídajícího ploše prolisu okolo otvorů v krytu spodku auta.

Obrázek

Jakmile jsem měl první vzorovou podložku vyrobenu, ověřil jsem její tvar u nepoškozeného otvoru v krytu. Vyrobit další kusy podle vzoru již nebyl žádný problém, takže jsem podložky nakonec použil na všech kotevních místech, tedy preventivně i na těch nepoškozených.

Obrázek

Je možné, že PVC podložky by se daly ke spodnímu krytu přivařit, nebo alespoň přilepit. Já jsem je volně nasadil na šrouby a s nimi kryt přišrouboval. Podložky se v prohlubních krytu neprotáčí a kryt drží pevně.

Obrázek

Ještě dodám, že ty žluté plastové hmoždinky stářím při demontáži rády praskají, ale lze je pořídit například na Aliexpress, kde jsem za sadu deseti kusů zaplatil 74 Kč.

Obrázek

Vruty jsem nahradil nerezovými délky 40 mm a průměru 4,5 mm, ale jen s plochou hlavou na křížový šroubovák. Samozřejmě v ideálním případě bych volil použití identických vrutů s originálem, který používá šestihrannou hlavu velikosti 10 mm, ale takové v našem obchodě neměli. Viz obrázek s rozměry originálního vrutu:

Obrázek

Při samotném uchycení spodního krytu jsem postupoval v opačném pořadí kroků potřebných k jeho demontáži. Viz zde: viewtopic.php?t=6353
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: NÁVOD - Uchycení spodního plastového krytu u Smart 450

Příspěvek od JBC »

Ani v našem obchodě neměli odpovídající nerezové vruty, aby měly šestihrannou hlavu. Ani v žádném Libereckém.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět