Výměna oleje

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

nedelal sem to do ted a nechcu s tim v tomto tematu ani zacinat - hadat se co je a neni lepsi na vymenu oleje. kazdy at si meni olej jak chce. na tom neni co pokazit :wink:
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

Ondřej Veselý píše:Zdravím,

vím, že to tu už bylo popisované, ale já se to pokusím popsat z vlastní zkušenosti.

Níže uvedené výrobky nepropaguji, jenom popisuji osobní zkušenosti. :twisted:

Takže, letos už mám najeto 40 tis. km. (Zatím nejdelší nájezd jsem udělal před čtrnácti dny. Havlíčkova Borová - Ústí nad Labem - Ostrava - Havlíčkova Borová (vzhledem k tomu, že nemám oodstraněný omezovač, tak si asi dokážete představit, jaká je to jízda) cca 1000 km/den. To jen proto, aby jste měli představu, že vozítko nešetřím).

Olej jsem tedy už vyměnil letos počtvrté. Poprvé to bylo Valvoline, poté 2x Magnatec a teď se mi budete asi divit, ale vzhledem k tak častým výměnám jsem si po ověření výrobce vzal Starline (výrobce je Paramo, přebalený Paramo trysk). Od doby kdy jsem splašenku koupil tam má polosyntetiku 10W-40. Sice jsem chtěl přejít na plnou syntetiku, ale to by chtělo motor úplně od oleje vyčistit, aby to mělo skutečně význam.

Teď k výměnám oleje. Poprvé jsem výplach nedělal a to bylo i dobře, jelikož jsem netušil nic o nutnosti zvedout předek auta. Podruhé jsem udělal výplach motoru pomocí STP. Efekt nic moc, možná zneutralizoval kyseliny, trošku zředil a to je tak vše. Při další výměně jsem hodně uvažoval zda ještě výplach dělat, zda to má vůbec cenu. No, nechal jsem se ukecat a zaplatil jsem TEC-2000 engine flush. Rozdíl už uvidíte při vycucávání oleje. (nemám vanu se šroubem). Olej je jak bota a hlavně příšerně hustý. To samo o sobě ještě nic neznamená. Byl však nějaký měřitelný rozdíl? (TEC-2000 + Magnatec) Je. Hlukoměr nad krytem spadl o 8db. Z 87db na 79db. A to už je docela pozitivní zpráva. Další věci nemám měřené, takže jenom pocitově. Trochu lepší tah, trochu hladší průběh. Všechno toto je velice hezké, ALE !!!

Málem smártí smrt. Po dalších 10.000 km na rondelu oko oleje. Chtěl jsem hned zastavit, ale na řekl jsem si, že těch 24 km to ještě vydrží. No málem nevydrželo, oko se tam objevilo během těch pár km ještě 2x. Našel jsem všechny zbytky oleje co byly doma a doléval a doléval a doléval...... 2,1 l OLEJE!!! Mám štětí že to ten motor vydržel. Z toho vyplývá: TEC-2000 je opravdu dobrý přípravek, ale ne pro motory, které jsou zase až tolik "zadělané". Uvolní i to, co by mělo zůstat ucpané. Původně jsem si chtěl tenhle přípravek zkusit i na jiném autě, které má za sebou už 190.000Km. Ale to si ještě rozmyslím aby se mi nerozpadl motor. To znamená, po použití tohoto výplachu hodně důsledně sledovat hladinu oleje a pozor na jeho spalování.

No, ale co s tím? Jak už jsem psal, tak jsem doma našel všechny možné zbytky olejů, samozřejmě se stejným SAE, zmixoval a dolil. To samozřejmě není zcela šastné řešení, takže jediná možnost je vyměnit. Ale hlavně aby někoho nenapadlo že to tam naleje, na minutku protočí a vycucne. Všechnen sajrajt je usazen naspodu olejové vany, nebo prostě ve starém oleji a jenom malé protočení to nepromíchá. Řešení je trochu to projet. Nechal jsem projet ženu do práce a zpět (50km). To je relativní záruka promíchání. Vytáhnul jsem olej (snad ani menusím psát, že za horka), výplach znova TEC-2000. Jenomže to by asi opravdu nestačilo. Něčím je potřeba zastavit úniky oleje. Žádné úniky ven nejsou, takže to jde se spálením ven. Než budu hledat repasi motoru, tak zkusím nějakou chemii na zastavení úniku oleje. No a když už TEC-2000 tak TEC-2000. Takže TEC-2000 Oil Booster. Kdyby to někdo kupoval, tak a se nediví, že je to jak ztuhlej med. V žádným případě nenalévat přes trychtýř, to neprojde. A hlavně, motor musí být ještě teplý, to je docela důležitý, jinak budete muset nechat smartika nastartovanýho skoro hodinu na volnoběh. Dávkování jsem sice nedodržel, doporučené je 5-9%, použil jsem 3%. Zbytek šel do jiného auta. Po použití kondicionéru nechat 5 minut protočené na "neutrál". Po aplikaci bude mít výfuk trochu jinou "vůni". Přičítám to jinému složení a mísení s olejem. Chod je po aplikaci trošku kultivovanější, ale také to lze přičíst prostě novému oleji.

Za ty dva dny od poslední výměny je na tachu jenom +250km, takže nemohu zatím hodnotit, ale také jsem měl možnost se s tím asi 20 km projet, a jede to super. Pokd mohu zatím změřit, tak olej nemizí, ale to uvidíme. Přece jen přes zimu se jezdí smartikem o něco míň, takže hodnocení bude trvat trochu déle. Autíčko, ale i kravka (druhé auto, střední off-road) do které přišel zbytek kondicionéru, mají trochu jiný, "hladší" zvuk.

Snad jsem se problémů s motorem na chvíli zbavil, je mi jasný že se repasi nevyhnu, ale dokud to jede, tak to jede. Peněz málo.

Uvažuju, po zkušenostech, o vyčištění trysek použitím výrobku od stejné firmy. Není to nic složitého, ani přímé napojení na čerpadlo. Ale to až před další výměnou oleje.

Tak tolik mé zkušenosti.

Tak a teď se začnou řešit ložiska v alternáteru, kladka rozvodu, výměna celého předního podvozku, skoro celého zadního podvozku, přečalounění, doplňkové čalounění, svařování a lak. No, snad to zvladnu sám.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
Obrázek Obrázek
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

no vidis. pred takovou blbosti jako je cisteni motoru a prechod na ridsi olej tu varujeme porad. dobrovolne a se vsim vedomim si oddelat motor, to se ani tu jen tak nevidi.

jsi si jisty, ze se ten olej neztraci pres turbo?
spotreba oleje po takove honicce pres celou republiku neni neobvykla. kdyz auto vytacim (v lete), tak je spotreba oleje vetsi nez v zime. to menim olej 3x rocne po 15 tis. km. ubytek oleje od 0,5 do 1,5 l
SMART MC01 0,8 CDI Pure
Obrázek Obrázek
Ondřej Veselý

Příspěvek od Ondřej Veselý »

Ahoj Xlukasi,

mrknout na turbo je dobrý nápad a určitě to udělám.

Jinak tvrzení, že jsem si oddělal motor je trošku zavádějící. To bude možné říci až teprve na jaře, při další výměně oleje. (nebo až mi to schlastá veškerý olej a zůstanu stát někde v polích :-) ). Jasně, možná jsem neměl výplach dělat, ale i když si přečtu různá fóra a rady, tak se jedná spíše o spor mezi příznivci a odpůrci. Krom toho, na jinou hustotu jsem nepřecházel, možná jsem to jenom špatně napsal.

Pro mě je důležitý lepší zvuk a hladší motor. No a pokud pomůže kondicionér, tak jediným problémem bude to, že mě bude stát každá výměna o 400,- kč více. To by zase taková katastrofa nebyla.

Samozřejmě, že napíšu jak to vypadá.

Ještě jednou díky za radu k turbu.
Smart jako služebák? No jasne :-)
Vlkodav ve smartíku? Jedině jako řidič :-)
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

nehraju si na odpurce nebo priznivce. jenom vychazim z logiky veci. taky nemam zajem se hadat.

fakta:
- usazeniny jsou pevne nebo velice huste - mazlave castice, ktere zaplnuji nerovnosti na povrchu mazacich kanalku resp. v mistech, kde se olej nachazi.
- vyplachovy olej je olej cistici
- ridsi olej ma lepsi cistici schopnosti
- tesneni na motoru starnou a pres usazeniny neprochazi tolik nasakave tekutiny = tesneni schnou, smrstuji se, ztraci schopnost tesnit.
- vycistenim dojde k odstraneni necistot z povrchu a nahlemu odstraneni prekazky. olej vzlina pres tesneni na venek motoru. pripadne dovnitr.
- dobry pocit ze zvuku motoru byva vykoupen nutnosti pretesneni motoru, pokud majiteli nevadi vyssi ubytek oleje (nepatrny) a spinavy motor.
- u turbo motoru casem vznikaji nejvetsi vule u turba. zanesene turbo = tesne turbo, ciste ale stare turbo je casovanou bombou. necistoty se totiz dostavaji dal do lozisek.
- ony ty necistoty pusobi v motoru i jako jakysi filtr pro olej, ktery se chce dostat ven z motoru.

- pokud se cisti od nova a pri kazde vymene, udrzuje se tim v kondici i to tesneni. cistit stary motor je riziko z vyse popsanych duvodu. naftaka obzvlast, tam je tech pevnych castic usazenin mnohem vic. pres pistni krouzky se precejen do oleje dostavaji saze, proto byva olej pri vymene hustsi nez u benzinu.

neju vseved, jen vyslovuju svoji nekolikrat opakovanou teorii. treba se uplne pletu a nekdo z ustavu paliv a maziv, ktery to ma vedecky podlozeno by byl nejidealnejsi pro rozhreseni nasich uvah.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
Obrázek Obrázek
panzer.dragon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panzer.dragon »

propláchnout motor u jetýho auta mi přijde jako šílenost :-)
0.8 cdi, 2001
Ivojah

Příspěvek od Ivojah »

Ahoj Ondřeji, také mně čas od času přišlo na mysl, zda bych neměl někdy při výměně oleje propláchnout motor řidším olejem dříve se to vlastně i doporučovalo. Stačilo nalít k tomu určený olej nechat chvíli motor běžet na volnoběh vypustit olej a naplnit motor novým. Neodhodlal jsem se k tomu, jednak motory jsou již koncepčně někde jinde, než bývaly – přímé vstřikování, více ventilů na válec, turbodmychadlo a též chybějící výpustní šroub mě od této aktivity odrazovaly. A také jsem se nikde v posledních letech o takovém způsobu výměny oleje nedočetl. A jak to popisuješ, co to bylo za práci tak jsem rád, že jsem zůstal v klidu. Ještě píšeš, co Tě ještě čeká při dalších pracích na smartíkovi je toho docela dost a že si to opravíš sám to jsi zřejmě velmi zručný člověk *1* trochu závidím ne každý to dovedeme. Ale ještě prosím Tě uveď kolik km má Tvůj smart najeto celkem je to těch 40000Km? Ahoj a autíčko a Ti jezdí a žádnou nehodu. :D
Smart40kW MCO1, je to atypické, pohledné a sympatické auto včetně jeho výkonu.
Zvoník
Kontaktovat uživatele:

Ekolube

Příspěvek od Zvoník »

Promiňte, že se vkládám, ale u starších vozů a vozítek by se fakt neměl vyplachovat motor od úsad nebo by se nemělo přecházet na oleje vyšší třídy, když byl motor zaběhnut na olej té doby a kvality, ve které byl dán do provozu. Každá změna k lepšímu oleji je dost veliký risk k utržení starých úsad a ucpaní mazacích cest a kapilár. To už mám vyzkoušeno na dosti vozech už nejméně 30 let zpět. Jediné, co lze s určitostí tolerovat, je použít do staršího motoru přípravky na posílení oleje a ty je ještě nutné velmi obezřetně vybírat! Já mám např. velmi dobré zkušenosti na různých vozech s českým přípravkem Ekolube pod ochranou fi. Du Pont s látkou PTFE. Tam je zajímavé, že i když přijde auto o olej, nezadře se motor hned, ale lze s ním ještě několik km jet, pokud ho hlídame před přehřátím, a on se přesto fakt nezadře! Už tato informace, které jsem původně také nevěřil, je pravdivá, a svědčí o tom, že tento přípravek, je-li správně aplikován právě na ojetý starý motor, z něj udělá motor, který jakoby prošel částečnou generálkou: Po pěti tisících km po aplikaci ztichne a zlepší se komprese ve válcích a tím lépe chytá za všech podmínek. Olej v motoru přidáním přípravku nemění viskozitu a ochrana motoru povlakem PTFE na všech výhradně kluzných plochách (otevřené povrchy kovů otíráním o sebe) je na celých 50 tisíc km, i při dalších desetitisícových vyměnách oleje. Pak se aplikace opakuje. Proto není přípravek doporučován do fungl nových motorů, kde vytěsnení malých vůlí nemusí být vhodné, ale prý nebyl ještě zaznamenán defekt motorů nebo zvyšování teploty motoru. Čili první aplikace se běžně provádí po ujetí od nova zhruba po 60 - 90ti tisících. Původní přípravek byl vyvinut pro vozidla americké armády do těžkých podmínek působení za všech povětrnostních podmínek, kde je omezena údržba vojenských vozidel a přesto musí vydržet.
Vyrábí se v několika provedeních do motorů a do převodovek, čili lejt to tam, kam to patří, nikoli obráceně! A vždy do teplého a hned ujet prý nejméně 50 km, aby se to naaplikovalo na všechny kluzné plochy kvalitně a za tepla. Nakonec je k tomu návod jak s tím zacházet. Já už to mám ve svý naftový Borůvce právě asi těch 50 tisíc km stejně, jako jsem to měl ve svých minulých autech. A motory všech vždycky přežily vozy samé bez jediného zásahu do nich. Najet s Feldou skoro 390 tisíc, kde se nedělaly rozvody, a ventily se seřizovaly max. 2x za život motoru, a přesto spotřeba Naturalu nepřesáhla 7 litrů při zrušení vozu a též spotřeba oleje byla v té době na hranici 0,75 l při výměně po 15ti tisících, tak to myslím není u škodovky zrovna nejhorší, co? A to Felda jezdila po dálnici nepovolenou svojí maximálkou až po jí dovolený omezováč otáček! A každý aplikaci Ekolube zváží sám. Já jsem k tomu přišel, když mi kdysi dávno někdo ze servismanů v Podbabě doporučil udělat generálku motoru na starým žigulu, že už je jako po smrti a já na to neměl prachy. Tak jsem z prdele dal na svého kámoše a nalil do toho to Ekolube, a samozřejmě moc nevěřil. A jako zázrakem najezdil dalších 28 tisíc km, než šel do šrotu, protože se mi propadly nohy na silnici.
Nemám počítač, jenom mobil.
A nemám velký auto. Smartík zváný Borůvka z Řípu zahynul na poli... Je již nově zastoupen černým Smartkem diesel cabrio pokřtěným Hašlerka!
Ondřej Veselý

Tak po 5000 km

Příspěvek od Ondřej Veselý »

Ahoj, jak jsem slíbil, tak plním. Ujel jsem dalších 5000 (je zima a moc se jezdit nedá) a nechybí snad ani kapka oleje. Přičítám to lubrikantu. (Jenom poznámka, musí se tam lít, když je olej horký)

Ovšem mám jiný a závažnější problém. Je teda pravda, že jsem ještě neměl čas se na to mrknout. Problém je v tomto. Nastartuju, ale nemohu se rozjet. Auto je jak přibité k zemi. Až když nekolikrát dám zpátečku a jedničku, pokusím se auto "urvat", pak už se rozjedu a vše jede v pohodě. Zatím mě napadají buď přirezlé čelisti, nebo odešlý váleček. Máte někdo jiný nápad? Jo, abych nezapoměl. Dělá to i při teplotách nad nulou.
Smart jako služebák? No jasne :-)
Vlkodav ve smartíku? Jedině jako řidič :-)
Zvoník
Kontaktovat uživatele:

Re: Tak po 5000 km

Příspěvek od Zvoník »

Ondřej Veselý píše:Nastartuju, ale nemohu se rozjet. Auto je jak přibité k zemi. Až když nekolikrát dám zpátečku a jedničku, pokusím se auto "urvat", pak už se rozjedu a vše jede v pohodě. Zatím mě napadají buď přirezlé čelisti, nebo odešlý váleček. Máte někdo jiný nápad? Jo, abych nezapoměl. Dělá to i při teplotách nad nulou.
Tak tohle jsem porvé zažil také už loni v zimě. Dost jsem se toho lekl, co to jako má znamenat, a dokonce jsem vystoupil ven a koukal, jestli nestojím zadním kolem na kanálu, protože existují vtipálci, kteří se baví tím, že za osu kola, co stojí na mříži, přivážou Smarta k tý mříži něčím pevným. Ale protože bylo po ránu a mrzlo, kdy den předtím byla obleva, tak jsem měl auto mírně přimrzlé k silnici. Asi proto se nehnulo. Nejsem moc technik, ale bude v tom asi figurovat spojka a její ovládání, neb je automatická a hrubé režimy v chladu se jí asi moc nelíbí. Po krátkém chodu motoru naprázdno už se pak Smart odlepil lehce. Později jsem několikrát i za studena podobnou situaci simuloval při rozjezdu v prudším kopci a výsledek byl podobný. Vždy po krátkém počkání a zahřátí motoru vše šlo normálně. Takže s touto variantou vždy počítám a to mě zároveň nutí nejezdit s úplně studeným motorem, což mu samozřejmě jen prospěje. Čili, zatím neřeším, protože vše funguje normálně a stále v pohodě vyjedu i na Říp s kostelníkem, když jedu zvonit na rotundě.
A nemám velký auto. Smartík zváný Borůvka z Řípu zahynul na poli... Je již nově zastoupen černým Smartkem diesel cabrio pokřtěným Hašlerka!
Zvoník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zvoník »

Ondřej Veselý píše:Nastartuju, ale nemohu se rozjet. Auto je jak přibité k zemi. Až když nekolikrát dám zpátečku a jedničku, pokusím se auto "urvat", pak už se rozjedu a vše jede v pohodě. Zatím mě napadají buď přirezlé čelisti, nebo odešlý váleček. Máte někdo jiný nápad? Jo, abych nezapoměl. Dělá to i při teplotách nad nulou.
Tak tohle jsem porvé zažil také už loni v zimě. Dost jsem se toho lekl, co to jako má znamenat, a dokonce jsem vystoupil ven a koukal, jestli nestojím zadním kolem na kanálu, protože existují vtipálci, kteří se baví tím, že za osu kola, co stojí na mříži, přivážou Smarta k tý mříži něčím pevným. Ale protože bylo po ránu a mrzlo, kdy den předtím byla obleva, tak jsem měl auto mírně přimrzlé k silnici. Asi proto se nehnulo. Nejsem moc technik, ale bude v tom asi figurovat spojka a její ovládání, neb je automatická a hrubé režimy v chladu se jí asi moc nelíbí. Po krátkém chodu motoru naprázdno už se pak Smart odlepil lehce. Později jsem několikrát i za studena podobnou situaci simuloval při rozjezdu v prudším kopci a výsledek byl podobný. Vždy po krátkém počkání a zahřátí motoru vše šlo normálně. Takže s touto variantou vždy počítám a to mě zároveň nutí nejezdit s úplně studeným motorem, což mu samozřejmě jen prospěje. Čili, zatím neřeším, protože vše funguje normálně a stále v pohodě vyjedu i na Říp s kostelníkem, když jedu zvonit na rotundě.
Greg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greg »

Ondřej Veselý píše:Ahoj, jak jsem slíbil, tak plním. Ujel jsem dalších 5000 (je zima a moc se jezdit nedá) a nechybí snad ani kapka oleje. Přičítám to lubrikantu. (Jenom poznámka, musí se tam lít, když je olej horký)

Ovšem mám jiný a závažnější problém. Je teda pravda, že jsem ještě neměl čas se na to mrknout. Problém je v tomto. Nastartuju, ale nemohu se rozjet. Auto je jak přibité k zemi. Až když nekolikrát dám zpátečku a jedničku, pokusím se auto "urvat", pak už se rozjedu a vše jede v pohodě. Zatím mě napadají buď přirezlé čelisti, nebo odešlý váleček. Máte někdo jiný nápad? Jo, abych nezapoměl. Dělá to i při teplotách nad nulou.
Většinou to jsou zatuhlé lanovody ruční brzdy, zkus nějakou dobu neparkovat na ručku, ale se zařazenou zpátečkou nebo jedničkou a uvidíš zda to bude dělat znova. Případně nové lanka jsou skladem.
WWW.SMART-DILY.CZ
Kompletní služby okolo Smartů
Individuální dovoz z Německa, diagnostika, servis, náhradní díly, vrakoviště, příslušenství, povinné ručení ...

Ostrava-Hrabová, 500m od Makra
Zvoník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zvoník »

Greg píše: Většinou to jsou zatuhlé lanovody ruční brzdy, zkus nějakou dobu neparkovat na ručku, ale se zařazenou zpátečkou nebo jedničkou a uvidíš zda to bude dělat znova. Případně nové lanka jsou skladem.
Nemyslím, že by to dělala ručka, protože já ji téměř nepoužívám (a i za studena zapíná a vypíná hned), pokud auto drží stát na zařazenou zpátečku. Někdy si ho i jistím dřevěnými klíny pod kola (mám klíny pro tenhle případ v kufru), nebo stočím přední kola do obrubníku. Zmiňovaný jev, kdy se autu nechce rozjet, je fakt pravidelný, když se hned po startu snažím vyjet s úplně studeným motorem, a rozjezdový odpor je větší, než když auto stojí jen na hladké rovině. Stačí v klidu brumlat 5 minutek, a Smartík vyjíždí úplně v pohodě.
Vladka

:-(

Příspěvek od Vladka »

Mám ten samý problém. Ono se trochu rozjede ale připadá mi to jakoby prokluzovala spojka. Mám docela strach že tímto odejde tedy pokud už neodchází. Víte někdo čím to je ?
xvo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xvo »

Mě se to stává každý den, protože přes noc mi auto prostě přimrzne. Chce to prostě jednička - zpátečka utrhnout. Ale jemně!!! Pomůže při tom točit volantem. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem nevyčistil podběhy plný sněhu a do rána z toho byl led, kterým srostlo auto s koly. Ale bohatě stačí přmrznutí na těch malejch ploškách na kterejch stojí. Nevím jak to vyhodnocuje elektronika, ale prostě se jí nechce sepnout spojku. Ještě musím dodat - ručku nepoužívám, parkuji na rovině a na neutrál.
Odpovědět