Málo topí

Šasí, tridion, panely, střecha, ...
Odpovědět
Vajgl

Málo topí

Příspěvek od Vajgl »

Mám čerstvě koupeného ForFoura 1.1 nějak špatně topí, měnil jsem chladící směs na zimu a zjistil jsem že se mi zapíná ventilátor chladiče hodně brzy. Spodní hadice co jde z chladiče byla ještě studená a už se točil. Nemá někdo nějakou zkušenost, bude to termostat?
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

44 sice nemám, ale některé principy jsou u všech aut stejné, takže: Horní hadice k chladiči by měla být studená celou dobu, než se motor zahřeje na provozní teplotu. Po zahřátí motoru na provozní teplotu (cca 80 stupňů) se termostat otevře skokově a hadice se najednou, prudce, zahřeje na těch 80 stupňů. Prudce znamená třeba během 30 vteřin nebo 1 minuty, ale je tím myšleno někde poblíž motoru. Pokud se hadice těsně za motorem zahřívá postupně už chvíli po nastartování motoru, nejdřív je vlahá, pak teplejší a teplejší, tak je v čudu termostat na motoru. Určitě by to vlahé dvě minuty po nastartování nemělo dolézt až dopředu k chladiči. Něco jiného je hadice k topení, kam naopak jde teplo hned od začátku.
Pokud se točí ventilátor chladiče už na vlahém chladiči, tak je v čudu termostat (elektrický spínač) přímo na chladiči.
Nepleteš si náhodou chladič a intercooler? Ventilátor na intercooleru se roztáčí i na chladnějším motoru, protože když auto nejede, není intecooler ochlazován náporovým vzduchem a je nutno mu trochu pomoci. Také se točí, když jsou vadné dráty nebo kontakt u čidla na něm.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět