Brzdy

Brzdy, ložiska, zavěšení kol, odpružení, ...
Odpovědět
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

To nevím, není to moje, to jsem našel na netu, tak jsem to sem dal jako inspiraci.
Hace
Kontaktovat uživatele:

měknutí brzdového pedálu při brždění

Příspěvek od Hace »

Opět ahoj všem,
jen taková malá technická, než se tím začnu do hloubky zabývat, abych měl aspoň nástřel co kde kam a jak

při sešlápnutí brzdy se mi v poslední době zdá že brzdový pedál měkne pod nohou
jelikož střídám mazlíčka a felicii, tak nevím jestli to nemám jen v noze,
ale prosím o radu či info jestli je možné aby se brzdový pedál propadal při brždění, když jej stlačím víckrát tak se tuhost pedálu zvětší
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Nesmí se propadnout až na podlahu a musí to brzdit při prvním sešlápnutí ne až po našlapání.
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

to se nepropadne až na podlahu,
ale k dřívějšímu stavu bych řekl že se jak říkáš propadá
čím totok?
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Stará kapalina, může to být zavzdušněné, ale tvrdý pedál to nebude mít ani s novou kapalinou a ani po odvzdušnění.Na podzim jsem měnil kapalinu a odvzdušňoval a není to úplně tvrdý a našlapáním ztvrdne.
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

mě šlo o to, jestli tam není ještě nějaká součástka pod brzdovým pedálem co by odešla, pokud je to jenom stavem brzdové kapaliny tak to není tak hrozný když bude stačit vyměnit brzdovou kapalinu,
byla měněna před STK před 2 rokama ještě předchozím majitelem
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Pedál nikdy nebude napoprvé tvrdý je to dáno posilovačem brzd. Jakmile našlapeš tak si tím zvýšíš tlak v potrubí a tím pádem ztvrdne pedál.Souhlasím s tím že bude stará kapalina a v ní buď vysrážená voda a nebo se při zátěži začne vařit.... :idea:

Vyměnit a bude po problému :wink:

Mimochodem je k ovzdušnění potřeba diagnostika anebo je to jen na mechanické bázi :?: Když jsem to dělal na Laguně musel jsem pak mazat chyby z řídící jednotky ABS :roll:
Lukáš
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

super posun,
takže jakou kapalinu mám koupit?
a jestli teda má výměna vliv na diagnostiku jak píše Winterwolf
kuher
Smart ACE

Příspěvek od kuher »

:D Nejdřív sory za OT. :shock: Klucí, vy jste ještě mlaďoši, tak stačí šlápnout a je to tvrdé. Já můžu "šlapat" i celý den a není to nic platné. *fuck* :-X
Fortwo 0,8 cdi 2002
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

*1* pravdu díš
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Kapalinu DOT4, kup jí minimálně 1/2L možná 1L (už nevím ) a odsaj z nádobky a dolej, potom odvzdušňuj dokud nepoteče čistá kapalina a bez bublinek, diagnostika není potřeba.
Pokud ale byla měněná před 2 lety tak špatná nebude, sice se má měnit myslím po 2 letech ale málokdo to dělá.
Spíš si myslím že s autem nic nemáš, zkus napoprvé zabrzdit, jestli to reaguje hned tak to bude normální stav.
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

jasný reaguje, brzdí dobře na první šlápnutí aj abs jede v pohodě

jako zrovna dneska po ránu,
valím za autem to odbočuje doleva, proti němu jede auto, přidá plyn páč myslí že to stihne, když přidal on tak já taky ( hezky si mě navnadil, připadal jsem si jak myš co jde po sejru a najednou ji po zádech plácne pastička:)), najednou se posral v půlce pač zjistil že to nestihne tak to zašláp, mno a co já, dupnu na to, abs kope a já si vybírám na kterou stranu silnice to stočím abych si nepoškodil čumáček mazlíka, ale nebylo toho třeba doabskoval jsem cca pul metru za nim, takže místo ještě na dva smártíky:)

to jsem se ptal páč mám o mazlíčka strach a musím ho udržovat stále fit
ale brzdovku stejně vyměním když už to jsou dva roky

čím se dostávám k podstatě věci...
nějaký návod na odvzdušnění by nebyl?
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Kód: Vybrat vše

Postup práce při odvzdušnění brzd

Odvzdušnění brzd je technologicky postup používaný při údržbě nebo opravách brzdového systému a používá se při pravidelných nebo jednorázových výměnách brzdové kapaliny. K vniknutí vzduchu do kapalinové soustavy brzdy může dojít nedostatkem kapaliny v nádržce, ale především při demontáži některé části brzdové soustavy. Při malém množství vzduchu v soustavě pedál pruží a snižuje se účinnost brzd. Při větším množství vzduchu je pedál pružný v celém zdvihu a brzda zůstává neúčinná.

Před odvzdušněním vždy zkontrolujte technický stav celé soustavy, vyhnete se tím prasknutí již zteřelé brzdové hadice nebo zkorodované či prodřené brzdové trubky. Uniká-li vám z brzdové soustavy kapalina, musíte nejprve závadu odstranit a teprve potom provést odvzdušnění. U modelů s protiblokovacím systémem ABS musíte před odvzdušněním odpojit akumulátor. Použitou brzdovou kapalinu (například zachycenou při odvzdušňování) zásadně do systému nevracejte, protože i malé mikroskopické nečistoty mohou způsobit nefunkčnost některých dílů brzdové soustavy.

Postavte vůz na vodorovnou plochu, demontujte kola (není podmínkou, ale k odvzdušňovacím šroubům se lépe dostanete) a vůz zajistěte spolehlivými podpěrami.
Očistěte okolí odvzdušňovacích šroubů, aby se do brzdové kapaliny nedostaly nečistoty, a sejměte z odvzdušňovacích šroubů pryžové krycí čepičky.
Před povolením můžete odvzdušňovací šrouby pokapat nebo postříkat vhodným prostředkem na povolení šroubových spojů, předejdete tím jejich poškození nebo zalomení v brzdovém třmenu nebo válečku.
Odvzdušňovací šrouby povolujte vždy očkovými klíči (nikoliv tedy plochými), předejdete tak stržení šestihranu, a tím znemožnění uvolnění šroubů. Jestliže jsou šestihrany šroubů poškozeny natolik, že očkový klíč nejde nasadit nebo se protáčí, můžete k povolení použít hasák nebo samosvorné kleště a při montáži použijte nový odvzdušňovací šroub.
Doplňte brzdovou kapalinu zásadně dle doporučené klasifikace třídy DOT 3,4 nebo 5 v zásobní nádobce až na horní značku MAX a při odvzdušňování průběžně udržujte hladinu brzdové kapaliny, nebo při poklesu pod značku MIN hrozí nasátí vzduchu a tím opětovné zavzdušnění hydraulické soustavy.
Před začátkem odvzdušnění si připravte průhlednou hadičku, kterou jedním koncem pevně nasaďte na odvzdušňovací šroub. Druhý konec hadičky vložte do nádobky, která bude sloužit k zachycení brzdové kapaliny.
K odvzdušňování přiberte pomocníka, který vám bude šlapat na brzdový pedál. Pokud jste odpojily jen jeden brzdový třmen nebo jeden brzdový váleček a zabezpečili jste únik brzdové kapaliny, bude vám stačit odvzdušnění příslušného brzdového okruhu. Jestliže jste měnily více komponentů (například brzdové hadice, trubky, hlavní brzdový válec), musíte provést kompletní odvzdušnění brzdové soustavy.
Pomocník několikrát( dvakrát až třikrát) sešlápne brzdový pedál a při posledním sešlápnutí zadrží pedál ve stlačené poloze, tím vytvoří v brzdové soustavě tlak, potřebný k vytlačení vzduchu.
Nyní povolte příslušný odvzdušňovací šroub. Po uvolnění odvzdušňovacího šroubu tlak v brzdách poklesne a jakmile se pedál brzdy propadne k podlaze, citlivě utáhněte odvzdušňovací šroub. Nyní pomocník opět několikrát sešlápne brzdový pedál (měl by se postupně zvedat do polohy normální při brzdění) a vy opět povolte odvzdušňovací šroub a sledujte unikající kapalinu v hadičce.
Jde-li brzdová kapalina i se vzduchem(poznáte to podle pěnění nebo bublin), musíte proces opakovat tak dlouho, dokud nebude vytékat čirá kapalina.
Při našlapávání pedálu brzdy nespěchejte, zvláště jestliže jste měnili hlavní brzdový válec, několikavteřinová prodleva mezi šlapáním umožní brzdové kapalině zaplnit všechny brzdové kanály v hlavním válci.
Pokud vytéká čistá brzdová kapalina bez bublin, můžete definitivně utáhnout odvzdušňovací šroub, vytáhnout hadičku, očistit okolí od zbytků brzdové kapaliny a nasadit krycí čepičku.
Tímto způsobem odvzdušněte i ostatní kola.
Po odvzdušnění opakovaným sešlápnutím zkontrolujte chod brzdového pedálu. Pedál nesmí být pružný a nesmí se propadat směrem k podlaze. Při opakovaném sešlápnutí se nesmí měnit (zvedat) jeho výška. Všechny tyto příznaky ukazují na závadu v brzdovém systému(zpravidla vzduch v brzdovém systému, vadný hlavní brzdový válec nebo poškozené těsnění v kolovém válečku).
Závěrem proveďte zkoušku těsnosti brzdové soustavy a zkušební jízdu, při které brzdy prověříte.

Brzdová kapalina je vysoce agresivní látka. Dlouhodobé působení na laku karosérie nebo na ostatních částech vozidla může způsobit drobná poškození. Proto při potřísnění karosérie ihned místo omyjte vodou a následně lak ošetřete ochranným voskem.
To by mohlo pomoct 8)
Lukáš
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Pokud budeš měnit kapalinu tak si můžeš rovnou vyměnit přední brzdové hadice, budou už zpuchřelé, jdou tam dát z Felicie, jsou stejné akorát asi o 1-2cm delší-to ničemu nevadí a stojí kolem 100Kč/ks
Hace
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hace »

super super
a konkrétně kde najdu odvzdušňovák u smartíka?
a musím sundat přední panel?
ohledně hadiček, děkuju super rada
Odpovědět