Otázky nováčka

Nechcete se registrovat a chcete něco sdělit ...
Winc

Otázky nováčka

Příspěvek od Winc »

Zdravím,

jelikož jsem musel dát svoje auto do servisu, vypůjčil jsem si z rodiny první generaci Smart ForTwo 45kw :) K mému překvapení je to auto celkem živé s velkým výhledem, ale nějak nevím jak se mám chovat k řazení (auto je v "poloautomatu) :D

Jelikož jsem ze svého auta zvyklý občas vyřazovat rychlost například při jízdě z kopce, přijíždění k vesnici nebo ke křižovatce, napadla mě otázka, jestli se i v tomto "poloautomatu" dá také vyřazovat nebo tím trpí převodovka? Není to vlastně ani tak o řešení spotřeby jako spíš o zvyku :wink:

Auto mě relativně nadchlo a přemýšlím o pořízení na jízdu po městě do práce a zpět a tak bych se chtěl ještě zeptat, jakou může mít tento vůz (rok výroby si teď nepamatuji, ale mělo by být před faceliftem, 0,6 motor, 45kw) spotřebu ve městě a mimo město...kolik od něj mohu očekávat?

Díky za info od zkušenějších řidičů :wink:
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

novacek tady nejsi, tak te s naprostym klidem odkazu na dotazy tvych predchudcu. ti co tady nejsou tak dlouho, tak je to mozna jeste bavi odpovidat znovu na otazky mnohokrat zodpovezene.

ve strucnosti ti reknu:
- nevyrazovat
- radit pouze nahoru. dolu si to podradi samo, kdyz je potreba. pripadne seslapnutim plynu si podradi, pokud mas kickdown plynovy pedal.
- spotreba 4,5 - 8 litru podle stylu jizdy.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
Roman Milo

Příspěvek od Roman Milo »

Vyřazovat můžeš, např. před křižovatkou nemusí auto pětkrát po sobě podřazovat.
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Taky někdy vyřazuju. Mě pro jistotu nebaví, když jedu po rovině na "A" devadesát, on tam má "5" (na displeji "A"), načež se silnice sklopí z kopce, já abych udržel 90, tak uberu plyn a jedu třeba bez plynu a on si podřadí na "4" a brzdí motorem. Já osobně bych nechal "5" a občas přibrzdil brzdou, ale on si tam musí dát "4". Tak mu dám "N" a zpátky na "A" cvaknu až když začne zpomalovat.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Jak za jízdy měníte z A na N :?: To jako stojíte jemně na brzdě a nebo to přeskočí bez brzdy :?:
Lukáš
Roman Milo

Příspěvek od Roman Milo »

Přeskočí to bez brzdy, tam i zpátky. Při řazení z N si to samo zařadí vhodnou rychlost. Jen při nízké rychlosti (odhaduji do 10km/h) to bez dotknutí se brzdy zařadí 0.
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Paráda další nová funkce o které jsem nevěděl :P

Děkuji :wink:
Lukáš
kuher
Smart ACE

Příspěvek od kuher »

:? :? Toho ještě bude víc, co se člověk dozví. Příklad s těma klíčema, já myslel, že se jen aktivuje imobiliser a ono při dlouhém stisku to uvolní zadní okno /kufr/ !!! 4 roky jsem o tom nevěděl!!! :oops:
Fortwo 0,8 cdi 2002
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

Znáte taky tohle : jedu na automat, chci předjet a aby to dlouho netrvalo, páku posunu jenom dozadu, (řadím - ) rovnou z automatu přecházím na manuál, auto okamžitě podřadí a vyrazí na předjíždění.Než by toto udělal automat, máte předjeto.Pak stačí zmáčknout jen čudlík a jsem zase na automatu. *VV* *VV*
SMART CITY-Coupe,1999/06/40 kW,žlutý drak *trsám*
kuher
Smart ACE

Příspěvek od kuher »

:? Jasně že znám, ale já zásadně řadím nahoru ručně, tak že předjíždím bez problémů i traktory. :P :P
Fortwo 0,8 cdi 2002
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Je jedno, jestli do "A" sáhneš dozadu, nebo dopředu. Já mu do toho hrabu dopředu - když vyjíždím se studeným motorem, z předchozí jízdy tam zůstalo "A" a on jede na jedničku 20,25,30 ... a řadil by na "2" snad až při 40, tak když se mi těch otáček motoru zdá už moc (na studený motor), tak klapnu za "2" a od toho okamžiku je manuální režim.
Když chci předjíždět a není moc času, tak mu můžu ručně podřadit (což je rychlejší varianta), ale taky mu můžu šlápnout plyn až na podlahu a on tím dostane povel k podřazení - tzv. kickdown, myslím, že to dnes někde zmiňoval xLukáš. A myslím, že to je zmíněno i v Návodu k použití.

Vadí mi, když brzdím do křižovatky a jeho povely k podřazení se sčítají s mými, takže podřadí víc, než bych chtěl. Mám totiž cestou jedno takové místo (křižovatku), které bych chtěl projet na "2" s motorem v tahu a nechci, aby si podřadil na "1", protože se to v tom místě láme do stoupání a když on si dá "1" a já mu do toho přidávám plyn, tak to hodně cukne - jako kdyby měl v převodovce volnoběžku se špatným záběrem, nebo jako bych měl v převodovce vůli na půl otáčky zadního kola.

xLukáši, to Tvoje x znamená něco jako ExtraLukáš?
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

No vy znalci to určitě víte, mě zase to řadí po rozjezdu 2 než řeknu švec.Záleží, jak je nastavenej aktuátor, to je to, co dělá diagnostika, už jsem to někde psal, takové systémy s e musí kromě koncových poloh nastavit také, kde je střední hodnota, čímž se určí pracovní křivka, jestli to má být přímka, nebo křivka (oblouk- proto 3 body). Proto by se mělo na diagnostice toto čas od času nastavit, tak jak se sjíždí spojková lamela, jinak je to trochu rozhozený, má to jinou křivku a pak musíš např. čekat až to dá dvojku, nebo něco jinýho.Nicméně věřím ,že spousta lidí s tím tak jezdí, protože to ani nepoznají. *pivo*
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Nechápu, jak to myslíš. Na to, kdy chce z "1" dát "2" podle mě aktuátor nemá vliv. Ten má vliv na dobu potřebnou k přeřazení, ale o rychlosti jízdy, kdy má dojít k přeřazení, podle mého názoru rozhodují otáčky motoru a náklon.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

Aktuátor sám o sobě ne , ale řídící jenotka chce znát kromě jinýho, co píšeš, taky tu " pomyslnou křivku pohybu aktuátoru.Je to běžné nastavení jednočinných přímočarých motorů ( aktuátorů ). *pivo*
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Myslím si, že individuálně se to ladit nedá, abys pro ten jeden aktuátor pomocí diagnostiky namaloval křivku podle své libosti (asi jako ekvalizér, když posloucháš musiku), ale v podstatě zřejmě právě charakteristiku chodu aktuátoru nastavuješ při tom elektronickém seřízení spojky, protože když ji seřizuješ, tak diagnostika při nastartovaném motoru hledá "bod záběru" spojky a ten potom někam zapíše.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět