NÁVOD - Výměna zadních brzd u Smart 451

Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Výměna zadních brzd u Smart 451

Příspěvek od PET5 »

V rámci většího jarního servisu mého Ropíka (Smart 451.300 ročník 2008, tj. CDI 0,8/33 kW), odkaz na garáž zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6329, jsem se rozhodl pro kompletní výměnu zadních bubnových brzd. Když už jsem se do toho pustil, tak jsem si řekl, že by bylo dobré celý proces výměny zadokumentovat. Jednak proto, abych po rozebrání ty brzdy dokázal opačným způsobem složit zpět, ale také proto, abych si příště vzpomněl, jak jsem to vlastně dělal. Připomínám, že nejsem profesionální automechanik, takže mohu používat nezvyklé postupy a nesprávné pojmenování součástí. Každopádně, pokud píšu tento příspěvek, tak vše již mám zdárně dokončeno a brzdy fungují.

Pojďme tedy na to. Auto mám zdviženo na podpěrách a zadní kola demontována. Pro sundání brzdového bubnu stačí uvolnit jediný šroub, k čemuž jsem použil Torx bit velikosti 30.

Obrázek

Brzdové obložení v mém případě vypadá zánovně a skutečně s ním auto moc kilometrů nenajezdilo. Důvodem, proč brzdy předčasně měním, je vnitřní poškození jednoho z bubnů, a také špatná funkce automatických regulátorů brzd (samostavů), které při posledním servisu předchozí majitelce nevyměnili. Ve výsledku se to projevovalo větším opotřebením obložení na jedné straně auta a omezenou účinností zadních brzd, a hlavně ruční brzdy, která v prudkém svahu auto neudržela.

Obrázek

Jeden z bubnů měl v kontaktní ploše hluboké podélné rýhy, zřejmě způsobené opotřebením obložení až na plech. Vůbec nechápu, jak mohli ve specializovaném servisu vyměnit obložení a takto poškozený buben tam nechat.

Obrázek

V dalším kroku demontáže jsem rozpojil upínací trny u obou brzdových čelistí (paken). K rozpojení jsem použil klasické kombinované kleště, jimiž jsem uchopil misku pružiny a při současném zatlačení jsem ji pootočil o úhel 90 stupňů. Rozšiřující křidélka trnu se protáhla štěrbinou v misce a spoj se rozpojil.

Obrázek

Všechny součásti upínacích trnů čelistí vidíme na obrázku níže. Podle pokročilého stupně koroze usuzuji, že se jedná o původní díly z doby výroby auta.

Obrázek

Pružiny, které stahují obě brzdové čelisti k sobě, jsou silně napružené a není snadné je uchopit a odepnout. Proto jsem nejdříve uvolnil pnutí spodní pružiny tím, že jsem pevným šroubovákem vypáčil spodní okraj čelistí směrem ven z podpěry. Prostě chvíli jsem s ním tam kvedlal, než jsem našel tu správnou polohu pro páčení.

Obrázek

Udělal jsem to tak u obou brzdových čelistí, čímž se jejich konce přiblížily k sobě a spodní pružinu bylo nyní možné snadno odpojit.

Obrázek

Odpojením spodní pružiny se současně snížil i tah horní dlouhé pružiny. Čelisti jsem tedy bez násilí stáhnul bokem mimo brzdový válec (prasátko) a dlouhou pružinu následně odpojil. Abych si nepřiskřípl prsty, vzal jsem si na pomoc kleště.

Obrázek

Po rozpojení stahovacích pružin bylo možné přední brzdovou čelist sejmout, u zadní čelisti jsem musel nejdříve odpojit lanko ruční brzdy. Použil jsem k tomu zahnuté kleště, jimiž jsem částečně stáhl pružinu a následným pohybem do boku lanko vyndal ze závěsu.

Obrázek

Budu měnit i brzdové písty, takže jsem v této fázi pomocí klasického šestihranného nástrčného klíče velikosti 10 mm prozatím jen uvolnil oba šrouby prasátka na zadní straně brzdového štítu. To proto, abych se pak později při rozpojených brzdových hadicích a vytékající brzdové kapalině nezasekl na problému, že by nebylo možné tyto šrouby uvolnit.

Obrázek

V dalším kroku jsem plochým klíčem velikosti 8 mm uvolnil a následně vyšrouboval odvzdušňovací ventil prasátka na zadní straně brzdového štítu. Pro zachycení případných úkapů jsem s důvěrou použil papírovou utěrku.

EDIT: Doplňuji zde dobrou radu od našeho náčelníka Petra alias „JBC“, že před uvolněním odvzdušňovacího ventilu a následným odpojením brzdové trubky si máme uzavřít přítok brzdové kapaliny stisknutím gumové části brzdové hadice (rozhodně ne té ocelové !!!), k čemuž můžeme použít hadicovou svorku či kleště, nebo třeba i obyčejný francouzský klíč.

Obrázek

No zpočátku se utěrka držela statečně a úkapy absorbovala. Jenže pak jsem vzal do ruky speciální klíč velikosti 11 mm a vyšrouboval jsem i přívodní brzdovou hadičku.

Obrázek

Po odpojení hadičky bylo možné vyšroubovat oba předem uvolněné šrouby na zadní straně brzdového štítu a brzdový válec odejmout. Naštěstí jsem si pod nápravu pro sichr umístil záchytný lavor.

Obrázek

Naivně jsem se domníval, že volný konec brzdové trubičky dočasně utěsním pomocí izolepy. Ale ouha, izolepa na mastném povrchu hadičky vůbec netěsnila, a i bez tlaku v potrubí kapala brzdová kapalina na nápravu. Přišel jsem na to až po chvíli, kdy jsem uslyšel zvuk kapek padajících do plechového lavoru. No jo, byla to má první rozborka brzd, takže jsem se v tom trochu plácal.

Obrázek

Později u brzdy na opačné straně auta jsem už byl mazák, takže brzdovou hadičku po vytažení jsem ihned utěsnil plastovým špuntem, kterým byl původně utěsněn vstupní otvor v novém brzdovém válci. Možná s tím výrobce prasátka počítal, neboť špunt na hadičku přesně sedl a dokonale ji utěsnil. Náprava na levé straně auta díky tomu zůstala suchá.

Obrázek

Pro výměnu zadních brzd jsem za částku 1389 Kč zakoupil kompletní sadu pro obě nápravy od výrobce Febi Bilstein. Odkaz zde: https://www.mroauto.cz/cs/katalog/detai ... 19/1116223

Obrázek

Součástí sady brzdových čelistí je i spojovací materiál a nezbytná grafitová vazelína.

Obrázek

Před montáží nových součástí zadních brzd jsem brzdový štít uvnitř vyčistil od mastnoty a usazenin. Oproti demontáži jsem pak postupoval opačným způsobem. Nejprve jsem ke štítu brzd přišrouboval nový brzdový váleček a připojil k němu brzdovou hadičku a odvzdušňovací ventil. Na obrázku je vidět, jak moc byla pravá náprava zacákaná od brzdové kapaliny. Šrouby prasátka s šestihrannou hlavou velikosti 10 mm jsem musel použít původní, neboť nové šrouby v sadě nebyly.

Obrázek

Na brzdovém štítu se nachází vystouplé plošky, které slouží k ustavení roviny čelistí vůči brzdovému bubnu. O tyto plošky se čelisti za provozu opírají, takže je vhodné dotekové plochy opatřit tenkou vrstvou přibalené grafitové vazelíny. Ta je určena pro provoz ve vysokých teplotách a nebude nám stékat. Na štítu je šest plošek.

Obrázek

Před nasazením čelistí jsem si jejich sestavu rozebral na následující části. Samostav jsem rozpojil, ale ponechal jsem jeho části nasazené na čelistech.

Obrázek

Pak jsem vzal zadní brzdovou čelist a připojil k ní lanko ruční brzdy. Se stažením pružiny jsem si opět pomohl kleštěmi. Kleště jsem použil také pro zajištění misky pružiny na kotevním trnu zadní čelisti. Je třeba dávat pozor na to, abychom nebyli dalším prasátkem a obložení neušpinili od vazelíny, kterou jsme před chvílí aplikovali na brzdový štít.

Obrázek

Obdobným způsobem jsem nasadil i přední brzdovou čelist. Pomocí kleští jsem pak natáhl a zavěsil obě stahovací pružiny. Po urovnání čelistí bylo možné nasadit brzdový buben.

Obrázek

Brzdový buben jsem pojistil šroubem, ale utáhl jsem jej jen lehce. Ještě jej budu později demontovat v rámci seřízení ruční brzdy. Bubny jsou také od výrobce Febi Bilstein. Popis jejich povrchové úpravy si můžete přečíst zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewto ... 32#p173032

Obrázek

V autě byla před rokem vyměněna brzdová kapalina, takže jsem nyní koupil jen půllitr, který použiji na dolití při odvzdušnění brzd. Vyšrouboval jsem víčko vyrovnávací nádržky pod přední kapotou auta a dolil jsem kapalinu do maximální úrovně.

Obrázek

Brzdy jsem odvzdušnil pomocí průhledné hadičky a sklenice. Po uvolnění odvzdušňovacího ventilu jsem pumpoval brzdovým pedálem tak dlouho, až z hadičky tekla jen čirá kapalina bez vzduchových bublin. Hadičku jsem měl jejím koncem neustále ponořenu v kapalině, aby náhodou nedošlo ke zpětnému nasátí vzduchu. Do vyrovnávací nádržky jsem podle potřeby kapalinu doléval.

Obrázek

Po odvzdušnění brzd jsem ještě jednou postupně sundal brzdové bubny, abych provedl výchozí nastavení samostavů. Pomocí plochého šroubováku jsem opatrně otáčel ozubeným šroubem a prodlužoval jsem tím délku samostavu. Upozorňuji, že jemné zařízení samostavu lze neopatrným počínáním nevratně poškodit!

Opakovaně jsem přitom nasazoval zpět brzdový buben, abych vyzkoušel účinnost ruční brzdy. Mým cílem bylo dosažení stavu, kdy se po zatažení ruční brzdy na čtyři kliknutí začal brzdný efekt projevovat odporem, který ještě bylo možné ručním pootočením bubnu překonat. Za tohoto stavu se na tři kliknutí ruční brzdy buben stále volně otáčí, ale na pět kliknutí je už pevně zabrzděn bez možnosti ručního pootočení. K dosažení kýženého výsledku stačilo prodloužení samostavu o cca 5 mm (viz obrázek vpravo dole).

Obrázek

No a tím mám výměnu zadních brzd zdárně dokončenu. Brzdy jsou o poznání účinnější, ruční brzda konečně auto spolehlivě udrží i v prudkém svahu. Pokud máte nějaké doplňující informace, tak sem s nimi. Rád se poučím pro případ, že to budu dělat příště, ale nejspíš u jiného Smarta.
Naposledy upravil(a) PET5 dne pát 08 lis 2024, 06:40, celkem upraveno 1 x.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: Výměna zadních brzd u Smart 451

Příspěvek od JBC »

Doplňující informace? Třeba pro případ, že budeš dělat brzdy vpředu? Najdi si francouzák nebo americké kleště a před odpojením brzdové trubky nebo hadice tím francouzákem zmáčkni přísnušnou brzdovou hadici = nebude Ti téct brzdová kapalina na podlahu. Přední hadice víš, kde jsou, vzadu jsou obě hadice vedle sebe a tvoří přechod mezi nápravou a karoserií.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Odpovědět