Čerpadlo ostřikovače se nachází na boku nádržky na kapalinu ostřikovače, v hloubi mezery mezi touto nádržkou a vyrovnávací nádržkou chladicí kapaliny. Před demontáží čerpadla je vhodné obsah nádržky ostřikovače odčerpat, neboť v opačném případě by kapalina otvorem pro čerpadlo vytekla na podlahu garáže.

Čerpadlo je pouze zasunuto svou trubičkou do gumové průchodky u dna nádržky. Po odpojení konektoru přívodního kabelu je tedy potřeba zalovit rukou do úzké mezery a čerpadlo vytáhnout. K čerpadlu jsou proti sobě připojeny hadičky pro přední a zadní ostřikovače. Hadička předních ostřikovačů je nasunuta přímo na výstup čerpadla a tahem ji snadno odpojíme. Tenčí hadička zadního ostřikovače je k čerpadlu napojena skrze plastovou koncovku ve tvaru fajfky. V tomto případě hadičku odpojíme včetně koncovky, tedy tahem za tuto koncovku.

Na MROauto mají plno nabídek kompatibilních čerpadel, z nichž jsem si vybral tu od výrobce Ashika za cenu 94 Kč. Při této ceně a s ohledem na relativně snadnou výměnu nemá smysl řešit značkovou kvalitu produktu.

Nové čerpadlo je podle očekávání tvarově prakticky shodné s tím původním.

Liší se ale opačnou orientací přívodního konektoru. Naštěstí elektrické zapojení kontaktů je kompatibilní, takže po zapojení konektoru bude čerpadlo fungovat správně.

Nové čerpadlo jsem osadil pouhým zastrčením do gumové průchodky v nádržce. Je třeba dávat pozor, abychom průchodku trubičkou čerpadla nepoškodili, nebo ji nezatlačili do nádržky. Těžko bychom se k ní poté ve stísněném prostoru dostávali. Trubičku čerpadla je tedy potřeba zpočátku zasouvat jen zlehka, aby přesně zajela do otvoru v průchodce. Pak ale musíme čerpadlo zatlačit silněji, aby si na průchodku dosedlo. Zkontrolujte si také správné nasazení plastové koncovky hadičky zadního ostřikovače. Já jsem ji napoprvé úplně nedocvakl a kapalina mně ve spoji unikala.