Výměna autobaterie AGM
Výměna autobaterie AGM
Chci si vyměnit autobaterii originál za novou Varta AGM a bylo mě sděleno že je potřeba nakódování nové do systému systému a to max do týdne od výměny Nevím kdo by kódování udělal
Re: Výměna autobaterie AGM
Kdo tvrdil, že po výměně baterie s odlišnou kapacitou u Smartu 451 (benzin/nafta) je nutné nějaké kódování? O tom jsem ještě nic neslyšel, ale rád se nechám poučit. Myslím si, že to potřebují spíše auta dnešní doby, která si bez řídicího počítače ani neuprdnou.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Petr
Tak za prvé nevím, jakého máš Smarta! A za druhé, už jsem u svého Smarta 450 měnil baterii, a auto po výměně normálně dál funguje! A pak mám svého Smarta 452 zazimovaného v garáži, a baterii mám doma. Už jednou jsem musel jet do garáže s baterií, protože pojišťovna po mě chtěla stav km... Je pravda, že jsem auto nenastartoval, ale normálně naběhlo... Tak nevím, čeho se bojíš?!
Miloš
Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
Já jsem tu informaci dostal od prodejce baterií s tím že auto bude normálně fingovat ale počítač je nastaven na starou baterii a je prý nutné nahrát diagnostikou novou baterku aby měla životnost co nejdelší jinak je možné že vydrží třeba pouze 4 roky. Mám Smarta 451 benzín 52 kw a na té původní tovární baterii je kód výroby 42 týden 2010 takže docela vydržela. Tak nevím kdo by to udělal a nebo baterku vyměním a uvidíme.
Já tedy nevím, co by se mělo nastavovat kvůli baterii?! Pokud vím, tak všechny Pb baterie 12V mají maximální vypínací napětí nabité baterie 14,7 V, ať je to z Číny, Afghánistánu, nebo Ruska, a nic jiného než vypínací napětí se nenastavuje... Třeba tě jen chtěli zkásnout...!
Miloš
Na Smartu se tohle určitě dělat nemusí. Ale mám třeba i Fabii 3 z roku 2015 a tam už je potřeba toto udělat, na novějších autech samozřejmě taky. Ale jen pokud dám jinou baterku, než je předepsaná originál. Jde o to, že v novějších autech (koncernovych) už funguje jinak systém nabíjení alternatorem. Má to vztah k oněm slavným emisním normám. Nabíjení funguje jen pri jízdě bez plynu, případně při volnoběhu. Jakmile jedete pod plynem, alternátor NEDOBÍJÍ. Protože podle úředníků z Moskvy, pardon z Brusele, spotřebovává energii motoru a vytváří se tak vyšší emise. Proto jsou inženýři nuceni vymýšlet všelijaké hovadiny, aby se vešli do těch norem. Proto máme třeba na jinak skvělé 451 ten debilní StopStart- mhd. Mnoha lidem se stává, že ujedou 250km v zimě někam a v cíli mají VYBITOU baterku a ráno nenatoci motor. Protože celou cestu svítili, topili, hráli rádiem a jelikož jeli většinu času pod plynem, baterka se skoro nedobijela. Takže majitelé těchto aut preventivně 1x za měsíc nabíjeji baterku nabíječkou. Já taky. Zpět k dotazu. Jakmile baterka v takovém autě stárne, ŘJ postupně upravuje nabíjecí proudy, aby ji byl systém schopen co nejvíc dobíjet. Pak baterka chcípne. No a teď nastává ten okamžik.
Pokud jsem koupil (já loni taky) stejnou AGM baterku originál v autorizaku, bylo mi sděleno, že kódování není třeba dělat, jelikož ŘJ pozná stejnou baterku, zjistí, že je nová a upraví nabíjecí proudy na nižší, aby se k ní chovala šetrně, jako k nové baterce. Ale pokud si člověk jde koupit jinou baterku jinam, třeba do Globusu, tak je potřeba přes diagnostiku ŘJ sdělit, že v autě je nová baterka, aby upravila nabíjecí proudy. Pokud se to neudělá, auto samozřejmě funguje naprosto normálně, jen se pravděpodobně stane, že ta baterka odejde mnohem dříve, jelikož ŘJ do ní valí furt vysoké proudy, protože si myslí, že tam má furt tu starou baterku. Takto mi to vysvětlil technik v AS Škoda. Ale že by se toto mělo udělat i ve Smartu, těžko říct. Možné to ale je. Ale je možné, že prodejce to řekl jen tak preventivně, aby chránil sebe s případnou zárukou na baterku.
Pokud jsem koupil (já loni taky) stejnou AGM baterku originál v autorizaku, bylo mi sděleno, že kódování není třeba dělat, jelikož ŘJ pozná stejnou baterku, zjistí, že je nová a upraví nabíjecí proudy na nižší, aby se k ní chovala šetrně, jako k nové baterce. Ale pokud si člověk jde koupit jinou baterku jinam, třeba do Globusu, tak je potřeba přes diagnostiku ŘJ sdělit, že v autě je nová baterka, aby upravila nabíjecí proudy. Pokud se to neudělá, auto samozřejmě funguje naprosto normálně, jen se pravděpodobně stane, že ta baterka odejde mnohem dříve, jelikož ŘJ do ní valí furt vysoké proudy, protože si myslí, že tam má furt tu starou baterku. Takto mi to vysvětlil technik v AS Škoda. Ale že by se toto mělo udělat i ve Smartu, těžko říct. Možné to ale je. Ale je možné, že prodejce to řekl jen tak preventivně, aby chránil sebe s případnou zárukou na baterku.
ForTwo 451 52 kW, 2008, černý.
Opava
Opava
Aby se dal alternátor za provozu odstavovat, musel by mít na řemenici spojku, podobně jako kompresor klimatizace. Ve Smartu jede alternátor trvale. Vypnutím jeho elektrického výstupu by se patrně nic neušetřilo. Ale je to jen můj laický názor 
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Petr
Petr
Myslím, že od 451 je uděláno, že při akceleraci alternátor nedobíjí, aby zbylo více koníků na zrychlení. Ve 453 je to určitě.
Taky myslím, že stačí odpojit budící kablík a alternátor bude "odstavený". Sice něco bude vyrábět na zbytkový magnetismus, ale plný výkon to nebude. Jen se tam prostě bude točit kus železa, ztráty budou jen ty mechanické - řemen, ložiska, vzduch.
Taky myslím, že stačí odpojit budící kablík a alternátor bude "odstavený". Sice něco bude vyrábět na zbytkový magnetismus, ale plný výkon to nebude. Jen se tam prostě bude točit kus železa, ztráty budou jen ty mechanické - řemen, ložiska, vzduch.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Což by vysvětlovalo jev, který jsem nastínil ve vlaknu "Funkce dobíjení" a sice, že když nemám spuštěn žádný spotřebič, tedy třeba světla, tak mi při zvýšených otáčkách klesá palubní napětí ke 12V,což je napětí baterie a alternátor zjevně nedobíjí. Jinak myslím si taky, že "odpojit" alternátor je možno "elektricky". Tak možná že to funguje už podobně, jak třeba v těch skodovkach, jak jsem popsal.
P. S. Velká škoda, že sem zjevně moc už nikdo nechodí. Všichni se vrhli svého času na facebook, ale ve výsledku na tom facebooku dnes technického nicmoc nevidím. Spíš nic, než moc. Přitom jsou v komunitě zkušení borci, kteří mají k tématům co říct.
P. S. Velká škoda, že sem zjevně moc už nikdo nechodí. Všichni se vrhli svého času na facebook, ale ve výsledku na tom facebooku dnes technického nicmoc nevidím. Spíš nic, než moc. Přitom jsou v komunitě zkušení borci, kteří mají k tématům co říct.
Opava
Opava
Tak když jsem četl ty odpovědi tady výše, tak jsem si připadl jako Maruška Kudeříková! No a abych si udělal jasno, tak jsem se dotázal IA, a ta mi dala tuto odpověď!
U spalovacích verzí (benzín/diesel) u Smartů generace 451 a 453 funguje dobíjení 12V autobaterie klasicky pomocí alternátoru, ale s několika velmi zásadními specifiky, která u jiných aut nenajdete.Zde je podrobný přehled, jak dobíjení funguje a na co si dát pozor.
Smart Fortwo (Generace 451, r.v. 2007–2014) – Pozor na systém MHDU generace 451 se standardní benzínové atmosférické motory (1.0 l) prodávaly s technologií MHD (Micro Hybrid Drive). Nejedná se o hybrid, ale o marketingový název pro Start-Stop systém. Ten zásadně mění způsob dobíjení.
Kombinovaný startér-generátor: Verze MHD nemají klasický samostatný startér a alternátor. Je zde jeden velký agregát, který vteřinu startuje motor a po rozjezdu funguje jako alternátor dobíjející 12V baterii.
Konstrukční slabina (Klíčové riziko): Tento startér-generátor klade kvůli neustálému startování obrovský odpor na drážkovaný řemen. U modelů 451 MHD velmi často praská rameno/držák alternátoru nebo samotný řemen.
Důsledek: Pokud řemen praskne, auto okamžitě přestane dobíjet (rozsvítí se kontrolka baterie). Okamžitě vypněte motor! Stejný řemen totiž pohání i vodní pumpu. Pokud pojedete dál, motor během 2 minut nenávratně uvaříte.
Klasické verze (Turbo 62/75 kW a Diesel Brabus): Tyto verze systém MHD nemají. Používají běžný, spolehlivý alternátor a klasický startér.
Smart Fortwo / Forfour (Generace 453, r.v. 2014–2019) – Inteligentní dobíjení Generace 453 (vyvinutá společně s Renaultem Twingo) využívá moderní inteligentní řízení alternátoru (tzv. chytré dobíjení).
Jak to funguje: Aby auto plnilo emisní normy, alternátor nedobíjí baterii neustále na 100 %. Když šlapete na plyn, alternátor se téměř odpojí, aby nekladl motoru odpor. Naopak když brzdíte motorem (jedete z kopce se zařazenou rychlostí), alternátor začne do 12V baterie pouštět maximum energie (rekuperace).
Problém s městským provozem: Pokud se Smartem 453 jezdíte jen velmi krátké trasy po městě se zapnutým rádiem a vyhříváním sedadel, inteligentní alternátor nestihne baterii dostatečně dobít. Auto pak začne samo od sebe vypínat Start-Stop systém nebo hlásit chyby elektroniky.
Jak správně udržovat a externě dobíjet 12V baterii?
Výběr správné nabíječky:
Pokud máte verzi 451 MHD nebo jakýkoliv Smart 453, auto má z výroby baterii typu AGM nebo EFB (odolnou vůči Start-Stop zátěži).
K externímu dobíjení musíte bezpodmínečně použít procesorovou (chytrou) nabíječku přepnutou do režimu AGM/EFB. Obyčejná stará transformátorová nabíječka by moderní baterii zničila.
Kde baterii najdete?
Smart 451:
Baterie je uvnitř vozu. Najdete ji v prostoru nohou spolujezdce. Musíte odhrnout koberec a vyjmout polystyrenový klín (pod nímž se skrývá i sada na opravu pneu).
Smart 453:
Přístup je luxusní. Baterie je pod přední plastovou kapotou, kterou stačí odjistit dvěma páčkami v masce chladiče a posunout dopředu.
No a když jsem to dočetl, tak jsem rád, že mám klasiku 450 a 452, kde je všechno pochopitelné zdravým lidským rozumem...!
U spalovacích verzí (benzín/diesel) u Smartů generace 451 a 453 funguje dobíjení 12V autobaterie klasicky pomocí alternátoru, ale s několika velmi zásadními specifiky, která u jiných aut nenajdete.Zde je podrobný přehled, jak dobíjení funguje a na co si dát pozor.
Kombinovaný startér-generátor: Verze MHD nemají klasický samostatný startér a alternátor. Je zde jeden velký agregát, který vteřinu startuje motor a po rozjezdu funguje jako alternátor dobíjející 12V baterii.
Konstrukční slabina (Klíčové riziko): Tento startér-generátor klade kvůli neustálému startování obrovský odpor na drážkovaný řemen. U modelů 451 MHD velmi často praská rameno/držák alternátoru nebo samotný řemen.
Důsledek: Pokud řemen praskne, auto okamžitě přestane dobíjet (rozsvítí se kontrolka baterie). Okamžitě vypněte motor! Stejný řemen totiž pohání i vodní pumpu. Pokud pojedete dál, motor během 2 minut nenávratně uvaříte.
Klasické verze (Turbo 62/75 kW a Diesel Brabus): Tyto verze systém MHD nemají. Používají běžný, spolehlivý alternátor a klasický startér.
Jak to funguje: Aby auto plnilo emisní normy, alternátor nedobíjí baterii neustále na 100 %. Když šlapete na plyn, alternátor se téměř odpojí, aby nekladl motoru odpor. Naopak když brzdíte motorem (jedete z kopce se zařazenou rychlostí), alternátor začne do 12V baterie pouštět maximum energie (rekuperace).
Problém s městským provozem: Pokud se Smartem 453 jezdíte jen velmi krátké trasy po městě se zapnutým rádiem a vyhříváním sedadel, inteligentní alternátor nestihne baterii dostatečně dobít. Auto pak začne samo od sebe vypínat Start-Stop systém nebo hlásit chyby elektroniky.
Výběr správné nabíječky:
Pokud máte verzi 451 MHD nebo jakýkoliv Smart 453, auto má z výroby baterii typu AGM nebo EFB (odolnou vůči Start-Stop zátěži).
K externímu dobíjení musíte bezpodmínečně použít procesorovou (chytrou) nabíječku přepnutou do režimu AGM/EFB. Obyčejná stará transformátorová nabíječka by moderní baterii zničila.
Kde baterii najdete?
Smart 451:
Baterie je uvnitř vozu. Najdete ji v prostoru nohou spolujezdce. Musíte odhrnout koberec a vyjmout polystyrenový klín (pod nímž se skrývá i sada na opravu pneu).
Smart 453:
Přístup je luxusní. Baterie je pod přední plastovou kapotou, kterou stačí odjistit dvěma páčkami v masce chladiče a posunout dopředu.
No a když jsem to dočetl, tak jsem rád, že mám klasiku 450 a 452, kde je všechno pochopitelné zdravým lidským rozumem...!
Miloš
Jj, to je vše kvůli nesmyslům, které vymýšlí vzácné bytosti v Bruseli. Je prostě dobrý koupit chytrou nabíječku a v zimě 1x za měsíc baterku dokrmit, v létě ovšem taky, protože majitele může potkat to, co jsem popsal u těch Fabií. Jezdíte denně, hodně, myslíte si, že musíte mít tutově baterku našlapanou až po vrch a prd. Jednoho dne neodjedete z práce. Nová doba, no.
Opava
Opava