Zanadávajme si na našu prácu

Kecy které nejsou k věci
Odpovědět
kimby

Příspěvek od kimby »

Davide, to si dělám legraci, nešla bych podnikat ani za mák....

jen jsem to myslela tak, že jsi svým pánem...víš jak to myslím, neřešíš přestávku..jako takovou
Mám co mám a jsem za to ráda
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

super hrubá mzda 20300,-
hrubá mzda 15000,-
soc. a zdr. 7125,-
daň z příjmu 975,-
státu odvedeno celkem 8150,-

čistá mzda 12150,-

to je 41%
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
kimby

Příspěvek od kimby »

Zuzí...no právě na té kalkulačce je to jasně dané! je to přesně..s mou páskou.

čistá mzda + zdravotní + sociální + daň z příjmu = hrubá mzda

hrubá mzda + odvody zaměstnavatele = super hrubá mzda

super hrubá mzda je cca 133% hrubé mzdy

a toto vše na té pásce máš....i ta tvá kalkulačka to jasně ukazuje, není tedy pravda, že zaměstnavatel platil 3x tolik, co je tvá čistá mzda
Zuziiik

Příspěvek od Zuziiik »

cca. 2x tolko platí zamestnávatel, sorry, už sa mi tu pletú čísla s písmenami a ani nevidím :D
kimby

Příspěvek od kimby »

David0600 píše:super hrubá mzda 20300,-
hrubá mzda 15000,-
soc. a zdr. 7125,-
daň z příjmu 975,-

čistá mzda 12150,-

to je 41%
Davide, ty tam uvádíš nějaké slevy z daně?
protože daň z příjmu je 15% ze super hrubé mzdy...což v tomto případě nesedí..nejsou -li tam nějaké odečty.

Ale i tak na příkladu lze vidět, že zaměstnavatel neodvádí 3x tolik, co je čistá mzda
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

slevy z daně neuvádím, protože každý má své specifické
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

to jsou výměry daně za rok 08
kimby

Příspěvek od kimby »

Zuziiik píše:cca. 2x tolko platí zamestnávatel, sorry, už sa mi tu pletú čísla s písmenami a ani nevidím :D
2x tolik (než je tvá čistá mzda) čeho platí zaměstnavatel?
kimby

Příspěvek od kimby »

David0600 píše:slevy z daně neuvádím, protože každý má své specifické
jj, jen jsem se ptala...
Zuziiik

Příspěvek od Zuziiik »

kimby píše:
David0600 píše:super hrubá mzda 20300,-
hrubá mzda 15000,-
soc. a zdr. 7125,-
daň z příjmu 975,-

čistá mzda 12150,-

to je 41%
Davide, ty tam uvádíš nějaké slevy z daně?
protože daň z příjmu je 15% ze super hrubé mzdy...což v tomto případě nesedí..nejsou -li tam nějaké odečty.

Ale i tak na příkladu lze vidět, že zaměstnavatel neodvádí 3x tolik, co je čistá mzda
No odvádza skoro 2 krát. A ak zamestná živnostníka, alebo nejakú firmu, tak cca. celú polovicu plati nemusí. Aj kebyže len tretinu, stále dos ušetrí, nemyslíš? To je dôvod prečo firmy niektoré činnosti outsourcujú...ak majú dobrú firmu, vyjde ich to proste lacnejšie! To som sa s tým snažila dokáza.
Zuziiik

Příspěvek od Zuziiik »

kimby píše:
Zuziiik píše:cca. 2x tolko platí zamestnávatel, sorry, už sa mi tu pletú čísla s písmenami a ani nevidím :D
2x tolik (než je tvá čistá mzda) čeho platí zaměstnavatel?
Nerozumiem celkom otázke, už som asi fakt unavená :(
kimby

Příspěvek od kimby »

firmu to možná vyjde trochu laciněji, ale jen trochu, protože musí ve svých platbách jiné firmě zohlednit, že tato za své zaměstnance musí sociální a zdravotní stejně zaplatit.

čili příklad: super hrubá mzda vlastního zaměstnance 30 000kč.
hrubá mzda 23 000kč.

a není možné, aby cizí firmasi fakturovala pouze 23¨000kč, protože z této částky musí za svého zaměstnance odvést sociální a zdravotní.

Pokud je zaměstnanec cizí firmy levnější, tak jen proto, že ho cizí firma méně platí.

viz příklad: outsourcing na ČD cizí zaměstnanci nejsou svázáni mzdový tabulkami státního podniku, včetně odborových výhod.
kimby

Příspěvek od kimby »

něco jiného je práce OSVČ na živnostesnský list...tzv. Švarc system, kdy pracovník na živnosák platí menší zdravotní a sociální, než klasický zaměstnanec.
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

tak to pozor osvč neplatí žádné menší sociální a zdravotní :!: protože to co všude čteš je minimální sazba kterou platí a tím když bude platit tuto sazbu = nemocenská nic to znamená aby so osvč dostal na tvojí nemocenskou musí platit o x% víc než zaměstnanec
Zuziiik

Příspěvek od Zuziiik »

kimby píše:firmu to možná vyjde trochu laciněji, ale jen trochu, protože musí ve svých platbách jiné firmě zohlednit, že tato za své zaměstnance musí sociální a zdravotní stejně zaplatit.

čili příklad: super hrubá mzda vlastního zaměstnance 30 000kč.
hrubá mzda 23 000kč.

a není možné, aby cizí firmasi fakturovala pouze 23¨000kč, protože z této částky musí za svého zaměstnance odvést sociální a zdravotní.

Pokud je zaměstnanec cizí firmy levnější, tak jen proto, že ho cizí firma méně platí.

viz příklad: outsourcing na ČD cizí zaměstnanci nejsou svázáni mzdový tabulkami státního podniku, včetně odborových výhod.
Náklad na zamestnanca nie je predsa len jeho plat! Môžme sa tu bavi o štíhlych podnikových systémoch, prečo sú výhodné tak preferované...ale to sa nedá opísa v pár príspevkoch ani omylom. Sú na to celé školy.

Vieš čo, skús si prečíta aspoň prvú polovicu článku čo sem dal David, tam je to krásne ukázané na živnostníkoch, prečo a kde firma ušetrí keď nemá zamestnanca ale niekoho externe.

S firmami je to trochu inak, ale princíp je velmi podobný. Je tam kopec ďalších vecí čo musíš zohladni a do toho sa mi už nechce. O outsourcingu sa rozhoduje vo vrcholovom managemente a má to svoje opodstatnenie. Ak by to firmu vyšlo tak isto, asi by to nerobila...
Odpovědět