Kontrolka motoru - žlutá

Řešení problémů s motorem
Dostál

Kontrolka motoru - žlutá

Příspěvek od Dostál »

Tak nevím, vyměnil jsem baterii a od té doby svítí ta zatracená kontrolka. Pročetl jsem tu příspěvky na "service", ale může to být asi cokoliv od trucu až po opravu za 58 TKČ, jak psal trenčíňák. Jedno neznám - co je to lambda? Asi nějaká sonda? Kolik asi stojí? Díky za info.
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

se svitici zlutou kontrolkou sem najel odhadem tak minimalne 60-70 tis. a auto jezdi dal. dokud to jede, byl bych v klidu. kdyby to bylo neco vazneho, tak auto nepojede ;-)
ostatne se to tady uz jednou resilo.

lambda je prkotina. spotrebni soucastka stejne jak cepy ;-) v auto kelly ji myslim maji.

jinak je to sonda na vyfuku - analyzuje slozeni plynu a podle toho si motor pridava vzduchu v sani a benzin, aby byl spravny pomer.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
Dostál

Příspěvek od Dostál »

xlukas.cz píše:se svitici zlutou kontrolkou sem najel odhadem tak minimalne 60-70 tis. a auto jezdi dal. dokud to jede, byl bych v klidu. kdyby to bylo neco vazneho, tak auto nepojede ;-)
ostatne se to tady uz jednou resilo.

lambda je prkotina. spotrebni soucastka stejne jak cepy ;-) v auto kelly ji myslim maji.

jinak je to sonda na vyfuku - analyzuje slozeni plynu a podle toho si motor pridava vzduchu v sani a benzin, aby byl spravny pomer.
Ď! Nejsem nervozní, nic nerachtá, motor jede normálně, možná jen jaxem psal - truc. Pro jistotu zarazím někdy u Martínka v Praze - Nuslích. MSF a ještě jednou díky!
Robin
Smart ACE

Příspěvek od Robin »

no zrovna teda lambda neni úplně prdel. za prvé to může podstatně víc žrát, za druhý si můžeš zasrat svíčky a myslim že by se to nemuselo ani líbit katalizátoru.

na chalupě mám takovej americkej stroj na práci ve kterym je 5.0L V8 a na každym svodu to má lambdu. byl sem línej do nich nacvakat konektory s tim, že je tam nandám až bude teplo, poňáč je k nim fakt špatnej přístup. najezdil sem na tom odhadem 40hodin, že to divně drží otáčky a má to menší výkon mi tak nějak moc nevadilo, poňáč menší výkon u tohodle je eště pořád hodně velkej výkon a najednou to přestalo startovat. laboroval sem nad všim možnym a měl sem podezření na benzinový čerpadlo a nebo vstřiky, poňáč to tak jako chytalo, vobčas chytlo a hned chcíplo. Nakonec sem vyšrouboval svíčku, který tam byly před těma x hodinama nový a to co sem viděl mě upřímně vyděsilo :). Jelo to furt na strašně bohatou směs, že to žralo jak protržený mi došlo až zpětně, svíčky byly zasraný tak, jako by na nich bylo naježděno tak 100tis :).

takže z mojeho pohledu, esli lambda, tak jí vyměň hned..
2012 Fortwo / benzin
Dostál

Příspěvek od Dostál »

Robin píše:no zrovna teda lambda neni úplně prdel. za prvé to může podstatně víc žrát, za druhý si můžeš zasrat svíčky a myslim že by se to nemuselo ani líbit katalizátoru.

na chalupě mám takovej americkej stroj na práci ve kterym je 5.0L V8 a na každym svodu to má lambdu. byl sem línej do nich nacvakat konektory s tim, že je tam nandám až bude teplo, poňáč je k nim fakt špatnej přístup. najezdil sem na tom odhadem 40hodin, že to divně drží otáčky a má to menší výkon mi tak nějak moc nevadilo, poňáč menší výkon u tohodle je eště pořád hodně velkej výkon a najednou to přestalo startovat. laboroval sem nad všim možnym a měl sem podezření na benzinový čerpadlo a nebo vstřiky, poňáč to tak jako chytalo, vobčas chytlo a hned chcíplo. Nakonec sem vyšrouboval svíčku, který tam byly před těma x hodinama nový a to co sem viděl mě upřímně vyděsilo :). Jelo to furt na strašně bohatou směs, že to žralo jak protržený mi došlo až zpětně, svíčky byly zasraný tak, jako by na nich bylo naježděno tak 100tis :).

takže z mojeho pohledu, esli lambda, tak jí vyměň hned..
Ď i Tobě! Přečteno, beru na vědomí!
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

JJ jako Robin, já bych to nepodceňoval. Asi jako první věc bych zkusil ještě doma na 5 minut odpojit baterku a zase jí připojit, konec konců závada se vyskytla při stejném úkonu, a nebo to může být jen chyba, kterou Ti v servisu diagnostikou smáznou a bude to OK.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Dawe
Smart ACE

Příspěvek od Dawe »

10 min
For Two Pasion 07 (Mimi) 1.11.2008 najeto 1750 km
Dostál

Příspěvek od Dostál »

DYK77 píše:JJ jako Robin, já bych to nepodceňoval. Asi jako první věc bych zkusil ještě doma na 5 minut odpojit baterku a zase jí připojit, konec konců závada se vyskytla při stejném úkonu, a nebo to může být jen chyba, kterou Ti v servisu diagnostikou smáznou a bude to OK.
jj..2 Dyk77 na Tebe já vždy dám! Mám to i tak nějak naplánované! Tvoje serioznost je v mým backgroundu! A to je to, na co já jednoduše dám! Jsem stará škola..... :-) msf!
Dostál

Příspěvek od Dostál »

Dostál píše:
DYK77 píše:JJ jako Robin, já bych to nepodceňoval. Asi jako první věc bych zkusil ještě doma na 5 minut odpojit baterku a zase jí připojit, konec konců závada se vyskytla při stejném úkonu, a nebo to může být jen chyba, kterou Ti v servisu diagnostikou smáznou a bude to OK.
jj..2 Dyk77 na Tebe já vždy dám! Mám to i tak nějak naplánované! Tvoje serioznost je v mým backgroundu! A to je to, na co já jednoduše dám! Jsem stará škola..... :-) msf!
TAK A JE TO VYŘEŠENO!!!!! Byl jsem v mém oblíbeném servisu MARTÍNEK - Praha Nusle - dali to na PC-diagnostiku a ejhle vše je v pořádku - PŘÍČINA - VÝMĚNA BATERIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A účtovali si pouhých 536,- KČ, což je dle mého seriozní cena.
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Neskutečný co si auto vymyslí, když mu vyměníš baterii.
Dík za zpětnou vazbu a hlavně že to je vyřešeno :wink:
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Janík
Smart ACE

Příspěvek od Janík »

ještě jeden drobnej k tématu... z toho co jsem tady pochopil to teda asi nedělaj všechny smarty a nebo ne po každý výměně baterky, rozumím tomu tak dobře? normálně se na diagnostiku po výměně baterky nemusí...
SMART ForTwo MC01 0,6 40kw 2000 Tweety edition - žluásek
Dostál

Příspěvek od Dostál »

Janík píše:ještě jeden drobnej k tématu... z toho co jsem tady pochopil to teda asi nedělaj všechny smarty a nebo ne po každý výměně baterky, rozumím tomu tak dobře? normálně se na diagnostiku po výměně baterky nemusí...
No Janíku vidím to asi takto: při odpojování resp. připojování baterie mohou nastat "nedefinovatelné stavy" (nemyslím přímo zkraty) a tyto mohou ten smartový "PC" prostě zblbnout. Něco podobného známe např. u kalkulačky se solárním napájením...."zapnutí" a tzv. zobrazení nuly, vymazání registrů atd. se mohou projevit např. chaotickým zobrazením a objevením např. hausnumera jako stav paměti....asi takto mě to kdysi učili.....
Janík
Smart ACE

Příspěvek od Janík »

no jasně takže prostě člověk nikdy neví co ho po znovu zapojení čeká, ale je to spíše náhoda a v nejhorším to jistí diagnostika :)
SMART ForTwo MC01 0,6 40kw 2000 Tweety edition - žluásek
Pajik
Smart ACE

Příspěvek od Pajik »

Ten problem by se mohl vysvetlit asi tak, ze kdyz odpojis baterku, zacnou provozni data ulozena v nejake interni pameti mizet s tim, jak te pameti uhniva napajeni, ktere drzi nejaky kondenzator. Ten kondenzator to udrzi nekolik minut, pak ta pamet klekne, tedy ztrati data uplne.

Ta data maji vzdycky kontrolni soucty, aby se dalo zjistit kdykoliv behem provozu, ze data jsou nakopnuta a tedy se podle toho ridici jednotky nejak zachovaji, treba si je smazou a zacnou si tvorit nova (treba pro nejakou samokalibraci atd). Coz neni pro uzivatele nijak poznat.

Kdyz se to nenechalo odpojenim baterie "vyhnit" uplne, pak pri zapojeni baterie jednotka zkontrolovala data a zjistila, ze jsou nakopnuta. Coz je, nebo muze byt, vazny problem, takze si to zapsala do jine pameti (ta je na napajeni nezavisla), ve ktere si pocita chyby behem provozu. A tahle chyba pak vyvolala rozsviceni kontrolky. A tahle pamet chyb se maze jen diagnostikou.

Samozrejme zalezi na tom, jak to maji konkretne mistri ve Smartu vyresene, ale obecne se to takto dela.....
O--O 0.8CDi 2000 - Protitanková střela schopná opětovat palbu
Beulingo Multispace 2.0HDi 2005 - Polabský offroad
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

tak dnes se mi rozsvítila žlutá kontrolka motoru auto jede normálně zítra to vezu odborníkům na chodov tak jsem zvědav.

jinak tato kontrolka už mi jednou svítila cca před rokem a měnily celej vejfuk.

jen tak na okraj auto měsíc po záruce
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
Odpovědět