Autoatické řazení

Náhradní díly, servisy, kontakty ...
Odpovědět
Jirkaal

Autoatické řazení

Příspěvek od Jirkaal »

Omlouvám se , ale nevím kam můj dotaz patří. Jezdím se svým smartíkem teprve týden, a chtěl bych se zeptat na některé věci co mě překvapují.

Tak např. automatické řazení: Připadá mi, že řadí velmi pozdě nižší stupně v závislosti na zatížení. Jedu do strmého kopce 50 a on nepřeřadí a nepřeřadí. Mám pocit že už motor chcípne ale pořád to kupodivu jede. Možná je ten motůrek na to stavěný, ale jsem z toho nervózní.
Smart Fortwo coupe Passion MHD, 52 kW, 2009
stanislav.rejn

Příspěvek od stanislav.rejn »

Nemáš důvod být nervozní.Když tak šlápni no plyn na plno a ono ti to podkvaltuje :DA jestli jedeš z lehkou nohou tak to trvá dlouho.
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

presne ... razeni zavisi na noze na plynu. s lehkou nohou necekej, ze bude radit brzo. pocitac to jednoduse prepocitava, podle plynu a otacek motoru a mozna nejakych nm. nejblbejsi prerazovani je pri predjizdeni. nohou si podradim a nez stihne auto prejet, tak uz si zase preradi zpatky. proto treba predjizdeni je lepsi na manual.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
stanislav.rejn

Příspěvek od stanislav.rejn »

To každopádně i to rychlejc zařadí nahoru.Já jezdím na manual skoro pořád.Má to i menší spotřebu a to o 0,5l.aspoň u mě.
Jirkaal

Příspěvek od Jirkaal »

Jo to ja vím jak to řazení funguje a mám to už i odzkoušené. Zajímá mě to čistě teoreticky. Když jedu na manuální řazení, tak mám dobrej pocit, že ten motůrek netrápím na nízké otáčky. Na displeji to otravuje nějakou šipkou asi jako že navrhuje přeřadit, ale mě to právě připadá že je to v tu chvíli nevhodné.
Právě že nejvíce mě zajímá, jak to mají konstruktéři vymyšlený, jestli jsou ty malý otáčky pro motor vhodnější a tak. Nemyslel jsem , že by bylo něco pokažené, ale jen pocitově si myslím, že se motor trápí a je mi ho líto. :cry:
Smart Fortwo coupe Passion MHD, 52 kW, 2009
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Jirkaal píše:Na displeji to otravuje nějakou šipkou asi jako že navrhuje přeřadit, ale mě to právě připadá že je to v tu chvíli nevhodné...
V tomhle má člověk proti automatu navrch , umí předvídat a ví co je vhodné a co ne :wink: Aby mi automat podřadil třeba na samém vrcholu kopce, kdy už to není prakticky potřeba, tak to bych asi vykvet.
Mě u té 700ccm někdy nabádá šipka na podřazení i když jedu 90km/h a to bez plynu a z kopce, což je podle mě úplná blbost a taky vím, že když mu vyhovím a podřadím, tak mě okamžitě bude nabádat, abych dal zpět za 6. Není to dokonalé ale nejedná se o závadu :idea: Souhlasím s Tebou, že je lepší držet motor v prudkém kopci ve vyšších otáčkách ( dejme tomu 3500rpm ) na nižším rychl. a s polovinou plynu, než ho držet pod krkem na vyšším rychl. stupni s nohou na podlaze s 2500rpm. Tak nějak si říkám, že motor je v pohodě a to nejen v kopci, když má zařazen takový stupeň, aby na něj bylo možné ještě trochu akcelerovat. Pokud mám nohu na podlaze a bezmezně sleduji jak otáčky klesají až k volnoběhu, tak to asi není to pravé, i když v jednom článku psali, že právě takový provoz šetří více paliva. Jestli to šetří i motor o tom se už nezmínili. Teoreticky by to u motorů s řídicí jednotkou nemuselo vadit až tak moc, protože pokud dojde ke klepání motoru vlivem malých otáček a vysokého tlaku ve válcích tak si jednotka upraví předstih. Osobně jsem ale pro, aby se motor raději otáčel rychleji pod menším tlakem než opačně. Jaký režim otáček motoru je optimální, nejlépe znázorňuje křivka výkonu a točivého momentu.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Odpovědět