Řazení-problém

Řešení problémů elektroinstalace, schémata, návrhy na změny
milkroa

Řazení-problém

Příspěvek od milkroa »

Zdravím všechny.
Prosím o radu. Po výměně starteru u ForTwo City Coupe cdi r.v. 2000 svítí kontrolka motoru a smartík špatně řadí na automat - nechce přeřazovat. Při manuálním přeřazování vše ok. V procesu výměny starteru jsem spustil motor cca o 10cm, odmontoval ventilátor, intercooler, EGR ventil, částečně odpustil chladicí kapalinu (cca 2,5 l) a odmontoval hadice i s termostatem a kolenem od vodní pumpy. Při té příležitosti jsem vyčistil EGR ventil, který byl tak zarostlý, že se vůbec neotvíral a lehce srazil pilníčkem groty na zubech setrvačníku.
Vše jsem poskládal, dolil chladicí kapalinu otvorem čidla teploty v termostatu, nastartoval, odvzdušnil a dolil cladicí kapalinu po zobáček v nádržce. Nic víc, nic míň. Přesto takovýto problém.
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Jestliže ti svítí kontrolka tak je tam někde chyba :wink:

1, zkus odpojit baterku na cca hodinu jestli se nevymaže a bude to OK

2, koukni se jestli nemáš povytažený nějaký kontakt kolem akurátoru a převodovky a možná bych i zkontroloval relátka pod sedačkou

3, Diagnostika

Lukáš
Lukáš
milkroa

Řazení-problém

Příspěvek od milkroa »

Baterku jsem odpojoval, kabely kontroloval a pro jistotu prostříknul kontaktolem, akorát ty relátka - které to může být?
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

Kterékoliv. Je potřeba to postupně prozkoušet. Bohužel, stačí s drátkem jen nepatrně pohnout a už to nefunguje.

Odkud jsi? Možná by pomohla diagnostika
7. 8. 2009 Smart Fortwo 0,8 30 kw cdi 2000 Jednohubka
23. 12. 2015 Smart Forfour 1,3 2004 Gumídek

Jsou chvíle, kdy ti vůbec nepomůže, že umíš napsat slovo MYSLIVEC.
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

Vypadá to, že jsi si při té výměně starteru možná vypojil nějaký kablík, nějaké čidlo- co takhle otřesové čidlo, které je pod tím starterem a musí se dát pozor, když ten starter vyndaváš, aby jsi z něj nevytáhnul konektor s kablíkem -NAPŘÍKLAD ??. Jinak pokud ti svítí ta kontrolka ( vrtulník ) a něco se ti na autě nezdá- máš nouzový režim. *VV* *pivo*
SMART CITY-Coupe,1999/06/40 kW,žlutý drak *trsám*
milkroa

Řazení-problém

Příspěvek od milkroa »

Auto jede bez problémů, krásně jde do otáček a při manuálním řazení není žádný problém, až na tu kontrolku. Při zapnutí automatického řazení jako by nepoznalo, že už je třeba při 4000 otáček přeřadit a přeřadí jen někdy. Někdy musím přeřadit ručně. Nouzový režim nenastal - výkon je ok.
Jakou funkci má to otřesové čidlo?
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

Pak by to chtělo kouknout se na to diagnostikou, která ukáže případně chybový kód a určí, v čem je, nebo byla závada a případně tu kontrolku zhasne. Pokud ti to nedělalo před tím, než jsi měnil ten starter, tak je to s tím nějak spojené, pokud myslíš, že to neví, že už je 4000 otáček, pak je tam čidlo, které ty otáčky snímá, na to se taky podívej.Jinak to otřesový čidlo je připevněno šroubem na blok motoru a snímá prakticky vibrace motoru. *VV*
milkroa

Řazení-problém

Příspěvek od milkroa »

Já tedy nevím, ale při vyměňování starteru jsem na žádné takové čidlo nenarazil a v mercedesu tvrdí, že tam nic takového není - jen snímač otáček a polohy klikového hřídele, který může mít souvislost s řazením. Před výměnou jsem odpojil baterku a kablíky od starteru jsem odpojil a vyndal starter. Pod ním ale byly jen kabely k alternátoru ale otřesové čidlo? Mám cdi.
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

:shock: otřesové čidlo mě taky zajímá, to jsem nikdy neslyšela :shock: :shock: :shock: :lol:
7. 8. 2009 Smart Fortwo 0,8 30 kw cdi 2000 Jednohubka
23. 12. 2015 Smart Forfour 1,3 2004 Gumídek

Jsou chvíle, kdy ti vůbec nepomůže, že umíš napsat slovo MYSLIVEC.
Roman Milo

Příspěvek od Roman Milo »

Nejsi sama.
kuher
Smart ACE

Příspěvek od kuher »

:shock: Já jsem další, též jsem si myslel, že je tak akorát v alarmu a ono ejhle. Hledat jej nebudu, jako vše ostatní, na to mám servisáka..... :?
Fortwo 0,8 cdi 2002
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Myslím, že taková věc může být u benzíňáků - pomocí ní se detekuje že vynechává, nebo vůbec nepálí jeden válec - motor se zatřese jinak, než je naprogramovaný vzor.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

JBC máš pravdu, je to tam proto, že to zaznamenává chvění a vibrace motoru, pokud by byl problém, že opravdu vynechává jeden válec, tak to řídící jednotka zaznamená a asi se rosvítí vrtulník. Já mám benzin, tak to tam mám, jak je to u cdi - nevím, podle toho,že se hlásí nafáci tak ho oni zřejmě nemají.
Ale jinak to čidlo otáček od starteru není zas tak daleko, aby se o něj nedalo zavadit - ta závada bude určitě nějaká blbina. *VV* *pivo*
Roman Milo

Příspěvek od Roman Milo »

Ten váš vrtulník je silueta motoru.
Jindřich
Smart ACE

Příspěvek od Jindřich »

To máš naprostou pravdu, ale my tomu pracovně říkáme vrtulník. *VV*
Odpovědět