Hezké vozidlo „s možností narvat ho doplňkovou luxusní technikou „jinak nelze nejnovější model z podzimu roku 2014 nazvat (ale k dokonalosti mi pořád ještě schází turbo - passion nebyl dříve bez turbo-dmychadla), ale třeba zrychluje i díky čtyř ventilům vstřikování stejně razantně jako s turbem – to nevím ale 1000cm³ je pro tento malý vůz již síla. Od roku výroby v r. 1998 doznala značka Smart ve svých modelech jak u Fortwo tak Forfour mnoha technických vylepšení a též v průběhu let vyjelo z továrních linek několik vjemově působivých modelů až k tomuto nynějšímu poslednímu. A teď myslím Fortwo. Jeho nejnovější „posazení“ na vozovku je fantastické, rozšíření jeho čelního profilu mu velmi prospělo – vypadá „nadupaně“! Délka vozu z původních 2500mm doznala od roku 2007 cca 200mm prodloužení. Ty dřívější 2500mm Fortwo sice umožňovaly kromě stání po směru vozovky též možnost nasměrovat čelo vozu k chodníku, ale tohoto způsobu zaparkování vozu jsem se odvážil pouze jednou. „Přece jenom jsem uznal, že poškození dveří je dražší než „ťukanec“ na světlometech, či blatníku! „
Nový model Fortwo nadchne svou vizáží, ač je malým v rozměrech design navozuje robustnost a to mu rozhodně vzhledově sedí. Smart Fortwo nikdy nepůsobil jako „skořepina“ o to se postarala hlavně asymetrie kol (zadní pneumatiky jako u formule I.) a vizuálně působící jakoby mohutnější záď vozu. Ale u posledního modelu podzimu 2014 to konstruktéři ještě více zdůraznili hlavně, myslím si, i větším prostorovým objemem koncových světel ale nejenom jimi.
Domnívám se, že modely Fortwo v budoucnu již nemají co do šířky i délky kam jít. Pokud mají zůstat Fortwo věrné původní myšlence, s níž se v r. 1998 přistoupilo k výrobě tohoto vozu. Uvidí se, co s ním bude dále. Ano je to nádherný „stroj“ a stojí za to ho vlastnit a užívat si ho. Kdo na to má. Specifičnost výběru a zakoupení tohoto vozu se týká i kupujících.
Je to vůz marnotratné, ale líbivé extravagance sice s malou pasažérskou využitelností pro dva však naprosto luxusně pohodlný. Je to fakt zřejmě vozidlo „osobitých požadavků“ tak je třeba k němu přistupovat. Je velmi drahé, stále má tu možnost být dražší když se majitel rozhodne pro různá vylepšení výbavy, která jsou nabízena, je však mimořádně elegantní a výrazně stylový. Koupit si ho je určitě radost sama o sobě a na dlouhou dobu pro kupujícího a naopak ho prodávat – mnoho „vyhozených“ peněz, ale zůstává otázkou jak pro koho.
Ano Fortwo jsou vozy k vážnému přemýšlení o koupi nic na tom nezmění ani jejich snížená užitná hodnota. Fortwo i Forfour ty jsou ovšem čtyřmístné, se mohou řadit do společnosti automobilových elegánů. Mrzí mne, že značka Smart přestala vyrábět roadstery ty "byly" jak je někteří známe ze srazů klubu, když v něm vlastníci těchto vozů přijedou – no něco!! Já jsem se do značky Smart „zakoukal“ líbí se mi snad všechny modely. Ale tato „mladá“ auta přišla do prodeje v době kdy se naopak můj věk i příjmy s těmito atraktivními vozy přicházejícími na automobilový trh minuly! Tak jezdím alespoň v ojetině – Fortwo passion z roku 2002 a jsem spokojen - vlastně musím být. O nových vozech značky Smart když nic tak alespoň zde na klubových stránkách někdy píši.
A kdo zamýšlíte koupit – ještě Smarta nevlastníte a ze zájmu brouzdáte po našich klubových stránkách, tak neopomeňte vstoupit do SmartAutoklubu. Opravy svého nového auta ještě dlouho řešit nebudete, ale „vyvětrat smartíka“ při společných akcích klubů jak českého tak slovenského, jejichž součástí jsou smart – parády s pokecáním s „odborníky“ si zkusit přece můžete. Je to zase něco jiného pro člověka povzbudivého, psychicky osvěžujícího odlišujícího se od všedního běžného života – je to parádní zážitek. No ano tak to je!
Přeji v koupených nových vozech šťastným majitelům mnoho najetých km bez nehod. A ty starší vozy značky Smart co zde v klubu a na silnicích samozřejmě převažují „nabádám“, aby nám majitelům stále dobře na našich cestách sloužily!
A ještě jak dopadl oficiální test auta:
https://www.stream.cz/meziplyn/10007719 ... nejnovejsi
A teď trochu konkrétnosti:

Nu a to je zatím všechno co si myslím a vím o vozu Fortwo - příznivci značky Smart ahoj.