Nesvítí: zadní světla, osvětlení tachometru a středního sloupku, atd.

Řešení problémů elektroinstalace, schémata, návrhy na změny
Odpovědět
Lubajs

Nesvítí: zadní světla, osvětlení tachometru a středního sloupku, atd.

Příspěvek od Lubajs »

Ahoj všichni,
zakoupil jsem vůz v katastrofálním stavu za levný peníz. SMART, MC, 160.910, benzín, r.v. 1999. Měla ho holčina, která do něj pouze lila benzín. Potkaný motor, turbo KO, atd. Nechal jsem repasovat motor i turbo. Nyní stroj jezdí docela obstojně.
1 - Ale, nesvítí mu zadní světla. Brzdové, mlhové, blinkry svítí. Žárovky jsou dobré. Dále nesvítí osvětlení tachometru a střední sloupek - žárovky jsou dobré. Dále ještě nesvítí parkovací světla vpředu i vzadu.
3 - U pravých dveří nejde elektrické stahování okna a dveře nejdou otevřít naplno - asi se tam něco "špraclo"? Nemohu se do dveří dostat.
4 - U toho vzduchového chladiče vzadu vedle motoru je ventilátor, který by měl chladit malý chladič ale jak jsem koukal, tak byla volná vrtulka. Tak jsem ventilátor vytáhl a zjistil jsem, že je již asi "vymletá" dírka v plastové vrtulce. Motorek jsem musel namazat, protože šel velice ztuha a vyzkoušel jsem ho (pustil jsem do něj 12V z laboratorního zdroje). Motorek se roztočil jenom ztěží na malé otáčky a cukal a potom se zastavil. Asi bude KO. Běží často tento ventilátor?
5 - Dále nechladí klimatizace. Je znát jak klesnou otáčky motoru při zapnutí klimatizace tlačítkem na 1. a 2. stupeň. Tzn., že kompresor bude asi v pořádku, ale nefouká to vůbec chladný vzduch. Nevím ani jak se dostat do filtrů vzduchu. Jak odmontovat přední masku, kryty z plastu v předu.
6 - Kontrolka airbagu stále svítí. Je tam jiný volant bez airbagu. Lze nějak tuto kontrolku po několika vteřinách po zapnutí, zhasnout?

Dále nebudu ani psát jak vypadal interiér po mladé dámě........

Prosím o pomoc. Investoval jsem docela dost peněz na opravy a bez zadních světel se nedá jezdit.
Všem děkuji předem za pomoc.
Lubomír-
SMART, r.v. 1999, obchodní označení MC, typ 160.910, palivo benzín, výkon 40 kW, obsah 599. VIN WME01MC01XH077561
Winterwolf
Site Admin

Re: Nesvítí: zadní světla, osvětlení tachometru a středního sloupku, atd.

Příspěvek od Winterwolf »

Ahoj,

Ad1 jak jsou na tom pojistky a relé , popřípadě ještě koukni na páčku světel

Ad3 Jak sundat panel dveří , nastavování oken

Ad4 ventilátor se mi spouští,ale pouze když se nemůžu trefit na parkovací místo a naněkolikrát couvám :roll:

Ad5 Návod jak sundat čumák , s klimou bych to viděl na nedostatek chladiva :wink:

Ad6 Buď zapojit na jinou kontrolku ( třeba vrtulník motoru) ,ale to je prasárna... Jinak přes diagnostiku tam natvrdo zadat, že tam je :wink: (tohle vím že funguje u Renaultu tak u Smarta by mohlo taky )
Lukáš
Lubajs

Příspěvek od Lubajs »

Ahoj Lukáši,

velice Ti děkuji za fotky "jak na to". Pojistky jsou v pořádku. Přední světla svítí - tak si myslím, že by to mělo svítit i v zadní části vozu - nebo jsou světla jištěny zvlášť, nebo jiným relátkem? Ještě jsem někde našel na fotkách další pojistky s relátky pod sedačkou řidiče, ale tam jsem nic nenašel.
Jak bude čas, tak se do toho pustím.
Ještě jednou díky.
Lubomír-
SMART, r.v. 1999, obchodní označení MC, typ 160.910, palivo benzín, výkon 40 kW, obsah 599. VIN WME01MC01XH077561
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

ahoj,
kdyz mas take sikovne veci jako je laboratorni zdroj, tak si zkus prozvonit na ty svetla kable.ja mam take zle tuseni, abys je nemel shnile. zkontroluj i kostry. jsou to takove banality, ktere sis uz urcite udelal. stahovani okna by mohlo byt pouze v konektoru v blatniku. prostriknout. ja sem pres mesic a pul nezamykal dvere ridice a nestahovalo se ani okno. bylo to v tom konektoru.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
Lubajs

Příspěvek od Lubajs »

Tak se mi konečně podařilo rozsvítit zadní koncové světla, tachometr, hodiny, otáčkoměr a topení. Bylo to v páčce u volantu co se s ní spínají světla. Pootočil jsem s co nejvíc doprava, až to uvnitř křuplo, a všechno se rozsvítilo. Teď ještě musím udělat dveře. Venkovní plast pod oknem je "vypouklý", tzn. že může pršet do dveří. Samotné dveře nejdou otevřít úplně (asi je tam něco zaseknutého), a samozřejmě že okno nejde stahovat.
Potom jsem zjistil, že airbagy ve voze již žádné nejsou a tak jsem vyndal žárovičku z kontrolky - nebude to vadit na STK?
Winterwolf
Site Admin

Příspěvek od Winterwolf »

Ohledně Airbagu to záleží jak moc důkladný bude ten technik :wink: Pokud si všimne že ti nesvítí kontrolka vůbec tak bude problém. Standardně se napojí kontrolka na jinou co zhasíná chvíli po nastartování ( vrtulník). Pokud máš v okolí někoho s diagnostikou tak ať ti to vypne 8)
Lukáš
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Nebo dát místo airbagu odpor 3Ω :idea:
Ten plast někdo zřejmě špatně nasadil. Uvolnil bych na horní hraně panelu horní uchycení - vycvaknout , a panel nasunout řádně směrem dozadu a pak zpět nacvaknout tu horní hranu panelu.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Odpovědět