U staršího modelu 450 je to jinak. Přední i zadní části karoserie sundáme bez nutnosti demontáže krytů prahů a za těmito kryty se nenachází ani žádná funkční součást, která by si občas přístup vyžádala. Kryty tak budeme sundávat buď z rozmaru, zvědavosti, nebo podezření, že za nimi najdeme prorezlou díru jako do tunelu. Postup demontáže jsem popsal zde: viewtopic.php?t=6349
Hlavní (delší) části dvoudílných krytů jsou k prahům uchyceny ve čtyřech místech pomocí drobných plastových klipů. Nejednotná orientace závěsů (kapes) těchto klipů v krytech neumožňuje uvolnění spoje pouhým povytažením určitým směrem a zatím jsem nepřišel na to, zda u tohoto hlavolamu existuje nějaká kombinace pohybů, která by kryt uvolnila bez poškození klipů.

Obvykle to při pokusu o demontáž krytů dopadne tak, že na ocelových trnech vystupujících z prahů zůstanou tyto klipy s různě olámanými okraji.

Originální klipy sestávají ze dvou dílů. Horní díl kruhového tvaru je v podstatě krátkou hmoždinkou, která se před montáží krytu nasadí do otvoru v plechovém prahu karoserie. Spodní díl je rozpěrným kolíkem s kotevní destičkou, pomocí níž se klip uchytí do kapsy v plastovém krytu prahu. Je na ní navíc malá ploška, která by zřejmě měla bránit pootočení kotevní destičky klipu v kapse krytu.

Následující obrázek ukazuje způsob uchycení klipu v kapse krytu prahu. Před montáží krytu horní díl klipu sundám a zasadím do otvoru v prahu.

V ideálním případě by bylo vhodné nahradit poškozené klipy originálními, případně alternativními stejného tvaru. Jenže originální jsou drahé a stejně tvarovanou alternativu jsem na webu nenašel. Kdyby se něco změnilo, připojuji obrázek se zaměřením originálního klipu pro porovnání s případnou alternativou.

Na čínském Aliexpress jsem našel sadu nějakých klipů pro Mercedes, které mají podobnou koncepci, ale tvar jen vzdáleně podobný. Důležité však je to, že jsou určeny pro otvor stejného průměru 9 mm. Při porovnání obou variant klipů ve spojeném stavu si všimněte, že jediným problémem při použití alternativního klipu bude jeho o cca 2 mm větší vzdálenost mezi kotevní destičkou a horním dílem.

Za uvedenou sadu klipů jsem zaplatil padesát korun a kupoval jsem ji od tohoto prodejce: https://www.aliexpress.com/item/1005005335949238.html
Abych rozdíl ve vzdálenosti obou dílů alternativního klipu eliminoval, vyrobil jsem si pro každý z klipů dvojici podložek z 1mm plastové folie.

Podložky jsem navlékl na spodní díl klipu, nasadil jsem na něj horní díl a komplet zasunul do kapsy v plastovém krytu prahu. Alternativní klipy mají na horním dílu jinak tvarované pružné západky, takže je lze zasadit do otvorů v prahu karoserie i s předem zasunutým rozpěrným kolíkem spodního dílu.

Podložky jsem udělal tak široké, aby zcela vytěsnily prostor v kotevních drážkách kapsy krytu prahu, takže nehrozí uvolnění klipu při jeho pootočení. Těsné podložky současně fixují podélnou polohu klipu v kapse krytu a tyto klipy si lze díky nim předem rozmístit tak, aby při nasazování krytu snadno zapadly do otvorů v prahu.

V mém případě jsem u každého krytu prahu musel nahradit dva ze čtyř původních klipů těmito alternativním.
Po nasazení krytu jsem samozřejmě zkoušel pevnost spojení alternativního klipu a domnívám se, že bez poškození ani nepůjde rozpojit. To však nevadí, neboť při dalším servisu auta rozhodně nehodlám kryty prahů znovu sundávat. V balení bylo dvacet kusů alternativních klipů, takže v případě nějaké mimořádné situace není problém poškozený klip vyměnit.