Mám již zkušenosti s demontáží plastových krytů prahů u Smartu 451, kde to jde docela snadno, ale u Smartu 450 to dělám poprvé. Pátral jsem po nějakém návodu na webu a na nic kloudného jsem nenarazil. Ostatně mimo případné kontroly stavu prahů zřejmě ani nejsou žádné důvody, proč ty kryty vůbec demontovat. Byl jsem tedy nucen postupovat stylem pokus-omyl.
Začátek mně byl docela jasný. Vytáhl jsem plastovou hmoždinku na zádi krytu, která se normálně ukrývá pod blatníkem. Jedná se o docela malou hmoždinku délky cca 1 cm s rozpěrným kolíkem.

Další čtyři totožné hmoždinky jsem pak vyndal ze spodního okraje krytu prahu. Některé šly snadno, s některými jsem chvíli zápasil, neboť rozpěrným kolíkům se nechtělo ven a jejich tenká hlavička se ohýbala a nedovolovala kolík pevně zachytit. Pro zpětnou montáž asi koupím nerezové šrouby, které použiji namísto těchto kolíků.

Dále jsem už vůbec nevěděl, jak mám správně postupovat. Začal jsem tedy (asi nesprávně) předním rohovým dílem krytu, u něhož jsem opět vydal dvě plastové hmoždinky. Jedna je dobře přístupná vespod, ta druhá se ukrývá za spárou mezi krytem prahu a předním blatníkem. Rohový díl je ke karoserii auta ještě přichycen skrytým plastovým klipem, který jsem docela snadno vytrhl. Teprve až poté jsem pohledem na způsob zavěšení klipu zjistil, že jsem měl rohový díl posunout vzad a z klipu jej vysunout. No ale tam jsem měl ještě upevněnu hlavní (dlouhou) část krytu, která mně v posunutí bránila. Zřejmě je tedy nutné ji demontovat jako první.

S hlavní částí krytu jsem opět chvíli zápasil a snažil se přijít na to, jakým fíglem ji sundat bez poškození skrytých klipů. S krytem bylo možné v určitém omezeném rozsahu podélně posouvat a v tom byl zřejmě ten klíč k úspěchu. Jenže já na něj nemohl přijít, protože jsem dovnitř neviděl a netušil jsem, v jakém směru jsou orientovány závěsy klipů. Ze čtyř klipů se mně nakonec podařilo tři nějak uvolnit a jeden jsem vytrhl. Až při pohledu na vnitřní stranu krytu jsem zjistil, že závěsy pro klipy nejsou překvapivě orientovány do jednoho směru. Kdo by to řekl, že? Dva krajní závěsy míří vzad a dva střední vpřed. Přední závěs je pak o něco delší.

A teď babo raď! Ale ta ví také kulový, takže byl bych rád, pokud by se zde někdo zkušený přidal a podělil se s námi o správné řešení tohoto kvízu. Předem děkuji a slibuji, že příště se polepším!
Dva z klipů mají odlomené rožky, takže budu hledat jejich náhradu. Zběžně jsem podle tvaru pátral na webu, ale dosud neúspěšně. Opět bych uvítal nějaký tip na pořízení těchto klipů, případně jejich katalogové číslo. Díky!

Takže prahy karoserie Pindi nakonec vypadají dobře. Po očištění odstraním počínající stopy rzi u spodní hrany a na ploše u zadního kola, načež spodní okraj prahů a ošetřená místa opatřím antikorozním nátěrem.