NÁVOD - Demontáž plastových krytů prahů u Smart 450

Šasí, tridion, panely, střecha, ...
PET5
Site Admin

NÁVOD - Demontáž plastových krytů prahů u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

V rámci větší údržby Smartu 450 „Pindi“ jsem chtěl zkontrolovat a ošetřit jeho prahy. Minimálně v místě, kde se přikládá hever, jsem už zahlédl nějaké známky rzi. V předchozím kroku jsem sundal karosérii na zádi auta, což jsem zdokumentovat zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6348

Mám již zkušenosti s demontáží plastových krytů prahů u Smartu 451, kde to jde docela snadno, ale u Smartu 450 to dělám poprvé. Pátral jsem po nějakém návodu na webu a na nic kloudného jsem nenarazil. Ostatně mimo případné kontroly stavu prahů zřejmě ani nejsou žádné důvody, proč ty kryty vůbec demontovat. Byl jsem tedy nucen postupovat stylem pokus-omyl.

Začátek mně byl docela jasný. Vytáhl jsem plastovou hmoždinku na zádi krytu, která se normálně ukrývá pod blatníkem. Jedná se o docela malou hmoždinku délky cca 1 cm s rozpěrným kolíkem.

Obrázek

Další čtyři totožné hmoždinky jsem pak vyndal ze spodního okraje krytu prahu. Některé šly snadno, s některými jsem chvíli zápasil, neboť rozpěrným kolíkům se nechtělo ven a jejich tenká hlavička se ohýbala a nedovolovala kolík pevně zachytit. Pro zpětnou montáž asi koupím nerezové šrouby, které použiji namísto těchto kolíků.

Obrázek

Dále jsem už vůbec nevěděl, jak mám správně postupovat. Začal jsem tedy (asi nesprávně) předním rohovým dílem krytu, u něhož jsem opět vydal dvě plastové hmoždinky. Jedna je dobře přístupná vespod, ta druhá se ukrývá za spárou mezi krytem prahu a předním blatníkem. Rohový díl je ke karoserii auta ještě přichycen skrytým plastovým klipem, který jsem docela snadno vytrhl. Teprve až poté jsem pohledem na způsob zavěšení klipu zjistil, že jsem měl rohový díl posunout vzad a z klipu jej vysunout. No ale tam jsem měl ještě upevněnu hlavní (dlouhou) část krytu, která mně v posunutí bránila. Zřejmě je tedy nutné ji demontovat jako první.

Obrázek

S hlavní částí krytu jsem opět chvíli zápasil a snažil se přijít na to, jakým fíglem ji sundat bez poškození skrytých klipů. S krytem bylo možné v určitém omezeném rozsahu podélně posouvat a v tom byl zřejmě ten klíč k úspěchu. Jenže já na něj nemohl přijít, protože jsem dovnitř neviděl a netušil jsem, v jakém směru jsou orientovány závěsy klipů. Ze čtyř klipů se mně nakonec podařilo tři nějak uvolnit a jeden jsem vytrhl. Až při pohledu na vnitřní stranu krytu jsem zjistil, že závěsy pro klipy nejsou překvapivě orientovány do jednoho směru. Kdo by to řekl, že? Dva krajní závěsy míří vzad a dva střední vpřed. Přední závěs je pak o něco delší.

Obrázek

A teď babo raď! Ale ta ví také kulový, takže byl bych rád, pokud by se zde někdo zkušený přidal a podělil se s námi o správné řešení tohoto kvízu. Předem děkuji a slibuji, že příště se polepším!

Dva z klipů mají odlomené rožky, takže budu hledat jejich náhradu. Zběžně jsem podle tvaru pátral na webu, ale dosud neúspěšně. Opět bych uvítal nějaký tip na pořízení těchto klipů, případně jejich katalogové číslo. Díky!

Obrázek

Takže prahy karoserie Pindi nakonec vypadají dobře. Po očištění odstraním počínající stopy rzi u spodní hrany a na ploše u zadního kola, načež spodní okraj prahů a ošetřená místa opatřím antikorozním nátěrem.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: Demontáž plastových krytů prahů u Smart 450

Příspěvek od JBC »

Katalogový čísla mám v práci, když nezapomenu ... Jeden klip v Mercedesu stojí asi 50,- Kč. Je shodný pro Roadster. Minulý týden se to řešilo na Facebooku, ale tam už to nenajdu. Kdybys to chtěl tisknout, soubor je ke stažení na Thingiverse.com.

Máš auto v krásným stavu. To na mým autě všechno co je od těch příchytek směrem dolů prostě chybí. Teda, jen ten první plech, ty další prahový plechy tam jsou. A až zpátky nacvaknu ty plasty, tak nebude nic vidět.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Tak, kluci, ty boční příchytky na prahy (bílé dvoudílné) mají číslo Q 0001791 V000 0000 00 - 59,73 Kč/ks. Ty spodní černý jsou Q 0001789 V000 0000 00 - 20,64 Kč/ks. Ty bílý na zadní blatník jsem nenašel. buď mi došly, nebo jsou někde v garáži.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Díky Petře, to je užitečná informace pro všechny.
Petr
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Jo a na Thingiverse se to nedá najít pod "Fortwo", musíte hledat "smart Roadster". Najdete dva výtvory:
https://www.thingiverse.com/thing:5968810
https://www.thingiverse.com/thing:6150520
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Paráda a díky Petře, určitě vyzkouším, jak to bude na mé 3D tiskárně vypadat. Mám Creality Ender 3, ale potřebuje nejprve novou trysku a seřízení. To by mohlo být nejlevnější řešení.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Vypadá to, jako by ta příchytka byla ze dvou částí, které potom stejně nejdou od sebe... Obrázek
I když o tom moc nevím, chtěl bych se zeptat, jestli by tam nepasovala tato příchytka?

Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Našel jsem na webu obrázek, jak by měl originální klip vypadat. Je fakt ze dvou dílů:
Obrázek

Jak se dostanu za světla do garáže, pokusím se nějaký klip z těch zbytků sestavit a poměřit jej. Také jsem uvažoval, že se poohlédnu po něčem tvarově podobném, co by se dalo případně upravit a použít.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

No to je nějaký německý... Když se to narazí, tak se to asi na té drážce zasekne, a tím je to nerozebíratelné spojení! A k čemu je tam ten malý čvončlík? Když se to zacvakne, tak je v tom krytu nějaké místo na ten čep, který proleze skrz?!
Miloš

PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Ten čvončlík, čep nebo vystupující ploška, či jak se to správně nazývá, slouží k udržování správné orientace klipu v plastovém krytu. V závěsu krytu je široký prostor pro horní díl klipu i s čvončlíkem a v něm je podélná vystupující přepážka, s níž musí být ten čvončlík souběžně orientován. Ta přepážka brání pootočení klipu do jiné polohy a zároveň přenáší tlak na horní díl klipu při jeho zasouvání do spodního v karoserii auta. Čvončlík tedy nezapadá do žádného otvoru v krytu. Pokusím se to večer nafotit v detailu. Takhle slovně se to špatně vysvětluje.
Petr
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Pochopili jsme to určitě naprosto správně. No, dvoudílné je to ASI proto, že po zamáčknutí se "hmoždinka" (ty čtyři špičky) roztáhne a tím pádem se to už nedá z díry vyndat. V podstatě, kdyby se to ježděním nezaprášilo, tak by to mělo jít opačným postupem demontovat - zatáhnout za kryt na prahu, čepy by vyjely z hmoždinek a ty by vyjely z prahu. Ale rozebrání už nikdy nefunguje...
Dneska na oměřování nemám čas, když vzpomenu, tak zítra.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Tak to si ti dovolím "doktore" odporovat, protože ten čep vleze do té obdélníkové hlavy! Jak jsem tak zjistil, z té fotografie...
Miloš

PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Je to naopak Mílo. Ten čep je pevnou součástí té obdélníkové části klipu. Tu nasadíš do úchytů na zadní straně krytu prahu. Tu kruhovou část klipu pak nacvakneš do otvoru v plechu karosérie. Nakonec kryt narazíš těmi čepy do kruhového dílu v karosérii. Kapišto?
Na obrázku vlevo je rozložený originální klip na jednotlivé díly:
Obrázek

A zřejmě jak říká Petr, při demontáži se to asi má vyrvat přímo bez posouvání krytu, ale v praxi se to asi rozpadne, neboť klip stářím zkřehl.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

No tak tady je to jasné, já když jsem prohlížel tu fotografii, tak se mi zdálo, v tom obdélníku otvor...

Obrázek
Miloš

PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Takže dnes jsem se dostal do garáže a udělal pár obrázků těch klipů, které drží plastové kryty prahů ke konstrukci auta. Na následujícím obrázku vidíme závěsy pro klipy na zadní straně krytu. Klip se do závěsu zasouvá z boku v jednoznačně dané poloze. Středová příčka krytu nedovoluje nasazení klipu v poloze pootočené. Musí být vždy orientována rovnoběžně s plochým výstupkem na spodní straně klipu.

Obrázek

Na obrázku výše mám oba díly klipu vzájemně spojeny. Při nasazování krytu bychom do držáku plastového krytu zasunuli pouze spodní díl klipu (hranatý) a ten horní (kulatý) bychom samostatně zasadili do otvoru v karoserii auta.
Překvapilo mě, že spodní díl klipu není v držáku plastového krytu po délce nijak aretován. Jsou tam patrné nějaké vroubky, ale otvor je širší, než je průměr kulaté části klipu. Jsem zvědavý, jak se budu při nasazování krytu trefovat do spojení obou částí u všech klipů.
Zkoušel jsem dnes vytáhnout klipy, které zůstaly uchycené v karoserii auta a šlo to velmi špatně. Zřejmě by se spodní díl s rozpěrným kolíkem měl přímo vytáhnout z horního dílu klipu (hmoždinky), který by měl zůstat v karoserii. Jenže ze tří pokusů se mně takto podařilo vytáhnout jediný klip. A to jsem měl zbrusu nový parádní a šetrný vytahovák. Ostatní klipy se vyrvaly z karoserie nerozpojené, přičemž se vždy utrhly dvě packy u hmoždinky horního dílu v karoserii. Spoj obou dílů klipu je prostě příliš pevný na to, aby se dal bez poškození rozpojit. Ten jediný klip, který jsem vytáhl bez poškození, vidíme na následujícím obrázku.

Obrázek

Když už se mně podařilo jeden klip zachránit, tak jsem jej alespoň pořádně změřil. Asi začnu hledat nějakou alternativu tohoto klipu.

Obrázek
Petr
Odpovědět