NÁVOD - Výměna lambda sondy u Smart 451 CDI

Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Výměna lambda sondy u Smart 451 CDI

Příspěvek od PET5 »

U mého Ropíka (Smart 451.300 ročník 2008, tj. CDI 0,8/33 kW) jsem narazil na zajímavý problém, který bych bez připojení diagnostiky ani nezjistil, případně zjistil až později vznikem poruchy po zhoršení problému. Auto dosud jezdilo pocitově dobře, ale trvale připojená OBD diagnostika mně opakovaně vykazovala chybu P0050 (HO2S vyhřívání ovládací obvod Bank 2 Senzor 1). Při nájezdu 63 tisíc km to bylo docela brzy, ale zřejmě pomalu odcházela lambda sonda. U tohoto modelu s motorem CDI je naštěstí pouze jedna sonda, takže jsem nemusel pátrat, kterou mám vyměnit.

Abych se k sondě umístěné za turbodmýchadlem na přívodní trubce do výfuku pohodlně dostal, rozhodl jsem se předem demontovat (odstrojit) zadní část auta. Postup demontáže zadku auta jsem popsal v tomto samostatném vlákně: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6340

Obrázek

Lambda sondu vidíme na potrubí těsně za turbodmýchadlem hluboko za ocelovou výztuhou zadního nárazníku. Pro pohodlný přístup k sondě je třeba výztuhu demontovat. Na každé straně je uchycena třemi snadno přístupnými šrouby, takže to bude pohodička.

Obrázek

No pohodička by to byla, pokud by ty šrouby měly pořádnou šestihrannou hlavu, na kterou bych nasadil gola klíč a mohl za něj pořádně zabrat. U těchto šroubů s torx hlavou je ale uvolňování léta neprotočených závitů vždy rizikem.
S menší námahou jsem zvládl uvolnit obě dvojice šroubů přístupných zvenčí, kde jsem použil klíč s prodloužením a na něj jsem se pořádně opřel, aby při záběru nevyskočil a neponičil drážku.
Zasekl jsem se ovšem u jednoho ze dvou zbývajících šroubů přístupných z opačné strany ze spodku auta. Hlavy šroubů z této strany jsou zřejmě více exponovány vnějším vlivům a jejich drážky byly už napadeny korozí. Navíc zde nebylo možné se o klíč silně opřít, aby nevyskočil z drážky. Z obav o zničení šroubu jsem raději práce přerušil a pokusil se závit impregnovat prostředkem na uvolňování šroubů. Zřejmě to zabralo, neboť po hodinové pauze se mně podařilo vzdorující šroub uvolnit. Při zpětné montáži preventivně ošetřím závity šroubů měděnou vazelínou.

Obrázek

S uvolněním zatuhlých šroubů mně bezpochyby pomohl také zbrusu nový Torx bit velikosti 45 z čínského Aliexspress. Že by na něj použili kvalitní materiál?

Obrázek

Před sundáním výztuhy jsem z ní odmontoval dva plastové segmenty, které slouží k uchycení spodního okraje nárazníku. Dělal jsem to kvůli záměru natřít rzí chycenou výztuhu antikorozní barvou. Normálně by nebylo nutné tyto segmenty demontovat, případně by se daly odšroubovat podle potřeby i později.

Obrázek

Nyní je lambda sonda již docela dobře dostupná. Po přečtení pár varovných příspěvků na fórech se modlím, aby se dala vyšroubovat a abych z toho vyšel bez újmy na zdraví.

Obrázek

Sonda je poměrně dlouhá, takže nedovoluje nasazení běžného ořechu gola klíče. V případě nouze bych mohl sondu zkrátit přeříznutím tak, aby se na ni dal ořech nasadit, ale to bude až ta poslední možnost. Po odstřižení výstupního kabelu lze na sondu nasadit klíč očkový, který ovšem nemám. Proto nejprve vyzkouším použití obyčejného plochého klíče.

Obrázek

Plochý klíč rozměru 22 mm jsem si prodloužil kouskem ocelové trubky a sonda překvapivě bez delšího odmlouvání povolila. Ještě dodám, že jsem předem odpojil kabel sondy od spojovacího konektoru nad turbodmýchadlem.

Obrázek

Náhradní lambda sondu jsem pro jistotu objednal až poté, co jsem z jejího pláště vyčetl přesné katalogové číslo 0 258 017 014.

Obrázek

Čekání na dodání náhradní sondy jsem si zkrátil ošetřením kovových součástí karosérie a rámu auta. Přitom jsem žáruvzdorným zinkovým nátěrem opatřil i tlumič výfuku.

Obrázek

Zinkový nátěr velmi dobře kryje a s trochou opatrnosti jej lze na tlumič aplikovat i bez nutnosti zakrytí okolních ploch a součástí maskovací páskou.

Obrázek

Tlumič výfuku ve výsledku vypadá jako nový a mám takový pocit, že s tímto nátěrem vydrží i delší dobu. Ve spreji za necelé dvě stovky zůstalo ještě dost barvy k dalšímu využití. Obejdu ještě domek a na co narazím, to zkrášlím.

Obrázek

Vyvaroval jsem se experimentů a objednal lambda sondu od výrobce Bosch za 2312 Kč. Odkaz zde: https://www.mroauto.cz/cs/katalog/detai ... 014/109679
Nebyla sice nejlevnější, ale měla by být nejbližší originálu. Kdyby nebyla zabalena v zapečetěném původním obalu, tak bych při pohledu na sondu odhadoval, že již byla používána. Ale zřejmě jen prošla testováním. Podle výrobce má doporučený interval výměny 250 tisíc kilometrů. Jen doufám, že si pak vzpomenu, při jakém nájezdu jsem ji měnil. Odhaduji, že toho dosáhnu přibližně za sto let.

Obrázek

Při vzájemném porovnání vypadají obě sondy stejně. Plechový klip pro ohnutí výstupního kabelu jsem použil z původní sondy, samozřejmě jsem jej nastříkal zinkovým nátěrem. Z výroby již byla na závit sondy aplikována šedivá vysokoteplotní vazelína. V opačném případě bych použil měděnou vazelínu.

Obrázek

Zašroubování lambda sondy do výfukového potrubí a připojení jejího kabelu bylo již hračkou. Neznám správnou hodnotu utahovacího momentu, takže jsem ji utáhl tak silně, jak jen to mé chabé ruce dokázaly. Spojovací konektor kabelu sondy jsem pro lepší pocit prostříkl deoxidačním prostředkem na jemnou elektroniku.

Obrázek

Původní informace OBD diagnostiky nejasného původu byly zřejmě správné. S novou sondou se chyba P0050 už neobjevila.
Naposledy upravil(a) PET5 dne pát 08 lis 2024, 06:40, celkem upraveno 1 x.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: Výměna lambda sondy u Smart 451 CDI

Příspěvek od JBC »

Nevybavuju si, že bych někdy koupil opálenou lambdu. Myslím, že ta Tvoje někde jezdila, akorát ji dokázali šikovně vrátit do krabičky.
Zinkový sprej - obávám se, že moc dlouho nevydrží, bo teplota výfuku je na drtivé většině povrchu vyšší, než teplota tavení (a hoření) zinku. Když se výfuky šopují, dělá se to hliníkem.
Na závit lambdy, pokud by tam nebylo originál mazivo, bych asi dal grafitovou/molyka vazelínu.

Promiň za tu hromadu kritiky! Omlouvám se!
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Re: Výměna lambda sondy u Smart 451 CDI

Příspěvek od PET5 »

Díky Petře za ty připomínky. Já nejsem zatím dostatečně zkušený, takže se rád poučím. A také to pomůže těm, co to budou po nás číst.

U té nové sondy Bosch by mě zajímaly zkušenosti jiných uživatelů. Ten originální obal byl zapečetěný a nevěřím, že by MROauto se namáhalo s přebalováním. Nebyly na ní ani žádné saze a stopy poškození. Na druhou stranu je divné, že by každou sondu výrobce testoval s takovým vypálením.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Odpovědět