Připomínám, že nejsem profesionální automechanik, takže mohu používat nezvyklé postupy a nesprávné pojmenování součástí. Každopádně tento příspěvek píši až poté, co jsem si dostatečně ověřil funkčnost provedené opravy.
Postup demontáže zadku auta jsem popsal v tomto samostatném vlákně: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6340. Následně jsem navíc odšrouboval ocelovou výztuhou zadního nárazníku, což jsem zdokumentoval zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6341

Prvním krokem výměny snímacích kroužků ABS tedy bylo vyšroubování pojistných šroubů poloos uprostřed brzdových bubnů. K tomu jsem použil gola klíč s klasickým šestihranným ořechem rozměru 16 mm. Přestože hlava šroubu s podložkou léty zkorodovala, samotný závit, a také tisícihran v náboji kola a na poloose, je jako nový.

Abych mohl poloosy snadno vytáhnout z nábojů kol, musel jsem v následujícím kroku odpojit příčný nůžkový stabilizátor náprav (no možná to není stabilizátor, ale podle obrázku víme, o co se jedná). Ten je upevněn šroubem s hlavou Torx odpovídající nástrčnému klíči E 18. Na opačné straně šroubu je nutné při uvolňování podržet klasickou šestihrannou matici velikosti 16 mm. Já jsem měl k dispozici pouze klíč velikosti 17 mm, který mně trochu ožvýkal hrany matice. Pro příště se předem vybavím očkovým klíčem správné velikosti.

Po odpojení stabilizátoru zůstávají nápravy ještě zavěšeny na tlumičích. Pomocí klíče E 14 jsem tedy vyšrouboval dlouhý šroub ze spodního úchytu tlumiče.

Auto jsem měl postaveno na ocelových stojkách, opřených na vyhrazených místech karoserie pod prahy. Po odpojení obou tlumičů jsem tedy mohl obě nápravy svěsit až na zem. Současně se obě poloosy samy vysunuly z nábojů kol. V této situaci bych mohl velmi snadno a bez potřeby speciálních nástrojů vyměnit i zadní tlumiče a pružiny. Pružiny jen volně stály ve spodních miskách nápravy.

Obě poloosy jsem ponechal zasunuté v těle převodovky. Pokud bych je vytáhl, vytekla by mně část náplně převodového oleje, který se měnil nedávno. Práce na poloosách bude tak méně pohodlná, ale lze si je něčím podložit (já použil hever), takže se to dá zvládnout.

Je s podivem, že takto těžce zkorodované kroužky dosud nezpůsobily poruchu systému ABS. Myslím si, že byl skutečně nejvyšší čas na jejich výměnu. Abych si usnadnil demontáž starých kroužků, jednoduše jsem je rozřízl pomocí mikrobrusky Dremel s tenkým řezným kotoučem. Pro zachování čistoty tisícihranu jsem jej nejdříve oblepil malířskou páskou.

Jak je vidět na obrázku níže, styčná plocha mezi koncovkou poloosy (homokinetickým kloubem) a snímacím kroužkem nebyla rzí vůbec dotčena. Obrousil jsem tedy jen ten rezavý perník mimo styčnou plochu, do které jsem se snažil vůbec nezasáhnout.

Kdysi dávno v minulosti jsem hladce vkládal ložiska do hliníkového bloku motorky, který jsem předem nahřál v plynové troubě. Inu vzpomněl jsem si na tento starý fígl a hodlal jej v modernizované verzi přetavit v úspěch i nyní. Sebral jsem sebevědomě z kuchyně opékač toustů a jal se ty kovové kroužky pořádně opéct, čímž by se měly mírně roztáhnout.
Ne nedělejte to, je to zbytečné. Horký kroužek nelze uchopit rukou a v kleštích jsem neměl ten správný cit na to, abych jej rovnoměrně a plynule navlékl do kýžené pozice. Při doteku se studeným povrchem mohutného kloubu ten kroužek velmi rychle vychladl.

Nakonec jsem vychladlý snímací kroužek docela snadno nasadil tak, že jsem před něj přiložil starý kroužek a do něj jsem po obvodu bez obav klepal malým kladivem. Šlo to překvapivě hladce. Abych zabránil rychlé korozi nového kroužku, opatřil jsem jej mým oblíbeným zinkovým nástřikem.

Použil jsem docela velkou vrstvu zinkové barvy, takže předpokládám, že snímací kroužek vydrží na autě už navěky. Nakonec není problém kroužek po sundání kola kdykoliv přestříknout.

Zpětnou montáž poloos a náprav už nemusím popisovat. Postupoval jsem opačným způsobem oproti rozborce a na ničem jsem se přitom nezasekl.