NÁVOD - Demontáž plastových podběhů zadních kol u Smart 450

Šasí, tridion, panely, střecha, ...
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Demontáž plastových podběhů zadních kol u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

V rámci větší údržby Smartu 450 „Pindi“ potřebuji získat lepší přístup k motoru, abych mohl přetěsnit víko ventilů. Budu přitom snižovat motor pomocí prodloužených šroubů. Před tím musím demontovat vše, co mně stojí v cestě.

V jednom z předchozích kroků jsem sundal karosérii na zádi auta, což jsem zdokumentovat zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6348 Následně jsem sundal také plastové kryty prahů, viz zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6349 Nyní na to naváži demontáží plastových podběhů zadních kol.

Jako obvykle si všechny kroky podrobně dokumentuji fotografiemi, abych při zpětné montáži dal vše správně na své místo a na nic nezapomněl. Když už ty fotky dělám, tak je využiji pro vytvoření jednoduchého návodu, který by mohl pomoci jiným uživatelům, kteří nemají s opravami Smartu zatím potřebné zkušenosti. Takže pojďme na to!

Každý z podběhů je upevněn trojicí šroubů, které jsou pevnou součástí kovové karoserie auta. Na těchto šroubech jsou pak plastové matice. Dva šrouby najdeme v přední části podběhu a jeden v zadní.

Obrázek

Jedná se o plastové matice klasického metrického formátu velikosti 10 mm s integrovanou podložkou. Pro jejich uvolnění rozhodně doporučuji šestihranný ořech velikosti 10, neboť plochým klíčem lze hrany matice snadno ožvýkat. U zadního šroubu jsem měl pod maticí navíc ještě větší podložku, ale to je kreativita předchozího kutila, který otvor pro šroub v podběhu nevhodným postupem rozšířil.

Obrázek

Po odstranění matic nastává nejsložitější fáze demontáže. Podběh je nutné vyklestit z omezeného prostoru karoserie skrze zavěšení tlumiče zadní nápravy. Nevím, zda na to neexistuje nějaký lepší fígl, ale já to dělám následovně. Podběh nejprve povytáhnu směrem dolů (ke středu náboje kola) tak, abych jej vysadil ze všech třech šroubů. Pak jej mírně pootočím ve směru k zádi auta. To mně umožní vyháknout zádní polovinu podběhu zpoza zavěšení tlumiče. Tuto zadní polovinu pak povytáhnu před tlumič a zpětným pootočením podběhu jej přes tlumič přetáhnu a vyndám. Není to úplně snadné a je třeba si s tím pohrát a najít tu správnou polohu.

Obrázek

Stejně jako v případě ostatních plastových dílů, tak i u podběhů nedoporučuji provádět demontáž podběhů za velmi nízkých teplot či mrazu. Plast je zde při manipulaci dost namáhán a po zkřehnutí za nízkých teplot by mohl prasknout.

Obrázek

Po demontáži podběhů se nám otevírá volný prostor k provedení antikorozní úpravy konstrukce zavěšení motoru a nápravy. Ale na to přijde čas později. Já budu nejdříve snižovat motor. Mám zde nyní pohodlný přístup ke šroubům, které drží rám motoru ke karoserii.

Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
JBC
Site Admin

Re: Demontáž plastových podběhů zadních kol u Smart 450

Příspěvek od JBC »

Jenom drobné doplnění - ty plastové matice nemají metrický závit! Prohlídni si ty "šroubky", co trčej z kastle . vypadá to jako omletý vrut.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Máš recht náčelníku. Závit není klasický metrický, ale takový oblý a s větším stoupáním, což je zřejmě vhodnější pro kombinaci s plastovou maticí.
Já to popisoval ve vztahu k tělu matice, kde jsem měl použít spíše označení “šestihranná”.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Jen bych se tě chtěl Petře zeptat, jakou antikorozní úpravu připravuješ? Ne, že bych ti chtěl radit, ale můj soused, také Petr, ale nemyslím "doktora", když viděl mé natřené nápravy...

Obrázek

Obrázek

Chtěl vědět, čím jsem to natíral, a tak jsem nedělal Zagorku, ale přiznal jsem se, že jsem to dělal, řádně rozředěným tímto přípravkem!

Obrázek

Ono se to perfektně nasákne do té rzi, kterou jsem před aplikací trochu očistil ocelovým kartáčem, aby tam nebyly volné části rzi, které jsem se snažil odstranit, div, že jsem se neodstranil sám! NÉÉÉ, jen jsem to lehce přejel ocelovým kartáčem... Ale, i když je tixotropní nátěrová hmota, tak na začátku je ideální ji řádně naředit, aby se nacucla do té rzi, která tam ještě zůstala!!!
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Ano Mílo, už jsem si tuším ve vlákně tvé garáže dříve všiml, že používáš nátěr z bitumenu. Je to zřejmě nejúčinnější ochrana proti korozi, protože je stále elastický a silně odpuzuje vlhkost.
Já ale tento materiál nemám moc rád na součástech, u nichž lze předpokládat, že bych je musel někdy v budoucnu demontovat, nebo se jich vůbec dotýkat. Vadí mně to, že bitumen je stále lepivý a zaneřádí ruce a nářadí. A také dost dlouho po aplikaci smrdí.
Já mám v plánu rez pokud možno obrousit. Už vloni jsem koupil kanystřík s odrezovačem Liqui Moly, tak jej pak aplikuji na zbytkovou rez a ve finále hodlám použít nátěr Hammerite. Bude to samozřejmě větší drbačka, ale mě to baví :wink:
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Tak to žiješ v naprostém omylu, protože ta barva je za chvíli suchá, a naprosto nelepivá! Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
Odpovědět