V jednom z předchozích kroků jsem sundal karosérii na zádi auta, což jsem zdokumentovat zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6348 Následně jsem sundal také plastové kryty prahů, viz zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6349 Nyní na to naváži demontáží plastových podběhů zadních kol.
Jako obvykle si všechny kroky podrobně dokumentuji fotografiemi, abych při zpětné montáži dal vše správně na své místo a na nic nezapomněl. Když už ty fotky dělám, tak je využiji pro vytvoření jednoduchého návodu, který by mohl pomoci jiným uživatelům, kteří nemají s opravami Smartu zatím potřebné zkušenosti. Takže pojďme na to!
Každý z podběhů je upevněn trojicí šroubů, které jsou pevnou součástí kovové karoserie auta. Na těchto šroubech jsou pak plastové matice. Dva šrouby najdeme v přední části podběhu a jeden v zadní.

Jedná se o plastové matice klasického metrického formátu velikosti 10 mm s integrovanou podložkou. Pro jejich uvolnění rozhodně doporučuji šestihranný ořech velikosti 10, neboť plochým klíčem lze hrany matice snadno ožvýkat. U zadního šroubu jsem měl pod maticí navíc ještě větší podložku, ale to je kreativita předchozího kutila, který otvor pro šroub v podběhu nevhodným postupem rozšířil.

Po odstranění matic nastává nejsložitější fáze demontáže. Podběh je nutné vyklestit z omezeného prostoru karoserie skrze zavěšení tlumiče zadní nápravy. Nevím, zda na to neexistuje nějaký lepší fígl, ale já to dělám následovně. Podběh nejprve povytáhnu směrem dolů (ke středu náboje kola) tak, abych jej vysadil ze všech třech šroubů. Pak jej mírně pootočím ve směru k zádi auta. To mně umožní vyháknout zádní polovinu podběhu zpoza zavěšení tlumiče. Tuto zadní polovinu pak povytáhnu před tlumič a zpětným pootočením podběhu jej přes tlumič přetáhnu a vyndám. Není to úplně snadné a je třeba si s tím pohrát a najít tu správnou polohu.

Stejně jako v případě ostatních plastových dílů, tak i u podběhů nedoporučuji provádět demontáž podběhů za velmi nízkých teplot či mrazu. Plast je zde při manipulaci dost namáhán a po zkřehnutí za nízkých teplot by mohl prasknout.

Po demontáži podběhů se nám otevírá volný prostor k provedení antikorozní úpravy konstrukce zavěšení motoru a nápravy. Ale na to přijde čas později. Já budu nejdříve snižovat motor. Mám zde nyní pohodlný přístup ke šroubům, které drží rám motoru ke karoserii.